Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

3 perc

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

A ROCKWOOL Multirock nevű kőzetgyapot hőszigetelő elemeit az ilyen problémák megoldására fejlesztették ki. Csak zárójelben megjegyzendő, hogy gipszkarton válaszfal rendszerekben és könnyűszerkezetes épületek falkazettáiban is alkalmazható kedvező tulajdonságai, például a hangszigetelés vagy a tűzbiztosság miatt.

A Multirockot kedvező hőtartó képessége alkalmassá teszi, hogy borított gerendafödémek gerendák közötti légterében is csökkentse a hőveszteséget. Megfelelő felhelyezése egyszerű, hiszen a kőzetgyapottal könnyű dolgozni, azonban kevésbé szakavatottak bízzák szakemberre a felhelyezését a megfelelő szigetelőhatás érdekében.

A Multirock nyáron a napsugarak miatti hőhatást „tartóztatja fel”, télen pedig azt akadályozza meg, hogy a hideg lehűtse a belső tereket.

  1. Tetőfedés
  2. Tetőléc
  3. Ellenléc-átszellőztetett légrés + alátéthéjazat
  4. Átszellőztetett légréteg (szükség esetén)
  5. Deltarock szarufák közötti belső oldali hőszigetelés
  6. Multirock lécváz közötti szigetelés
  7. Párazáró fólia + Gipszkarton burkolat
forrás: ROCKWOOL

Ezért csökkennek a kiadások a Multirockkal

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét a kőzetszálak között található legtermészetesebb szigetelőanyag, a levegő biztosítja. A ROCKWOOL kőzetgyapot finom szálszerkezetének és viszonylag magas testsűrűségének köszönhetően a szálak közötti levegő megközelítőleg nyugalomban van. Ez azt jelenti, hogy megfelelő hőszigetelés esetén a külső hatás alig befolyásolja a benti levegőhőmérsékletet – igaz, ehhez nem csak a tetőtér, hanem a teljes ingatlan hőszigetelése szükséges.

Azt mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a kőzetgyapot hőszigetelő képességét befolyásolhatja, hogy vízszintes vagy függőleges felületet hőszigetelnek vele, hogy a felülete áramló vagy nyugalomban lévő, nedves vagy száraz levegővel érintkezik.

Az sem mindegy, hogy milyen terméket választunk, hiszen a ROCKWOOL szigetelőelemei a felhasználási területek függvényében különböző tulajdonsággal rendelkeznek.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások