Így tehetsz a klímaváltozás ellen

Eszes Ádám

3 perc

Az emberiség naponta több mint száz millió tonna szén-dioxidot állít elő. Ez hatalmas mennyiség, de bárki csökkentheti. Ahhoz, hogy minél kisebb legyen az a bizonyos ökológiai lábnyom, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

Csepp a tengerben – valahogy így érezheti magát az, aki egyedül vág bele az ökológiai lábnyoma csökkentésébe. Pedig nincs így, a károsanyag-kibocsátás úgy csökkenthető igazán hatékonyan, hogyha a fogyasztói oldal áll neki először a mérséklésnek. Sok kicsi sokra megy – ha egy ember nem is, de egymillió hasonlóan gondolkodó már eredményt érhet el. Ha komolyan tenni akarsz a klímaváltozás ellen akkor ezeken a területeken érdemes változtatnod:

Utazás

Ha lehet, használj tömegközlekedést vagy kerékpárt. Ha nem megoldható, akkor arra törekedj, hogy autód minél alacsonyabb károsanyag-kibocsátási értékkel rendelkezzen és az sem árt, ha keveset fogyaszt. Kerüld a dugókat, és igyekezz egyszerre több dolgot elintézni, ha autóval vagy!

A kerékpározás nemcsak a környezetnek, hanem a saját testednek is jót tesz.

Repülővel csak akkor utazz, hogy ha igazán elkerülhetetlen, hiszen a gépek nagyságrendekkel több káros anyagot juttatnak közvetlen a légkörbe, mint az autók.

Otthon

Szigetelj le mindent, hogy minél kevesebb energiát kelljen felhasználnod! Azt a hőt valahogyan pótolni kell, ami a régi ablakokon vagy a kevésbé jól szigetelt falakon keresztül távozik az otthonodból. A pótlás energia felhasználásával történik, amit nagy valószínűséggel még nem fenntartható módon állítottak elő.

Spórolj az árammal! Csak akkor legyen felkapcsolva a villany, a tévé, amikor igazán szükség van rá. Minél több energiatakarékos háztartási gépet használsz, annál kevesebb lesz az ökológiai lábnyomod. Ha teheted, szereltess fel napelemet vagy szélturbinát, így egy részét megtermelheted saját fogyasztásodnak.

A szemetet szelektíven gyűjtsd, és amit tudsz, hasznosíts újra!

Étkezés

Mindig a helyi alapanyagokat részesítsd előnyben! Minél messzebbről kerül egy élelmiszer az asztalra, annál több szén-dioxid keletkezett szállításakor. Az Egyesült Államokban kiszámolták, hogy a károsanyag-kibocsátás 13 százalékáért az élelmiszerek szállítása felel.

A húsfogyasztás csökkentésével is sokat tehetsz a klímaváltozás ellen, mert egy állat felnevelése rengeteg káros mellékhatással jár a bolygó légkörére nézve.

 

Küldjön visszajelzést!

E-mail címe nem kerül közlésre

AJÁNLJUK:

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások