Könnyűszerkezetes épületek – miről is van szó?

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A könnyűszerkezetes ház kivitelezése gyors és viszonylag olcsóbb 

Ilyen épületeknél hangszigetelésről mindenképpen gondoskodni kell 

Fontos a tapasztalt kivitelezőcsapat, és a jó minőségű szerkezeti alapanyag

Egy ilyen ház kis túlzásal hetek alatt felhúzható – mesésnek hangzik, de vajon a mesének jó lesz a vége is? Mit jelent egy könnyűszerkezetes ház megépítésével kapcsolatos döntés egy magánépíttető számára, milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a technológiának?

Könnyűszerkezetes épületek – miről is van szó? 

A ház szerkezetének alapja legtöbb esetben egy fa szerkezet, amelyet ezután hőszigeteléssel, lég- és párazáró rétegekkel és merevítő anyaggal (pl. OSB lemez) tesznek teljessé. A homlokzat fából is készülhet, de le is vakolható, aminek köszönhetően a ház klasszikus téglaszerkezetesnek tűnik.

Könnyűszerkezetes házak – vélemények, tények és mítoszok 

Sok mítosz merült fel az ilyen típusú épületekkel kapcsolatban, részben az 1990 -es években ezt a technológiát használó gyenge kivitelezési munkák miatt. Ha a kivitelező hanyag munkát végez, az bármilyen is legyen az épület szerkezete, súlyos következményekkel járhat. Ha azonban a kivitelezést tapasztalt és megbízható szakemberekre bízzuk, olyan kényelmes otthonunk lehet, mely hosszú évtizedekig örömünkre szolgál majd.

Ennek bizonyítéka, hogy bizonyos országokban – az USA -ban, Kanadában és Skandináviában – igen népszerű építkezési stílusnak számít a könnyűszerkezet.

Manapság sok vállalkozó ajánlkozik könnyűszerkezetes ház, készház vagy gyorsház felhúzására, akár “kulcsrakész” állapot megvalósításáig.

Előnye lehet az ilyen jellegű házaknak továbbá, hogy kivitelezésük valamivel kevesebbe kerül, így kétségtelenül pénzügyileg vonzó alternatívája a klasszikus téglaházaknak.

Most nézzük át e technológia előnyeit és hátrányait.

Előnyök: 

Rövid építési idő 

A könnyűszerkezetes ház építése mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe, de ez előregyártott házelemek – azaz ún. készház – esetén még rövidebb időszakra, akár néhány napra is lerövidíthető. Ez a döntő előny a téglaházakkal szemben többek között abból adódik, hogy nincs szükség a technológiából fakadó várakozási időszakokra, szünetekre. Természetesen az építkezés nem kezdődik vagy fejeződik be csupán az elemek lerakásával – emlékeznünk kell arra, hogy más technológiákhoz hasonlóan itt is a ház alapját létre kell hozni, illetve bizonyos befejező munkálatokat el kell végezni.

Építkezés akár télen is 

A száraz technológiák alkalmazásának köszönhetően télen is el lehet
munkát végezni (amennyiben a ház alapja már kész van), ami sok magánépíttető számára kényelmesebb megoldás lehet.

Nagyobb terület 

Vékonyabbak a szerkezetek mint egy téglaháznál, a falak kisebb vastagsága viszonylag nagyobb hasznos területet jelent. Feltételezhető, hogy egy 100 m2-es ház esetében akár 10-12 m2-rel is több lehet. Több hely egy kényelmes élethez.

Megtakarítás 

A szerkezet kisebb súlya csökkenti az árat. Olcsóbb az anyagok szállítása az építkezésre. Szerkezeti rugalmasság. A könnyűszerkezetes házak könnyen rekonstruálhatók, bővíthetők és korszerűsíthetők.

Alacsony hőtehetetlenség 

A könnyűszerkezetes épület gyorsan felmelegszik és lehűl. Bár ez első látásra nem feltétlen tűnik előnynek, a megfelelő hőszigeteléssel (pl. minőségi kőzetgyapot alkalmazásával) és korszerű fűtési rendszerrel kombinálva magas hőkomfortot és az egyes helyiségek hőmérsékletének egyszerű szabályozását érjük el.

Hátrányok: 

Hangszigetelés 

A vékonyabb falak egyben alacsonyabb hangszigetelést jelentenek, bár ez a gyengeség kiküszöbölhető jól hangszigetelő kőzetgyapot termékek alkalmazásával.

A megvalósítás gyorsasága 

Bizonyos értelemben ez is hátrány lehet: nem szabad elfelejteni, hogy a könnyűszerkezetes ház felépítésének viszonylag rövid ideje miatt már az építkezés elején rendelkeznünk kell az összes pénzügyi erőforrással – az építkezés nem osztható szakaszokra.

Technológia, amelyhez jó csapat kell … 

A könnyűszerkezetes ház építéséhez megfelelő, erre a technológiára szakosodott kivitelező csapatot kell felkérni. Az építés során maximális pontosságra van szükség, mivel az esetleges hibák többek között a szerkezet hőveszteségét eredményezhetik.

A szerkezet anyagának – főleg fa alapanyag esetében – kellően tartósnak, iparilag szárítottnak kell lennie.

Előre be kell rendezni  

A ház könnyű szerkezete miatt már a tervezési szakaszban el kell döntenünk, hogy hol helyezzünk el olyan nehezebb bútorelemeket, mint pl. a konyhaszekrény.

A szakértők véleménye szerint:  A könnyűszerkezetes házak az utóbbi időben egyre népszerűbbek. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az elmúlt évben emelkedtek a hagyományos téglaszerkezetes épületekhez mindenképp szükséges építőanyagok árai és az az árnövekedés nagyobb érdeklődést mutat a könnyűszerkezetek iránt. A kanadai ház könnyű szerkezete azt jelenti, hogy nincs szükségük megerősített beton födémekre a földszint felett (ezekben a házakban fagerendás födémek készülnek). Kevesebbe kerül a teljes kivitelezés, beleértve az építőanyagok építkezésre történő szállításának költségeit is. Ugyanakkor a válaszfalak szigetelése kikerülhetetlen – ehhez jó lehetőség az éghetetlen kőzetgyapot alkalmazása.

És bár ez a technológia 20-30 évvel ezelőtt még szinte ismeretlen volt Közép-Európában, és eleinte a kivitelezésük sok kivetnivalót hagyott maguk után, mára népszerűvé vált, amit mutat az is, hogy számos építőipari cég szakosodott erre a háztípusra.

Az ilyen típusú házak építésének fő előnye az idő – akár ötször gyorsabban építhető fel, mint egy hagyományos téglaház. Nem szabad azonban kizárólag a pénztakarékosság miatt építeni ezeket – egy ilyen ház építésekor érdemes egy jól bevált csapatot és jó minőségű szerkezeti alapanyagot választani, hogy az épület valóban évtizedekig szolgáljon. Fontos továbbá a neméghető hőszigetelőanyag, pl. kőzetgyapot alkalmazása. Ez nem csak a hőkomfortot és a tűzbiztonságot növeli, hanem javítja az épület hangszigetelését és növeli a szerkezet szilárdságát.

Összefoglalva

Mint látható, a könnyűszerkezetes technológia legnagyobb hátrányai hozzá nem értő megvalósításból és a rosszul választott szerkezeti alapanyagokból fakadnak. Ne úgy gondoljunk a könnyűszerkezetes házakra, mint óriási megtakarítás forrására, hanem mint egy olyan megoldásra, amely segít megtakarítani bizonyos összegeket (és időt) az építési szakaszban, csökkenti az energiaszámláinkat a használat során és további gazdasági előnyöket is hordoz, ha szeretnénk bővíteni a házunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Légtömör épületek – mire kell figyelni?

Cikkünkben arról lesz szó, hogy milyen megoldásokat alkalmazhatunk egy légtömör épület létrehozásához!