Így készíts házilag hangszigetelést!

Eszes Ádám

4 perc

Túl hangosan szűrődik be a forgalom zaja az ablakon keresztül? Heves vérmérsékletű emberek laknak a szomszédban? Van megoldás: utólagos hangszigeteléssel csökkenteni lehet a kellemetlen zajokat legyen szó akár lakásról vagy házról.

A zajszigetelés, a hangszigetelés hasznos dolog, ha nem lenne, akkor a legapróbb zajt is hallanánk közvetlen környezetünkből a nap 24 órájában. Ez ellehetetlenítene minden, pihenéssel kapcsolatos tevékenységet – az alvást, a nyugodt tanulást és az otthoni munkát is elfelejthetnénk. Az bizonyított tény, hogy a hosszú távú zajterhelés halláskárosodáshoz vezet.

Hangszigetelés falra? Hangszigetelés ajtóra? A ház fala és az ablakai felfognak valamennyit az ingatlan felé irányuló hangokból, az viszont már változó, hogy mennyire hatékonyan. Gyakran előfordul, hogy a már meglevő hangszigetelés nem elégséges, és bővíteni kell. Ehhez mutatunk egy pár tippet, hogyan csináld – falszigetelés házilag:

Mindenki ismeri a tojástartós hangszigetelést, ami egy rendkívül elterjedt módszer a köztudatban. Két előnye van, az egyik, hogy olcsó, a másik, hogy valóban tompítja a zajokat. Viszont kevésbé esztétikus, gondoljunk bele, ki akarná tojásos dobozokkal elcsúfítani otthonát? A célnak kifejezetten megfelel, de ez inkább amolyan kényszermegoldás, ami egyébként rendkívül tűzveszélyes is.

A minőségi megoldások

Ennél egy fokkal jobb megoldás lehet a hangszigetelő üveggyapot filc, ami fémvázas válaszfalakban használható. Előnye, hogy a különböző vastagságban kapható tekercsek viszonylag strapabírók, és jóval esztétikusabbak, mint a tojástartós megoldás.

Üveggyapotból készült lemezzel általában tetőtereket, gipszkarton válaszfalakat, szarufák és gerendák közötti részeket hangszigetelnek. A 10 centiméter vastagságú lapok nem éghetők és ugyanolyan strapabírók, mint az előző megoldás.

Ennél egy fokkal komolyabb és hatékonyabb hangszigetelés is készíthető kőzetgyapotból. A hőszigetelést is biztosító, tűzálló táblák, mint hangszigetelő lapok is rendkívül tartósak. Szinte minden faltípust lehet vele hangszigetelni.

A kőzetgyapot taszítja a vizet és kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Nem véletlen, hogy a kőzetgyapotot profi próbatermek hangszigetelésére is használják.

Ha házilag szigetelnénk próbatermet, arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a padló, a mennyezet, az oldalfalak és a nyílászárók is legyenek teljesen leszigetelve.

Mielőtt házilag nekivágnánk a hangszigetelésnek, mindenképp érdemes egy szakemberrel beszélni, ha minél nagyobb hatékonyságot szeretnénk. Nem véletlen, hogy a hangszigetelés egy külön szakma. A mennyezet minőségi hangszigetelése egy laikusnak szinte kivitelezhetetlen egyedül, ezért azt a lehető legjobb zajszűrés érdekében érdemes szakemberre hagyni.

A kőzetgyapot nyílt szálszerkezetű felépítése rendkívül hatékony hangszigetelővé teszi termékeinket. Legyen az lakóépület, ipari felhasználású létesítmény, vagy kereskedelmi egység, a ROCKWOOL szigetelőanyag alkalmazása az egyik legjobb hangszigetelési megoldás.

FAQ

A nemkívánt zaj káros, vagy csak kellemetlen?
A zajszigetelés, a hangszigetelés hasznos dolog, ha nem lenne, akkor a legapróbb zajt is hallanánk közvetlen környezetünkből a nap 24 órájában. Ez ellehetetlenítene minden, pihenéssel kapcsolatos tevékenységet – az alvást, a nyugodt tanulást és az otthoni munkát is elfelejthetnénk. Az bizonyított tény, hogy a hosszú távú zajterhelés halláskárosodáshoz vezet.
Mit tehetünk, ha túl zajos a lakásunk?
Hangszigethetjük a falakat. A ház fala és az ablakai ugyan felfognak valamennyit az ingatlan felé irányuló hangokból, az viszont már változó, hogy mennyire hatékonyan. Gyakran előfordul, hogy az épületet hangszigetelni kell. Ehhez kiváló megoldást nyújt a kőzetgyapotból készült szigetelőanyag. A nem mellékesen hőszigetelést is biztosító, tűzálló kőzetgyapot szigetelőtáblák, mint hangszigetelő lapok is rendkívül tartósak. Szinte minden faltípust lehet velük hangszigetelni.
Milyen felületeket érdemes hangszigetelni?
Ha otthonunkat külső, pl. utcáról beszűrődő zaj veszélyezteti, akkor az épület külső falait, homlokzatát, érdemes hangszigetelni. Ha épületen belülről – pl. más lakásból – “érkezik” a zaj, akkor a mennyezet, vagy a padló hangszigetelése javasolt. Ha lakáson belülről, egy másik szobából jön a zajhatás, akkor a válaszfalak hangszigetelése indokolt.

Hatással van a hangszigetelés egészségünkre?

Nincs hatással
Elenyésző szerepe van
Hatással van, mert ha folyamatosan zajos környezetben vagyunk, az hosszú távon halláskárosodáshoz vezethet

Hatással van, mert ha folyamatosan zajos környezetben vagyunk, az hosszú távon halláskárosodáshoz vezethet

Érdemes-e üres tojástartókból készült hangszigetelést alkalmazni?

Igen, mert olcsó
Igen, mert jól elnyeli a zajt
Nem, mert a tojástartók rendkívül gyúlékonyak, ellentétben a kőzetgyapottal

Nem, mert a tojástartók rendkívül gyúlékonyak, ellentétben a kőzetgyapottal

Melyik anyag a leghatékonyabb hangszigetelésre?

Tojástartók
Gipszkarton
Kőzetgyapot lemezek

Kőzetgyapot lemezek

Légtömör épületek

Érdemes-e igénybe venni a szakemberek segítségét a hangszigetelés kialakításánál?

Egyedül meg tudom oldani
Megkérdezem a szomszédot
Érdemes szakemberek segítségét igénybe venni

Érdemes szakemberek segítségét igénybe venni

Az épület mely felületeit érdemes hangszigetelni?

Az egész házat
A zajforrás helyétől függően: homlokzatot és/vagy belső válaszfalakat
A tetőt

7 responses to “Így készíts házilag hangszigetelést!

 1. Érdeklődöm, hogy tudnának -e hangszigeteléssel kapcsolatosan szakembert javasolni tanácsadásra .
  Köszönöm, Molnár Zoltán

 2. Nem értem az ilyen idióta címadást. Pont mint egy gyatra bulvárlapban.
  “Így készíts házilag hangszigetelést!” – a cím, amire meg sem próbál választ adni a cikk, a legtöbb amit megtudhatunk, hogy a kőzetgyapot piszkosul jó, de főleg akkor ha Rockwool® márkájú és ha házilag hangszigetelést akarunk készíteni akkor beszéljünk egy szakemberrel az majd megmondja hogyan kell. Nem ez a cikk. Na ennyit a címről. Közetgyapotot fogok venni, de valószínűleg nem Rockwool®-t, mert ez valószínűleg egy nagy hantás cég, ha már egy ilyen egyszerű kis cikkben sem tudja megállni, hogy ne palizza be az embereket valahogyan. Ezt hívják kontraproduktív reklámnak.

  1. Tisztelt Levélíró!
   Sajnáljuk, hogy cikkünk nem nyerte el tetszését. Mindazonáltal a ROCKWOOL szigetelőanyagok – tágabb értelemen véve a kőzetgyapot hőszigetelések – egyik kiemelkedő tulajdonsága a jó hangszigetelés. Cikkünkben – részben – erre szerettük volna felhívni a figyelmet.

 3. T. C!
  Beltéri ajtó hangszigetelést milyen anyaggal javasolják?
  Ü: Pallós Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Egy perc alatt meggyőznek a ROCKWOOL szakértői, hogy miért éri meg a kőzetgyapot-szigetelés

Ha eddig vaciláltál volna, hogy milyen anyagú hőszigetelést érdemes választani, milyen megoldás éri meg hosszabb távon, akkor mindenképp érdemes megnézni az alábbi cikkben található videót. A ROCKWOOL fejlesztői 7 különböző kisfilmen szemléltetik, hogy az általuk előállított szigetelőanyagok miért képviselnek egyedülálló minőséget.