A kis házikó. Kicsi, de a miénk! Hétvégi házak felújítása – a gikszerek elkerülésével

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A hétvégi házak általában kisebbek, de felújításuk nem kisebb feladat

A felújítást érdemes az elején teljesen végiggondolni

Érdemes a felújítással kapcsolatban úgy tervezni, mintha télen is ott laknánk

Emiatt a hőszigetelés szerepe kiemelt – ne hagyjuk ki ezt a lépést!

Mikor a házfelújítást még csak tervezzük, eszünkbe jut, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, és milyen hibákat kell elkerülnünk a művelet során. Sokan úgy gondolják, hogy egy hétvégi ház felújításába – a kis méret miatt – nem csúszhat malőr. Mint általában kiderül – de, igen. Még egy kis nyári víkendház felújításakor is, ahol például télen nem is vagyunk ott, a felújítást meg kell tervezni, és előre el kell gondolkodni azon, hogy a háznak mely funkciói fontosak a számunkra. Az itt leírt történet bemutatja, hogy milyen kockázatokat rejthet még egy kisebb épület renoválása is.

A kis házikó

Városlakó vagyok, de egy éve már falun éltem, egy 1927-ben épült kunyhóban, amelyet a nagyszüleimtől örököltem. Amikor először oda mentünk, remek helynek tűnt a városon kívüli rövid kirándulásokhoz. Azt gondoltam, hogy mi kell még, ha az udvarban fű, és árnyas fák és gondosan kezelt bokrok vannak, van bőven hely a hétvégi grillezésre, és a parti után sem kell elindulni, hiszen a házikóban van hely aludni is?

Hamarosan azonban rájöttem, hogy jó lenne azért egy fürdőszoba is.

Hát így kezdődött el a véget nem érő felújítás és renoválás, amelynek története nagyon tanulságos lehet, mivel az ilyenfajta kunyhó sok kis településen megtalálható, és egyre több ember vásárolja meg ezeket a hagyományos vízparti nyaralók helyett.

Azt mondhatjuk, hogy ez a házikó egy tipikus “projekt kunyhó”. Az elrendezése tipikus: bejárat után előszoba, majd egy nagy konyha fatüzelésű kályhával, és egy bejárat a hálószobába. Mögötte egy hosszú ablaknélküli kamra.

Fürdőszoba azonban sajnos nem tartozott a házikóhoz, a kert végében álló budit pedig erős túlzás lenne annak nevezni…

Rongálások és javítások

A fürdő kialakításakor már egy nagyobb hibát vétettünk, ugyanis a magas költségek és a további munkálatok elkerülése érdekében azt a verandához telepítettük. A legtöbb ember, aki ilyen házba építtet be fürdőt, hasonlóan gondolkodik.

Eleinte minden rendben volt, a házba belépve közvetlenül a fürdőszobába jutottunk, még a cipőt sem kellett levenni. Nagyszerű megoldás, ha csak nyáron látogatjuk a házat, és egész nap kint vagyunk a kertben. De télen, mikor fürdés után a hideg folyosóra érkezem, már nem tűnik olyan jó ötletnek, főleg, hogy a hőszigetelést is elhagytuk, elvégre akkor még csak nyári laknak terveztük az egészet.

Ahogy a higiéniai helyzet javult, egyre többet és egyre hosszabb ideig maradtunk házikónkban. A relatíve sok ott tartózkodás alatt kitaláltuk, hogy kicsit frissítjük a nappali belső terét is. “Csak lecseréljük a fali képet, meg veszünk egy-két új bútort, és ennyivel minden rendben is lesz” – mondta a kedvesem. Legalábbis így gondoltuk akkor…

Sajnos hamar kiderült, hogy rohad a fal a régi kép mögött és a padlólapok is elég rossz állapotban vannak. A padláson egyszer egy gyengébb állapotú gerendára lépve pedig átszakadt a nappali mennyezete és le lehetett látni az alattam lévő szobába.

Végül is a javítás egész nyáron tartott, és sokba került.

Tervezzünk előre – bölcsen

Sajnos a javítások elkezdésekor nem volt a teljes felújítással kapcsolatos konkrét elképzelésünk, mindig csak egy lépéssel előre gondolkodtunk, sok hibát vétettünk. Először is, a házat nem hőszigeteltük. Ha a konyhát és a hálószobát a cserépkályha fűti, akkor a fürdőszobát a kamrában elektromos melegítőkkel kell felmelegíteni. Ezeknek egy jó kőzetgyapot hőszigetelő réteg hiányában folyamatosan működniük kell, ami igencsak költséges.

A megfelelő hangszigetelés hiánya is erősen érződik, amikor egy traktor vagy kombájn elhalad az ablakok alatt.

A nem szigetelt padlók szintén problémát jelentenek. Télen mindig cipőt viselünk, mert a nem szigetelt padlón járva a lábunk lefagy.

Az elektromos aljzatok hiánya miatt a hosszabbítók igazi pókhálót alkotnak. Ez azért is bosszantó, mert amikor a villanyszerelők telepítették az új elektromos hálózatot, megkérhettük volna őket, hogy szereljenek be annyi elektromos aljzatot, amennyit csak tudnak. De nekünk akkor úgy tűnt, hogy a szobánként két aljzat már messze elegendő, úgyis csak a mobiltelefonok töltésre használjuk majd…

A legfontosabb tipp

Manapság, amikor ismerőseim hasonló kis víkendházak felújítását tervezik, és a tanácsomat kérik, általában azt javaslom, hogy javításokat úgy tervezzék, mintha egész évben ebben a házban szeretnének lenni. Tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy még ha nem is élsz ott egész évben, akkor is előfordulhat, hogy majd úgy gondolod, hogy ott töltesz néhány napot Karácsonykor, vagy Újévkor, vagy csak úgy néhány napot télen. Ezután világossá válik, hogy a fürdőszoba vagy a konyha fűtés nélküli tornácba vagy melléképületbe történő kivezetése már nem olyan zseniális, mint amilyennek tűnt nyáron. Tehát jobb, ha eleve úgy tervezünk, mintha télen is ott szeretnénk élni. Igaz, hogy ez növeli az átalakítás költségeit, de nem szükséges mindent egy szezonban megtenni. Mindaddig, amíg a ház csak nyári lakként működik, – függetlenül attól, hogy a konyha vagy más helyiség még nem teljesen felszerelt -, fontos, hogy a kilakítandó helyiségeket megfelelően megtervezzük és a megfelelő helyre “tegyük”. Ez nagy jelentőséggel bír, ha a házat nemcsak nyáron akarjuk használni. A homlokzat, a padlók és a tetőtér hő- és hangszigetelésére szolgáló ROCKWOOL kőzetgyapot termékek utólag bármikor installálhatók, de a helyiségek elrendezését a későbbiekben módosítani már sokkal nehezebb feladat.

A legfontosabb tanácsom a modernizálással kapcsolatban következő: csináld! Ne félj vagy habozz. Mégha közben hibát is követsz el, végül minden rendben lesz. Saját házzal bírni egy faluban csodálatos dolog. Még ha nem is ideális. Mint az enyém.


Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: Nedvesség és penészgomba otthonunkban – hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Készítse elő a tetőteret a tetőablakok felszereléséhez! Ezzel időt spórol a kivitelezéshez.

A tetőablak beépítése biztosítja, hogy a tetőtéri helyiségekbe is bejuthasson a természetes fény. Ez nyilván komfortosabbá teszi a tetőterek használatát.