Lakásvásárlás előtt – mire kell figyelni a választáskor 

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Házvásárláskor sok szempontot figyelembe kell venni, köztük műszakiakat is 

Sok kis részlet utalhat arra, ha egy épület nincs megfelelően hőszigetelve 

Figyeljünk arra, hogy nincsenek-e nedvességre utaló nyomok 

Fontos a megfelelő vízszigetelés megléte is 

A hőszigetelés esetleges hiányosságai leginkább télen láthatók

Érdemes megfontolni egy energiatanúsítvány elkészítését

A számunkra megfelelő házat megtalálni nem könnyű. Főleg felmérni annak műszaki állapotát – ez talán még nehezebb.
Most egy vidéki házvásárlásban gondolkodom. Most teszem meg az első lépéseket ez irányban.

Nyaraló
Nyaraló

Lakásfűtés – hogyan lehet felmérni egy épület műszaki állapotát és kevesebbet fizetni …

Azon gondolkodok, hogy inkább egy kész házat vásárolnék, mintsem magam építkeznék. Az általam kinézett környéken kb. 35 millió forintért telket vehetek, rajta egy kész házzal. Az említett környéken pedig egyaránt szép számmal vannak viszonylag új és nemrég felújított házak.

Kész házat venni jó ötletnek tűnik: bár nem feltétlenül az általam megálmodott lesz az elrendezése, viszont nem kell az építési engedélyektől kezdve a tervezés és a kivitelezés milliónyi feladatával foglalkoznom, továbbá egy-két vagy akár több évet várnom, mire egyáltalán beköltözhetek. Hiszen, ha megtetszik egy ház, körülbelül egy-két hónap alatt minden, az adás-vétellel kapcsolatos feladatot elvégezhetek, és azonnal be is költözhetek! Egy probléma ebben az esetben is felmerül: fogalmam sincs, hogy milyen műszaki állapotban vannak ezek az eladásra kínált házak. Természetesen megnézhetem őket és megítélhetem, az alapján ahogy kinéznek.

De honnan tudhatom, hogy a kiszemelt épület megfelelően, kellő gondossággal lett felépítve vagy felújítva? Nem szeretnék a beköltözés után a nyakamba venni újabb és újabb javítgatásokat, felújításokat és ilyen jellegű problémákat. A ház hőszigeteléséről nem is beszélve – a legtöbb helyen a szigetelés, és értelemszerűen annak minősége nem is látszik. Emiatt aggódom is egy kicsit.

Vagy gondolkodjak így: ha rosszul szigetelt a ház, akkor is mi bajom lehet – maximum kicsit magasabb lesz télen a fűtésszámlám, azért ez még nem a világ vége, nem igaz? 

Sajnos azonban a nem megfelelően kialakított hőszigetelés nem csak a fűtési költségeket emeli meg. Az épület hőszigetelésében felmerülő hibák súlyos következményekkel járhatnak. Hőhidak alakulhatnak ki mely nedves felületeket, esetleg egyes épületszerkezeti elemeken korróziót okozhat. Ez pedig lerövidítheti az épület élettartamát, amely ismételten felújítást követelhet meg. Arról nem is beszélve, hogy a nedvesség, penészesedést, gombásodást okozhat, mely egészségtelenné teheti a beltéri levegőt.

Vízszigetelés – mire kell figyelni?

Pontosan mire figyeljünk, ha egy házat ilyen szemmel szeretnénk megnézni? Vannak viszonylag könnyen észrevehető jelek, melyekre érdemes koncentrálni.  

Kezdjük az alapoknál. Itt a legfontosabb a vízszigetelés vizsgálata. Nyilván a házat nem áshatjuk körbe, de az alagsorba lemehetünk körülnézni. Ha a falakon nedvességet vagy annak nyomait látjuk, az vízszigetelési problémákra utal. Ez még talán az esetleges hőszigetelési hibáknál is veszélyesebb, mivel a falak és a padlók gyors romlását eredményezheti.

Ezután érdemes az épület falait megvizsgálni. Van-e kialakult, vagy kezdődő feketedés, penészesedés a falakon – ez szabad szemmel is jól érzékelhető. Ezek ugyanis hőhidasságra utalhatnak, melyeken keresztül a meleg akadálytalanul távozhat az épületből.

Hogyan lehet megítélni, hogy az ablakokon és ajtókon át kiszökik-e a meleg?

Amiről eddig nem esett szó: a nyílászárók, ajtók ablakok állapota. Ha van rá mód, futtassuk körbe a kezünket, érzünk-e hideget (nyilván főleg télen), vagy “befújó” levegőt. Ha igen, a zárás nem megfelelő, elképzelhető, hogy cserére érett, ami a ház megvásárlása esetén számunkra lesz újabb kiadás, idő és energia.

Hőszigetelés – mikor és hol?

Most térjünk át a tetőre. Itt mire kell figyelni?

Régebbi épületeknél gyakran előfordul, hogy a tetőtér szigetelése nem megfelelő. Gyakori hiba például, ha csak egy réteg kőzetgyapotot használnak, ami hőhidassághoz vezethet. Ezért van szükség kiegészítő hőszigetelésre, azaz két szigetelőréteg alkalmazására. A rétegek elrendezésénél ügyelni kell arra, hogy “lapolva” legyenek, azaz a csatlakozási pontok az egyes rétegeknél ne essenek egybe. Ha olyan házat veszünk, ahol nincs, vagy nem megfelelően van szigetelve a padlástér, megint csak nekünk kell utána erről gondoskodni.

Honnan tudjuk, hogy megfelelő a tető szigetelése?

Ha le van gipszkartonozva a tetőtér, számunkra az lehet a megnyugtató, ha egy elemet ideiglenesen leszerelhetünk, és megnézhetjük mi van mögötte – ha ehhez hozzájárul az eladó.

Ha havas az idő, érdemes megnézni, hogy a tetőn megmarad-e a hó, vagy elolvadt – ez utóbbi esetben nem megfelelő a tetőtér hőszigetelése, kiáramlik az épületből a meleg, ami leolvasztotta a havat is.

Tehát a legjobb, ha télig várunk a ház szemrevételezéssel?

Levonhatjuk a tanulságot, miszerint télen, havas, hideg időben sokkal több hiba kerülhet elő egy épületen, mintha egy meleg nyári napon kerül sor a ház átnézésére. Nem beszélve arról, hogy hideg időben még akár hőkamerával is átnézhetjük a falak állapotát.

Ha szakértői véleményt szeretnénk egy épületről, annak energiafelhasználásáról, kérhetünk energetikai tanúsítványt. Az energetikai tanúsítvány egy olyan „címke”, amely az adott épület energiafelhasználásáról ad számot – ahogy azt már megszokhattuk az üzletekben járva egy-egy hűtőszekrény, vagy mosógép esetében. A tanúsítvány célja az épület felmérésén túl a háztartás energiafelhasználásának csökkentése, az erre irányuló törekvések, konkrét intézkedések kialakítása. 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mire figyelj oda felújításnál?

Nem minden esetben elég a félretett pénz arra, hogy otthonunkat olyanná alakítsuk, amilyenné szeretnénk. Ha elég, akkor is érdemes alaposan átgondolni, hogy mit és hogyan szeretnénk.