Így lehet tűzbiztos az otthonod

3 perc

Nincs borzasztóbb annál, mint amikor egy egész élet munkája lesz semmivé percek alatt. A háztűz még szerencsés esetben is képes elpusztítani a családi emlékeket, szeretett tárgyainkat, rosszabb esetben szeretteink életében is kárt tehet. Mit lehet tenni ellene? Itt van egy pár tipp, hogy hogyan előzhető meg az, hogy otthonunk a tűz martalékává váljon.

Ahhoz pár dolgot el kell végezni, hogy otthonunk teljesen tűzbiztos legyen, azonban érdemes a legtűzveszélyesebb részekkel kezdeni a biztonsági óvintézkedéseket. Ilyen például a konyha, vagy családi ház esetén a kandalló környéke, esetleg a kazánház.

Mindenképp érdemes beszerezni egy legalább 6 kilogrammos porral oltót, amely ABC-kategóriába kell, hogy tartozzon. Ezzel ugyanis el lehet oltani a szilárd, a folyékony és a gáz halmazállapotú anyagok által okozott tüzet.

A lakástüzek felét a nyílt láng használata okozza, ez pedig elsősorban a konyhákra jellemző. A konyhába jellemzően a kigyulladt serpenyők okoznak nagy problémát, ugyanis sokan nem tudják, hogy a lángra kapott serpenyőt vízzel tilos oltani, mert a hirtelen gőzzé alakuló víz kirobbantja az égő zsiradékot, tovább terjesztve a tüzet. Az ilyen tűzesetek megelőzéséhez F-jelű porral oltó beszerzése ajánlott. 

Nemcsak ott lehet gond, ahol nyílt láng van

A lakástüzek kisebb részét a benti dohányzás és a gyertyák használata okozza. A gyertyák használatánál elsősorban arra érdemes figyelni, hogy a mécses környékén még véletlenül se legyen olyan anyag, amely a tartó elrepedése után lángra kaphat vagy a szél a láng irányába fújhatja. Ha nagyobb gyertyát használunk, mindenképp olyan biztonsági zónát alakítsunk ki, hogy a gyertya ledőlése után se legyen minek lángra kapnia.

Az elektromos tüzek szerencsére egyre ritkábbak a megfelelő védelemmel ellátott elektronikai eszközök terjedésével. A rövidzárlat által okozott tűz nagy eséllyel elkerülhető, hogyha ilyeneket szerzünk be. Azonban még a megfelelő védelemmel ellátott eszközök is meghibásodhatnak, ezért, ha biztosra akarunk menni, akkor mindig húzzuk ki a konnektorból, ha már nem használjuk.

Léteznek passzív védelmet nyújtó megoldások is, ilyen például a kőzetgyapotból készült szigetelés, legyen szó akár homlokzati-, akár belső hő- vagy hangszigetelésről. A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőelemeinek alapanyaga, a bazaltkő nem ég. Ez az, amiért a cég szigetelései tűzhatlanok, és megvédik a velük szigetelt épületeket a tűzterjedéstől.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások