Ötletek a karácsonyi dekorációhoz

ROCKWOOL

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A karácsonyfánk díszítésekor többféle stílusból választhatunk

A rossz minőségű karácsonyfaizzók lakástüzet okozhatnak

Egy karácsonyfát számtalan módon fel lehet díszíteni. Van, aki a már sok-sok éven át használt díszeit rakosgatja a fára idén is. Mások modern, minimalista díszítést választják. Megint mások ragaszkodnak az arany-piros vagy az ezüst-kék összeállításhoz. Íme néhány ötlet a karácsonyfaállításhoz, hogy az ünnep díszei illeszkedjenek lakásunkhoz.

Gömbök, csengettyűk, hőemberek, házikók – hogy csak néhányat említsünk a sok-sok lehetőség közül, ami a karácsonyfadíszek széles választékát jellemzi. Sokan őrizgetünk régi, kissé megkopott, de lelkünknek annál értékesebb díszeket, melyek még szüleink, de akár nagyszüleink karácsonyfáit is díszítették. Szaloncukrok, melyek papírjait a gyerekek óvatos mozdulatokkal hajtogatják vissza, mintha még tele lenne – miután tartalmukat elcsenték. A karácsonyfaizzókat régen még érdemes volt a faállítás előtt ellenőrizni, hogy mindegyik égő rendben van-e, mert ha egy kiégett, az egész sötét maradt, és egyenként kellett próbálgatni, hogy melyik égő a bűnös. A mai LED korszakban ez már csak emlék.

Szóval a díszek nemcsak sokéle formájúak, de többféle típusúak is. Hogy melyikük dominál, mely színek és formák a jellemzőek, meghatározza a karácsonyfa stílusát, mely szerencsés esetben összhangban van lakásunk belső tereinek hangulatával.

Csak megbízható karácsonyfaizzót vásároljunk

Skandináv stílusú karácsonyfa

„Világít rajta minden, mint a karácsonyfán” – ahogy a mondás tartja. A skandináv stílus kedvelőnek nem kell ettől tartania – az így feldíszített fenyőfákat nem feltétlenül jellemzi a túl sok világító gömböcske. Sőt még sz sem okozhat gondot, hogy miként illeszkedik a karácsonyfa a környezetbe, hiszen az északi országokban tűlevelűekben nincs hiány! Ennél a stílusnál is javasoljuk, hogy koncentráljunk egy domináns színre, amit ellentételezhetünk a díszek sokféle formájával. A skandináv stílus megfelelő kiegészítése egy fonott kosár vagy egy fémtartály lehet, amelybe a fát tesszük.

Csináld magad karácsonyi díszek

De miért ne lehetne a karácsonyfát természetes anyagokból, saját kezűleg készített díszekkel dekorálni? Az ilyen díszek fokozhatják a karácsony varázslatát, és nemcsak a szépségükkel látásunkra, hanem akár finom illatjukkal orrunkra is befolyással lehetnek. A rusztikus stílus hívei nemcsak a környezetbarát megoldásokat kedvelik, hanem illatos díszeikkel fokozzák az igazán családias, illatos ünnepek varázsát. Hogy hogyan?

Tökéletes példa ezekre a szárított narancsszeletekből készült medálok, amelyek nemcsak gyönyörűen néznek ki, hanem illatoznak is. Tegyük hozzá a családi körben kisütött, mézeskalácsból készült díszeket, és a karácsonyi hangulat jó ideig velünk marad.

Az otthon készíthető karácsonyfadíszekkel kapcsolatban szinte mindenhol lehet inspirációt találni: a héjában lévő földimogyoróból némi festék és filcanyag segítségével könnyen Mikulást és manók sokaságát varázsolhatjuk elő. A gyerekek pedig készíthetnek láncot papírkarikákból, mely feltűnő dekorációja lehet a fának.

Boldog karácsonyt!

Ég a fa!

Nem akarjuk elrontani az ünnepek varázsát, de a karácsonyi dekoráció kialakításakor is fő a biztonság. A tűzoltókat szinte minden évben riasztják égő karácsonyfákhoz, és ezek által okozott lakástüzekhez. A fő bűnösök többnyire meghibásodott, zárlatossá vált karácsonyfaizzók, de a tüzet a házak karácsonyi kivilágítása okozhatja. És még egy elgondolkodtató adat: a karácsonyfatűz mindössze 1 perc alatt szétterjedhet a nappaliban. Emiatt fontos, hogy megbízható karácsonyfaizzókat vásároljunk, legyünk ez ügyben körültekintőek, nem biztos, hogy itt kell spórolnunk.

Amikor azonban már késő, és kigyulladt a tűz, a veszteségeket csökkentheti, ha a ház hőszigetelése megfelelő anyaggal, például a tűzterjedést gátló kőzetgyapottal készült, mely nem gyúlékony és képes ellenállni akár 1000 ⁰C hőmérsékletnek is.

Vigyázzunk tehát, és éljük át a családi karácsony csodáját, karácsonyfánk ragyogásának és illatának fényében.

Boldog Ünnepeket!

One response to “Ötletek a karácsonyi dekorációhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Lehet, hogy kisebb, de legalább saját

Ha túl kis házat építünk, nem férünk el benne. Ha túl nagyot, azt költségesebb lesz felépíteni, berendezni és nem utolsósorban fenntartani. Milyen akkor az ideális házméret?