Konyha a nappaliban: praktikus megoldás

Károly Somlósi

4 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Manapság a konyha sok lakásban a nappali része

A konyhasziget praktikus megoldás

A nyitott konyháknak többféle elrendezése lehet

A konyha régen jellemzően külön helyiség volt a lakásokban. Manapság egyre több ember úgy dönt, hogy a konyhát a nappali részévé teszi – úgyis ezek azok a terek otthonainkban, ahol az emberek a legtöbb időt töltik. És milyen praktikus a konyha-nappali kombináció ha a vendégek már megérkeztek, de még van tennivalónk a konyhában is. Egy komolyabb házfelújítás során érdemes elgondolkodni azon, hogy a konyhát a nappali részévé tesszük.

Konyhasziget

Ha úgy döntünk, hogy összekapcsoljuk a konyhát a nappalival, érdemes megfontolni egy konyhasziget beszerzését is. Ez egy „multifunkcionális oázis”, amely a családdal vagy a barátokkal való együtt töltött idő helyszínévé válhat, továbbá alkalmas munkafelületnek, és a legszükségesebb konyhai eszközök tárolására is praktikus.

Ez a bútor különösen kényelmes berendezés a főzéshez, a társasági élethez és ízletes ételek tálalási előkészítéséhez. Ideális megoldás főleg nagyobb területű konyhákban gyermekes családok számára, valamint azok számára, akik szeretnének vendégeket hívni.

De hogyan kerüljük el a nem kívánt szagokat?

A közös konyha és a lakótér egyetlen hátránya, hogy az elkészített ételek illata az egész nappaliban megmaradhat. Ez a negatívum kiküszöbölhető szagelszívó berendezések alkalmazásával, melyekből az elektronikai áruházak igen széles kínálatot nyújtanak.

Megoldás lehet tovább egy csúsztatható fal, amely nemcsak elkülöníti a konyhát a nappalitól, hanem a belső tér elemévé is válik.

Milyen konyhai elrendezést válasszunk?

Ha a konyhát a nappalival kombináljuk akkor a konyha nyitott térré válik, mely többféle elrendezésben valósítható meg. A tervezéskor ki kell gondolni, hogy milyen elrendezést valósítunk meg. A legnépszerűbbek az „I”, az „II”, a “G” vagy “L” alakú konyha.

„I” elrendezés: az összes konyhabútor egy sorba rendezése a legkényelmesebb, ha egy konyhaszigetet akar építeni a konyha és a nappali között.

„II” elrendezés: a konyhabútorok két sorba rendezése – egymással szemben nézve – akkor praktikus, ha a konyhában mindent könnyen el szeretnénk érni. Az egyik sor a fal mellett van, a másik pedig konyhaszigetként szolgál.

A G-alakú konyha elrendezése egy majdnem teljes kör alakzat kialakítása. Több lehetőség a konyhai eszközök tárolására, de egyben a benyomás inkább zárt, mint a nyitott konyha.

Az L alakú konyha vonzó nyitott konyhai megoldás, ám ebben az esetben a konyhabútor nagyon jól látható. De nemcsak a konyhabútor, hanem a rendetlenség is jobban észrevehető.

Egy lakás- vagy házfelújítás során bármelyik megoldást is választjuk, a legfontosabb, hogy a konyha kialakítása saját igényeinknek teljes mértékben megfeleljen.

Küldjön visszajelzést!

E-mail címe nem kerül közlésre

AJÁNLJUK:

A belsőépítészet a funkcionalitással kezdődik

Az otthon tervezésénél nem csak a bútorok szemnek kellemes elrendezése fontos, hanem az is, hogy lakásunk megfelelő funkcionalitással is bírjon. Ezért, amikor a házunk kialakítását tervezzük, fontolóra kell venni azt, hogy az egyes helyiségeket hogyan és milyen célra fogjuk majd használni. Íme néhány tipp, hogy miként teremthetünk magunknak minél jobb feltételeket otthonunkban.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások