Konyha a nappaliban: praktikus megoldás

Károly Somlósi

4 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Manapság a konyha sok lakásban a nappali része

A konyhasziget praktikus megoldás

A nyitott konyháknak többféle elrendezése lehet

A konyha régen jellemzően külön helyiség volt a lakásokban. Manapság egyre több ember úgy dönt, hogy a konyhát a nappali részévé teszi – úgyis ezek azok a terek otthonainkban, ahol az emberek a legtöbb időt töltik. És milyen praktikus a konyha-nappali kombináció ha a vendégek már megérkeztek, de még van tennivalónk a konyhában is. Egy komolyabb házfelújítás során érdemes elgondolkodni azon, hogy a konyhát a nappali részévé tesszük.

Konyhasziget

Ha úgy döntünk, hogy összekapcsoljuk a konyhát a nappalival, érdemes megfontolni egy konyhasziget beszerzését is. Ez egy „multifunkcionális oázis”, amely a családdal vagy a barátokkal való együtt töltött idő helyszínévé válhat, továbbá alkalmas munkafelületnek, és a legszükségesebb konyhai eszközök tárolására is praktikus.

Ez a bútor különösen kényelmes berendezés a főzéshez, a társasági élethez és ízletes ételek tálalási előkészítéséhez. Ideális megoldás főleg nagyobb területű konyhákban gyermekes családok számára, valamint azok számára, akik szeretnének vendégeket hívni.

De hogyan kerüljük el a nem kívánt szagokat?

A közös konyha és a lakótér egyetlen hátránya, hogy az elkészített ételek illata az egész nappaliban megmaradhat. Ez a negatívum kiküszöbölhető szagelszívó berendezések alkalmazásával, melyekből az elektronikai áruházak igen széles kínálatot nyújtanak.

Megoldás lehet tovább egy csúsztatható fal, amely nemcsak elkülöníti a konyhát a nappalitól, hanem a belső tér elemévé is válik.

Milyen konyhai elrendezést válasszunk?

Ha a konyhát a nappalival kombináljuk akkor a konyha nyitott térré válik, mely többféle elrendezésben valósítható meg. A tervezéskor ki kell gondolni, hogy milyen elrendezést valósítunk meg. A legnépszerűbbek az „I”, az „II”, a “G” vagy “L” alakú konyha.

„I” elrendezés: az összes konyhabútor egy sorba rendezése a legkényelmesebb, ha egy konyhaszigetet akar építeni a konyha és a nappali között.

„II” elrendezés: a konyhabútorok két sorba rendezése – egymással szemben nézve – akkor praktikus, ha a konyhában mindent könnyen el szeretnénk érni. Az egyik sor a fal mellett van, a másik pedig konyhaszigetként szolgál.

A G-alakú konyha elrendezése egy majdnem teljes kör alakzat kialakítása. Több lehetőség a konyhai eszközök tárolására, de egyben a benyomás inkább zárt, mint a nyitott konyha.

Az L alakú konyha vonzó nyitott konyhai megoldás, ám ebben az esetben a konyhabútor nagyon jól látható. De nemcsak a konyhabútor, hanem a rendetlenség is jobban észrevehető.

Egy lakás- vagy házfelújítás során bármelyik megoldást is választjuk, a legfontosabb, hogy a konyha kialakítása saját igényeinknek teljes mértékben megfeleljen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.