Ismerje meg, miként lehet egy kandallóhoz kéményt kialakítani!

otthontitkok

5 perc

A kémény füstelvezetőinek építése nem bonyolult. Az ilyen típusú rendszerek általában előre gyártott elemekből kerülnek összeállításra. Minden kéménynek burkolatból, fő füstelvezetőből és hőszigetelésből kell állnia.

A hőszigetelt kéményrendszer kialakítása biztosítja a berendezés működésének magas hatékonyságát. Ez a védelem megakadályozza a kéményburkolat és a közvetlen közelében lévő alkatrészek és tárgyak felmelegedését is.

Hogyan lehet egy kandallóhoz kéményt kialakítani?

A rendszerelemek összeszereléséből álló kéménytelepítés nem bonyolult eljárás. Az erre irányuló munkálatok már akkor kezdhetők meg, amikor elkészült az épület alapozása és felállításra kerültek a teherhordó falak is. A kéményelvezetőknek a saját alapokon kell felépülniük. A kéményépítési munkálatok első szakasza az üreges tömb elhelyezése az alapra, ezt követően pedig a betonkeverékkel való feltöltése. A következő lépés a második üreges tömb felállítása a füstelvezető helyén. Nem szabad elfeledkezni a szellőzőrácsra szánt nyílás kivágásáról. Miután elhelyeztük a kondenzátort a második üreges tömbben, folytathatjuk a következő elemek felállítását. A kéményrendszer telepítésénél cement- vagy cementmész-habarcsot ajánlatos alkalmazni. A kémény beépítésekor nem szabad elfelejteni, hogy a csőelemeket az üreges tömbökbe kell behelyezni, beleértve a szükséges kiegészítő alkatrészeket (pl. T-idomokat). A blokkok és a csövek közötti tereket kőzetgyapot-szigeteléssel kell bebiztosítani.

Ez a cikkünk is érdekes lehet: A lakásbelső kialakítása

Miről nem szabad elfeledkezni a kéményrendszerek kivitelezésénél?

A kémény építésénél nem szabad megfeledkezni a füstelvezetők megfelelő hőszigeteléséről. Ez a védelem elsősorban a füst és füstgázok eltávolítására szolgáló rendszerekre vonatkozik, de a szellőzőrendszerek esetében is nagy jelentőséggel bír. A kémény hőszigetelésének célja hatékony füstelvezető huzat kialakulásának biztosítása, de szintén fontos az elvezetők külső burkolatának és a közvetlen közelében található elemek túlzott felmelegedése elleni védelem is. A kéményrendszerek szigetelésére szolgáló tipikus anyag a kőzetgyapot. Az ilyen típusú szigetelőtermék alkalmazása a szerelt kéményen javítja a levegő, a füst vagy a füstgázok áramlásának termodinamikáját, valamint lehetővé teszi a harmatpont értékének emelését is. A kőzetgyapot elsősorban kiváló hő- és tűzállóságának köszönhetően ajánlott anyag a kéményszigetelés készítéséhez. A kéményrendszerek szigetelésére szánt változatban az anyag optimális sűrűséggel rendelkezik, így a védőréteg nem csúszik lefelé az elvezetőn.

Javasoljuk korábbi írásunkat is: Hogyan válasszunk új ablakot?

A kőzetgyapot magas hangszigetelési paraméterei biztosítják továbbá a kémény elvezetőiből érkező zajok és zúgások csillapítását. Ennek köszönhetően hozzájárulhatunk az épület akusztikai komfortjának megteremtéséhez. Ezeken felül a kőzetgyapot lehetővé teszi a használat során és a csatorna nyugalmi állapotában keletkező hőmérsékletkülönbségekből fakadó esetleges deformációk kompenzálását is.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a füstelvezetők felszerelése kötelező az épületeken kívül elhelyezett kémények esetében. Csak ebben az esetben biztosítható a kazánok vagy a hozzájuk csatlakoztatott generátorok előírt működése.

Olvassa el: Nedvesség és penészgomba otthonunkban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A kis házikó. Kicsi, de a miénk! Hétvégi házak felújítása – a gikszerek elkerülésével

Mikor a házfelújítást még csak tervezzük, eszünkbe jut, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, és milyen hibákat kell elkerülnünk a művelet során. Sokan úgy gondolják, hogy egy hétvégi ház felújításába – a kis méret miatt – nem csúszhat malőr. Mint általában kiderül – de, igen. Még egy kis nyári víkendház felújításakor is, ahol például télen nem is vagyunk ott, a felújítást meg kell tervezni, és előre el kell gondolkodni azon, hogy a háznak mely funkciói fontosak a számunkra. Az itt leírt történet bemutatja, hogy milyen kockázatokat rejthet még egy kisebb épület renoválása is.