Készítse elő a tetőteret a tetőablakok felszereléséhez! Ezzel időt spórol a kivitelezéshez.

otthontitkok

4 perc

A tetőablak beépítése biztosítja, hogy a tetőtéri helyiségekbe is bejuthasson a természetes fény. Ez nyilván komfortosabbá teszi a tetőterek használatát.

A tetőablak beépítését megelőzően megfelelően célszerű elő készíteni a tetőfelületet. A tetőablak beépítésekor sem szabad megfeledkezni tetőfelület egészének megfelelő hőszigeteltségéről.

Hogyan készítsük elő a tetőt az ablak beépítésére?

 

Előfordul, hogy a ház egyes helyiségeiben azok sajátos elhelyezkedése miatt nem lehetséges a hagyományos homlokzati ablakok beépítése. Ilyen esetekben a tetőablakok nyújtják a legjobb megoldást, mivel lehetővé teszik a természetes napfény bejutását az eddig ablakokkal nem rendelkező helyiségekbe, mint amilyen jellemzően egy beépítés előtt álló tetőtér.

A tetőtéri ablakok felszerelésére vonatkozó szabályok nem különösebben bonyolultak. A tetőtéri nyílászárók beépítésekor elsősorban a rendszer gyártójának utasításait kell követni. Érdemes itt megjegyezni, hogy a legtöbb fényalagút típusú tetőablak gyártóinak iránymutatása szerint csak akkor lehet tetőablakot felszerelni az adott helyiségbe, ha a mennyezettől a tetőig mért magasság nem haladja meg a 6 métert.

Olvassa el ezt is: Fürdőszoba a tetőtérben

Az ablak beépítése előtti előkészítés gyakorlatilag az ablak majdani helyén lévő anyagok (pl. tetőcserepek) elbontását jelenti. A munkálatoknak a tetőfedő anyagok – egy ablaknyi – szakaszának eltávolításából, a burkolatot tartó alépítményen található nyílás kivágásából és a lécek széleinek alátámasztásából kell állnia. A létrejövő nyílászáró helyén elengedhetetlen a szigetelőrétegek eltávolítása is.

Tekintse meg kapcsolódó írásunkat: Légtömör épületek

Érdemes szem előtt tartani, hogy a tetőszerkezetbe történő ablakok beépítése a tető teljes hőtechnikai korszerűsítésével is ötvözhető, hiszen a tetőtér beépítése során nélkülözhetetlen a ferdetetők megfelelő hőszigetelése. A tetőfelület hőszigetelése csökkenti az épület hőenergia-fogyasztását, ezáltal az üzemeltetésével kapcsolatos költségeket is. A kőzetgyapot a ferdetetők ideális hőszigetelő-anyaga. Ez a termék alacsony lambda hővezetési értékének köszönhetően minimumra csökkenti a hőenergia a külső környezet felé történő kiáramlását. A kőzetgyapot egyben kiváló hangszigetelő tulajdonsággal is bír, ami jelentősen javítja az akusztikai komfortot a közvetlenül a tető alatt fekvő helyiségekben, és biztosítja, hogy még a heves eső kopogása sem lesz zavaró a ház lakói számára. Ezenfelül a kőzetgyapot éghetetlen anyag, ami az épület tűzbiztonságát javítja. Egy esetleges épülettűz esetén a kőzetgyapot jelentősen csökkenti a tűz terjedésének sebességét és minimalizálja az épületbe bejutó, káros füst mennyiségét.

 

Érdemes ezt az írásunkat is átfutni: Hőszigetelés az ablakoknál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Pince szigetelés ásványgyapottal: Hogyan csináld magadnak?

Szívesen szigetelnéd pincédet, de nem tudod, hogy hogyan és mivel kezdj neki? Most mutatunk egy megoldást, amely tartós, és hosszú távon rendkívül költséghatékony. A kőzetgyapot hőszigetelést szinte gyermekjáték felhelyezni, de ehhez egy pár dologra oda kell figyelni.