Lakásfelújítás lépésről-lépésre – hogy ne őrüljünk bele…

Károly Somlósi

13 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Miként álljunk neki a felújítás megtervezésének

Mennyibe fog kerülni a felújítás

Megéri-e, ha magunk kezdünk neki

Bevásárlás, kalapácsolás, fúrás, vakolás, festés, villanyszerelés, vízvezeték-szerelés, takarítás, egyszerre többszázféle kiadás, probléma, döntés és kérdések tömkelege. Egyszóval: lakásfelújítás.

Lakásfelújítás

Nemrégiben olvastam, hogy a lakásfelújítás a harmadik az idegileg leginkább megterhelő események sorában, amelyekkel az ember békeidőben szembesül; közvetlenül a válás és a munkahelyről történő elbocsátás után. Valóban, amikor tudatosult bennem az előttünk álló kihívás nagysága, egyfajta szédülést éreztem, és hideg verejték futott végig a hátamon. Azonnal kerestem egy felújítási szakértőt, egy tapasztalt kivitelezőt. Tudtam, hogy ha meg akarok nyugodni, akkor egy ilyen embertől kell segítséget kérnem a felújítás mikéntjéről. Az alábbiakban az ő tanácsait osztom meg. 

A lakásfelújtás megtervezése 

Ugyanakkor nekifoghatunk a felújításnak külső segítség nélkül is. Érdemes azonban fellapozni az aktuális belsőépítészeti magazinokat, katalógusokat vagy az interneten keresgélni a témában – ez mind-mind inspirációt adhat. Találhatunk számunkra érdekes megoldásokat, beleszerethetünk egy-egy olyan ötletbe, amire egyébként nem is gondoltunk volna. Tipikusan ilyen terület a belső tér megvilágítása: a LED világítótestek megjelenésével és térhódításával ugyanis megnőtt a lehetőségek száma, gondoljunk csak a háttérvilágítások, maszkolások kínálta lehetőségekre. Általánosságban elmondható, hogy a munka megkezdése előtt világos elképzeléssel kell rendelkezni arról, hogy mit szeretnénk elérni. Ha alvállalkozókat is bevonunk, ez célszerű egyértelműen közölni velük. 

Felújítás lépésről-lépésre

A felújítás megkezdése előtt nem árt még pár dologra odafigyelni. Ha a felújítás a falban futó, évtizedes korú vezetékek – pl. víz- villany- vagy gázvezetékek – cseréjére is kiterjed, akkor jó, ha tudjuk, hogy vannak a főszelepek vagy zárószelepek. Vonatkozik ez arra az esetre is ha véletlenül valamely vezeték a munkálatok során véletlenül megrongálódna. Ha társasházban élünk, előfordulhat, hogy a közös képviselőnek, vagy a ház közösségének be kell jelentenünk a felújítást, különösen akkor, ha ki szeretnénk cserélni pl. a radiátorokat is. Valószínűleg sittes konténert is be kell szereznünk, és bizonyos esetekben ennek elhelyezését megelőzően területhasználati engedélyt kell kérnünk a helyi önkormányzattól. Szóval elég sok dologra kell még figyelni a munkák megkezdése előtt. 

| FIGYELEM!|

Ha társasházban élünk, előfordulhat, hogy a lakóközösség részére be kell jelentenünk a felújtást, főleg, ha a radiátorok cseréjére is sor kerül majd a munkálatok során. 

A lakásfelújítás lépései 

Hogy is kezdjünk bele? 

Először is mérjük fel a munka helyszínét. Milyen a falak állapota, nem omlik-e össze a vakolat; a mennyezet a fejünkre fog-e esni, ha jobban megkapirgáljuk? A hely, ahol dolgozni fogunk, sokat elárul. Ha egy régi ház vagy egy bérház felújításáról van szó, akkor nagy valószínűséggel a falak nagyrészénél fennáll a vakolat potyogásának veszélye. Az ezeknél újabb építésű épületek esetén általában nincs ilyen probléma, de megfelelő előzetes helyszín-felmérésre szükség van. 

Mire érdemes még figyelni? 

Ha családi ház felújításáról van szó kezdeti lépések egyikeként vizsgáljuk meg a hőszigetelés és a vízszigetelés állapotát. Ha gombásak, penészesek a falak, vagy emlékeink szerint a sátortetőről még a téli hidegben is szinte azonnal leolvad a hó, akkor biztosak lehetünk benne, hogy épületünk szigetelési problémával küzd (ha le van szigetelve egyáltalán). 

Maga a felújítás általában a beépített bútorok és szerelvények leszerelésével kezdődik, majd a falak bontásával, ha a felújítás a terek elrendezését is érinti. 

Mi a helyes sorrend: villany- vagy vízvezeték csere előbb? 

Mindkettőre a felújítás elején kerüljön sor, de inkább a vízvezetékkel kezdjük. Ha ez megvan, jöhetnek a villanyvezetékek. Ha már az egész lakást szétbombázzuk, érdemes újragondolni az elektromos csatlakozók helyének kialakítását, számának esetleges növelését. A régi lakásokban előfordulhat, hogy kevesebb csatlakozót alakítottak ki, hisz nem volt annyi elektromos kütyü, mint jelenleg, egyszerűen nem volt szükség túl sok aljzatra. Nem könnyű, de próbáljuk meg kigondolni, hogy a lakás melyik helyiségeiben és azon belül hol lesz szükségünk csatlakozókra: hol lesz a TV, hol lesz a számítógép, hol lesz a konyhai pirító stb. Így csökkenthetjük az elosztók és a felesleges, falon kívül futó vezetékeket okozó hosszabbítók számát. Hasonlóan gondosan érdemes eljárni a villanykapcsolók elhelyezésével. Ha jól átgondolt ezen csatlakozók, kapcsolók elhelyezése, nagyban egyszerűsíti majd mindennapi életünket. 

Felújítás

Ha ezekkel megvagyunk, mi következik? 

A bontás után jön az építkezés. Ha kicseréltük a vezetékeket, a megfelelő helyekre felhelyeztük a csatlakozókat, vakoltuk a falakat, jöhet a burkolatok, csempék felhelyezése, majd a falak festése. Aztán a szerelvények felszerelése: zuhanykabin és / vagy fürdőkád, mosdókagyló(k) és a konyhabútor stb. 

És már kész is vagyunk? 

Nos, nem igazán. Figyeljük meg, hogy nem keletkeztek-e apróbb károk, pl. festék lepattogzás stb. a szerelvények vagy a konyhabútor felszerelés közben. Ha igen, ezeket javítjuk, igény esetén még egy rétegben festünk. Végül ki kell takarítani az egész lakást. 

Na, de mennyibe kerül egy ilyen felújtás? 

Ez nyilvánvalóan sok tényezőtől függ, elsősorban a felhasznált anyagoktól és attól, hogy a felújítási munkálatok milyen területekre terjednek ki. De feltételezhető, hogy egy lakás általános felújítása, közepes árkategóriájú, de jó minőségű anyagokkal számolva 80-100,000 Ft négyzetméterenként. A tapasztalok szerint ennek a fele munkaerő, a másik fele pedig a beszerzett anyagok költsége. 

| A lakás felújításának költsége | 

Általában elmondható, hogy egy lakás általános felújítása, a közepes árkategóriájú, de jó minőségű anyagok felhasználásával, átlagosan négyzetméterenként kb. 80 – 100,000 forintba kerül. 

Valljuk meg, ez elég magas összeg. Csökkenthetünk rajta, ha bizonyos, kevésbé fontos felületeken olcsóbb anyagokat használunk, vagy: amit csak tudunk, magunk csinálunk. Feltéve, ha rendelkezésre állnak megfelelő eszközeink, továbbá van valamiyen szintű ügyességünk és szaktudásunk. A lakásfelújtás így is megoldható, maximum a munka tovább tart majd. Bizonyos speciális szaktudást igénylő feladatokon azonban semmiképp se spóroljunk, ilyen a vízvezeték- és villanyszerelés. Ezen esetekben a hozzá nem értésből fakadó hibák magas kockázatot jelenthetnek és akár életveszélyesek is lehetnek.

| FONTOS | 

A villany- és a vízvezetékek szereléséhez, cseréjéhez mindig hívjunk szakembereket. Ne vállaljunk felesleges kockázatot azzal, hogy magunk szereljük, ha nem értünk hozzá. 

És mennyi ideig tart egy teljes lakásfelújítás? 

Egy 100 m²-es lakás felújítási ideje körülbelül 1,5 – 2,5 hónap alatt végezhető el, szakembergárda segítségével. Ha magunk szeretnék végezni a felújítást, és értünk hozzá, sőt még megfelelő szerszámaink is rendelkezésre állnak, akkor is még nagyon sok szabadidőre lesz szükségünk a felújításhoz, ami ráadásul hosszabb időt vesz igénybe, mintha egy egész brigád végezné a munkát. Viszont sajnos jelenleg nehéz olyan kivitelező csapatot találni, aki nincs lekötve hónapokra előre. Emiatt, ha a lakásfelújítás gondolatán jár az eszünk, már akkor érdemes egy jó kivitelezőt felkeresni és időpontot egyeztetni. 

| FONTOS FELÚJÍTÁSI JAVASLAT |

Legyen szó lakás- vagy házfelújításról mindenképp gondoljon az épület megfelelő hőszigetelésére. Amennyiben kőzetgyapottal hőszigetel, nemcsak fűtésszámláját csökkentheti, hanem a kellemes belső lakóklíma megteremtésén túl gondoskodik arról is, hogy – a kőzetgyapot kiváló hangszigetelő tulajdonsága révén – a nemkívánt külső zajok ne jussanak be otthonába. Egy megfelelően hőszigetelt ház kevesebb energiát fogyaszt, alacsonyabb a károsanyag kibocsátása, így szigeteléssel egyben a jövő generációiért is tehetünk valamit. 

 

Lakásfelújtás tervezése – hogyan, mikor, mit tegyünk?
Érdemes körülnézni, tájékozódni az aktuális lakásbelső kialakítási stílusokkal kapcsolatban. Inspirációként át lehet nézni belsőépítészei magazinokat, katalógusokat, vagy az interneten keresgélni a témában. Ha világos elképzeléseink vannak, neki lehet kezdeni a lakásfelújításnak. Kialakításra kerülő stílustól függetlenül a lakásfelújítás első lépése a régi villany és vízvezetékek cseréje legyen. További lépésként érdemes a szükséges anyagok (pl. festék, burkolólapok stb.) beszerzése. Végül a bútorok, dekorációs elemek megvásárlása. Fontos annak eldöntése, hogy a lakásfelújítási munkát ki végzi: magunk, vagy alvállalkozót vonunk be. Ne feledjük, hogy társasházak esetében előfordulhat, hogy a felújításról előzetesen tájékoztatni kell a ház közösségét is.
Mi a lakásfelújtás menete?
Első lépés a helyszín felmérése. Meg kell vizsgálni, hogy milyen a falak állapota. Meg kell nézni, hogy van-e szigetelés, és ha igen, milyen állapotban van – a felújítás során érdemes a hőszigetelést is felújítani, vagy egyáltalán kialakítani. Következő lépés a beépített bútorok, szerelvények leszerelése, régi burkolatok eltávolítása. Ez után jön a régi vízvezetékek, villanyvezetékek cseréje, ez utóbbihoz tartozik az új csatlakozók helyeinek kigondolása is. Ezt követi az építkezés: festés, burkolatok kialakaítása, végül az új szerelvények felszerelése.
Lakásfelújítás támogatás, lakásfelújítás hitel kiszámításához: mi a lakásfelújtás m2 ára?
Ez nyilvánvalóan sok tényezőtől függ, elsősorban a felhasznált anyagoktól és attól, hogy a felújítási munkálatok milyen területekre terjednek ki. De feltételezhető, hogy egy lakás általános felújítása, közepes árkategóriájú, de jó minőségű anyagokkal számolva 80-100,000 Ft négyzetméterenként. A tapasztalok szerint ennek a fele munkaerő, a másik fele pedig a beszerzett anyagok költsége.
Mennyi egy lakásfelújítás időtartama?
Egy 100 m²-es lakás felújítási ideje körülbelül 1,5 – 2,5 hónap alatt végezhető el, szakembergárda segítségével. Ha magunk szeretnék végezni a felújítást, és értünk hozzá, sőt még megfelelő szerszámaink is rendelkezésre állnak, akkor is még nagyon sok szabadidőre lesz szükségünk a felújításhoz, ami ráadásul hosszabb időt vesz igénybe, mintha egy egész brigád végezné a munkát. Viszont sajnos jelenleg nehéz olyan kivitelező csapatot találni, aki nincs lekötve hónapokra előre. Emiatt, ha a lakásfelújítás gondolatán jár az eszünk, már akkor érdemes egy jó kivitelezőt felkeresni és időpontot egyeztetni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez történik, ha kőzetgyapotba csomagolva a fagyasztóba teszel egy tányér forró levest

Három kérdésre is választ kaphatsz, ha megnézed a cikkben szereplő videót. Ha épp építkezés vagy felújítás előtt állsz, akkor nyilván az lesz a legfontosabb kérdés, hogy a kőzetgyapot vajon mennyire tartja vissza a külső hőhatásokat, legyen szó akár jéghidegről, akár forróságról. A címben szereplő burkolt kérdésen kívül az is kiderül a videóból, hogy mi történik, ha egy jégkrémet sütőbe tesznek, természetesen kőzetgyapotba csomagolva.