Ötletek a karácsonyi dekorációhoz

ROCKWOOL

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A karácsonyfánk díszítésekor többféle stílusból választhatunk

A rossz minőségű karácsonyfaizzók lakástüzet okozhatnak

Egy karácsonyfát számtalan módon fel lehet díszíteni. Van, aki a már sok-sok éven át használt díszeit rakosgatja a fára idén is. Mások modern, minimalista díszítést választják. Megint mások ragaszkodnak az arany-piros vagy az ezüst-kék összeállításhoz. Íme néhány ötlet a karácsonyfaállításhoz, hogy az ünnep díszei illeszkedjenek lakásunkhoz.

Gömbök, csengettyűk, hőemberek, házikók – hogy csak néhányat említsünk a sok-sok lehetőség közül, ami a karácsonyfadíszek széles választékát jellemzi. Sokan őrizgetünk régi, kissé megkopott, de lelkünknek annál értékesebb díszeket, melyek még szüleink, de akár nagyszüleink karácsonyfáit is díszítették. Szaloncukrok, melyek papírjait a gyerekek óvatos mozdulatokkal hajtogatják vissza, mintha még tele lenne – miután tartalmukat elcsenték. A karácsonyfaizzókat régen még érdemes volt a faállítás előtt ellenőrizni, hogy mindegyik égő rendben van-e, mert ha egy kiégett, az egész sötét maradt, és egyenként kellett próbálgatni, hogy melyik égő a bűnös. A mai LED korszakban ez már csak emlék.

Szóval a díszek nemcsak sokéle formájúak, de többféle típusúak is. Hogy melyikük dominál, mely színek és formák a jellemzőek, meghatározza a karácsonyfa stílusát, mely szerencsés esetben összhangban van lakásunk belső tereinek hangulatával.

Csak megbízható karácsonyfaizzót vásároljunk

Skandináv stílusú karácsonyfa

„Világít rajta minden, mint a karácsonyfán” – ahogy a mondás tartja. A skandináv stílus kedvelőnek nem kell ettől tartania – az így feldíszített fenyőfákat nem feltétlenül jellemzi a túl sok világító gömböcske. Sőt még sz sem okozhat gondot, hogy miként illeszkedik a karácsonyfa a környezetbe, hiszen az északi országokban tűlevelűekben nincs hiány! Ennél a stílusnál is javasoljuk, hogy koncentráljunk egy domináns színre, amit ellentételezhetünk a díszek sokféle formájával. A skandináv stílus megfelelő kiegészítése egy fonott kosár vagy egy fémtartály lehet, amelybe a fát tesszük.

Csináld magad karácsonyi díszek

De miért ne lehetne a karácsonyfát természetes anyagokból, saját kezűleg készített díszekkel dekorálni? Az ilyen díszek fokozhatják a karácsony varázslatát, és nemcsak a szépségükkel látásunkra, hanem akár finom illatjukkal orrunkra is befolyással lehetnek. A rusztikus stílus hívei nemcsak a környezetbarát megoldásokat kedvelik, hanem illatos díszeikkel fokozzák az igazán családias, illatos ünnepek varázsát. Hogy hogyan?

Tökéletes példa ezekre a szárított narancsszeletekből készült medálok, amelyek nemcsak gyönyörűen néznek ki, hanem illatoznak is. Tegyük hozzá a családi körben kisütött, mézeskalácsból készült díszeket, és a karácsonyi hangulat jó ideig velünk marad.

Az otthon készíthető karácsonyfadíszekkel kapcsolatban szinte mindenhol lehet inspirációt találni: a héjában lévő földimogyoróból némi festék és filcanyag segítségével könnyen Mikulást és manók sokaságát varázsolhatjuk elő. A gyerekek pedig készíthetnek láncot papírkarikákból, mely feltűnő dekorációja lehet a fának.

Boldog karácsonyt!

Ég a fa!

Nem akarjuk elrontani az ünnepek varázsát, de a karácsonyi dekoráció kialakításakor is fő a biztonság. A tűzoltókat szinte minden évben riasztják égő karácsonyfákhoz, és ezek által okozott lakástüzekhez. A fő bűnösök többnyire meghibásodott, zárlatossá vált karácsonyfaizzók, de a tüzet a házak karácsonyi kivilágítása okozhatja. És még egy elgondolkodtató adat: a karácsonyfatűz mindössze 1 perc alatt szétterjedhet a nappaliban. Emiatt fontos, hogy megbízható karácsonyfaizzókat vásároljunk, legyünk ez ügyben körültekintőek, nem biztos, hogy itt kell spórolnunk.

Amikor azonban már késő, és kigyulladt a tűz, a veszteségeket csökkentheti, ha a ház hőszigetelése megfelelő anyaggal, például a tűzterjedést gátló kőzetgyapottal készült, mely nem gyúlékony és képes ellenállni akár 1000 ⁰C hőmérsékletnek is.

Vigyázzunk tehát, és éljük át a családi karácsony csodáját, karácsonyfánk ragyogásának és illatának fényében.

Boldog Ünnepeket!

One response to “Ötletek a karácsonyi dekorációhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ezért nem éri meg a belső hőszigetelés

Vannak olyan esetek, amikor kivitelezhetetlen, vagy aránytalanul nagy költséggel járna a külső hőszigetelés. Szakmai körökben általában nem javasolják, de abban konszenzus van még a szakemberek között is, hogy a nem létező hőszigetelésnél nincs rosszabb.