Ismerje meg, miként kell megfelelően előkészíteni a mennyezetet a tervezési szakaszban a mennyezetfűtés telepítéséhez!

otthontitkok

5 perc

A mennyezetfűtés, mivel helyettesíti a klasszikus radiátorok használatát, szabadságot biztosít a belső terek kialakításában. Ez a fajta rendszer továbbá allergiabarát is.

A hőszivattyúval működtetett vizes mennyezetfűtés lehetővé teszi a helyiségek hűtését is. A szobahőmérséklet csökkentésének ez a módja nagyon kényelmes a helyiségekben tartózkodók számára.

Miből áll a mennyezetfűtés és mi a működési mechanizmusa?

A mennyezetfűtés az alacsony üzemi hőmérsékletű felületfűtés egyik változata. A padlófűtéshez hasonlóan ez a fűtési rendszer is jelentős méretű felületen helyezkedik el. Ebben az esetben azonban nem a közlekedésre, mozgásra szolgáló felületről van szó, hanem egyfajta válaszfalról, amely a szóban forgó helyiség felett található. A felülről történő hőkibocsátás mind az új épületekben alkalmazható, mind a régi ház fűtéséhez is igénybevehető.

Mennyezetfűtés fajtái

A mennyezetfűtésnek több formája lehet. Az egyes rendszertípusok általános működési elve hasonló, különbözik azonban a rendszer hőenergiával való ellátásának módja. A mennyezetfűtés alaptípusai közé a következők tartoznak:

 • vízrendszer – vékony csövekből álló rendszer, amelyben kering a víz;
 • infravörös rendszer – infravörös sugárzókként működő fűtőszőnyegeket vagy -paneleket vesz igénybe;
 • elektromos rendszer – elektromos energiával üzemeltetett fűtőszőnyegekből, -panelekből vagy -fóliából álló rendszer.

Mennyezetfűtés – előnyök és hátrányok

A mennyezetfűtés hátrányai a következők:

 • alacsony konvekció – a meleg levegő alapból, a kisebb sűrűségéből adódóan felfelé emelkedik. A padlórendszerek esetében ez a tény növeli a rendszer hatékonyságát. A mennyezetfűtés által termelt hőnek nincs lehetősége lefelé áramlani;
 • a padlórendszerekhez képest magasabb hőmérsékletet kell beállítani – ez az igény szintén az alacsony konvekció közvetlen következménye;
 • a felülről érkező meleg levegő beáramlása potenciálisan kellemetlen és szokatlan lehet.

A mennyezetfűtés előnyei nagymértékben megegyeznek a padlófűtés erős oldalaival. Ezek közé tartoznak a következő tényezők:

 • nem szükséges a hagyományos radiátorok felszerelése;
 • a hőenergia egyenletes eloszlása;
 • jelentős fűtési kapacitás;
 • a hőszint szabályozásának megkönnyítése;
 • a porfelszállás jelenségének korlátozása.

Vajon lehetséges a mennyezetfűtés és -hűtés egy rendszeren belül?

Igen, a mennyezetfűtés az épület hűtőrendszereként is alkalmazható. A hasonló lehetőség akkor áll rendelkezésre, ha a helyiség közötti födém – alulról nézve maga a plafon – alatt elhelyezett rendszer vízfűtés formájú, azaz mikrokapillárisokból áll, amelyeket hőszivattyú működtet.

Olvassa el ezt a cikket is: Hőszivattyú egy régi házban

A mennyezethűtés működési elve a helyiségek fűtésével hasonlítható össze. A különbség az, hogy ebben az esetben hűvösebb, körülbelül 16-17 Celsius-fokos víz áramlik át a rendszeren. A közeg alacsonyabb hőszintjéből adódóan a mennyezetről egyenletesen sugározó hűvösség az egész helyiségre terjed. Ez pedig azt eredményezi, hogy a fizikailag érzékelhető hőmérséklet 2-3 fokkal alacsonyabb, mint a hőmérő által mutatott, tényleges érték.

A mennyezethűtés nagyon komfortos az épületben tartózkodók számára. Ez a fajta rendszer ugyanis nem eredményez hirtelen hőmérsékletcsökkenést a ház belső tereiben.

Mennyezetfűtés szigetelése

Érdemes észben tartani, hogy a mennyezetfűtés előírt hatékonyságának biztosítása érdekében bizonyos esetekben hőszigetelni kell azt a födémfelületet, amely alatt fel szeretnénk szerelni a fűtési rendszert. Erre általában akkor van szükség, amikor a fűteni kívánt helyiségek felett alacsonyabb hőmérsékletű belső terek vagy kültéri környezet található.

A mennyezetfűtéssel ellátott födém szigeteléséhez ideális anyag a kőzetgyapot. Ez a termék hatékonyan korlátozza a hő a fűtött helyiségek belsejéből történő szökését, miközben hatékony hangszigetelést is biztosít. Éghetetlenségének köszönhetően a kőzetgyapot a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja az épület használói számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Európa energiaválsága. Előfordulhatnak -e áramellátási problémák?

A villamosenergia árának emelkedése európai szintű energiaválságot okozhat. Bizonyos országokban áramellátási problémák esetleges előfordulásáról is beszélnek. Megoldást jelenthet az energia- és üzemanyag-fogyasztás csökkentése?