Így lehet tűzbiztos az otthonod

Eszes Ádám

3 perc

Nincs borzasztóbb annál, mint amikor egy egész élet munkája lesz semmivé percek alatt. A háztűz még szerencsés esetben is képes elpusztítani a családi emlékeket, szeretett tárgyainkat, rosszabb esetben szeretteink életében is kárt tehet. Mit lehet tenni ellene? Itt van egy pár tipp, hogy hogyan előzhető meg az, hogy otthonunk a tűz martalékává váljon.

Ahhoz pár dolgot el kell végezni, hogy otthonunk teljesen tűzbiztos legyen, azonban érdemes a legtűzveszélyesebb részekkel kezdeni a biztonsági óvintézkedéseket. Ilyen például a konyha, vagy családi ház esetén a kandalló környéke, esetleg a kazánház.

Mindenképp érdemes beszerezni egy legalább 6 kilogrammos porral oltót, amely ABC-kategóriába kell, hogy tartozzon. Ezzel ugyanis el lehet oltani a szilárd, a folyékony és a gáz halmazállapotú anyagok által okozott tüzet.

A lakástüzek felét a nyílt láng használata okozza, ez pedig elsősorban a konyhákra jellemző. A konyhába jellemzően a kigyulladt serpenyők okoznak nagy problémát, ugyanis sokan nem tudják, hogy a lángra kapott serpenyőt vízzel tilos oltani, mert a hirtelen gőzzé alakuló víz kirobbantja az égő zsiradékot, tovább terjesztve a tüzet. Az ilyen tűzesetek megelőzéséhez F-jelű porral oltó beszerzése ajánlott. 

Nemcsak ott lehet gond, ahol nyílt láng van

A lakástüzek kisebb részét a benti dohányzás és a gyertyák használata okozza. A gyertyák használatánál elsősorban arra érdemes figyelni, hogy a mécses környékén még véletlenül se legyen olyan anyag, amely a tartó elrepedése után lángra kaphat vagy a szél a láng irányába fújhatja. Ha nagyobb gyertyát használunk, mindenképp olyan biztonsági zónát alakítsunk ki, hogy a gyertya ledőlése után se legyen minek lángra kapnia.

Az elektromos tüzek szerencsére egyre ritkábbak a megfelelő védelemmel ellátott elektronikai eszközök terjedésével. A rövidzárlat által okozott tűz nagy eséllyel elkerülhető, hogyha ilyeneket szerzünk be. Azonban még a megfelelő védelemmel ellátott eszközök is meghibásodhatnak, ezért, ha biztosra akarunk menni, akkor mindig húzzuk ki a konnektorból, ha már nem használjuk.

Léteznek passzív védelmet nyújtó megoldások is, ilyen például a kőzetgyapotból készült szigetelés, legyen szó akár homlokzati-, akár belső hő- vagy hangszigetelésről. A ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelőelemeinek alapanyaga, a bazaltkő nem ég. Ez az, amiért a cég szigetelései tűzhatlanok, és megvédik a velük szigetelt épületeket a tűzterjedéstől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A falrepedéseket mi magunk is könnyen kijavíthatjuk – nem minden esetben kell szakembert hívni.

A falrepedések fő oka lehet az épület egyenlőtlen süllyedése. Az ilyen jellegű problémához vezethet továbbá a házunkat alkotó építőanyagok eltérő mértékű eldeformálódása is.