A legélhetőbb városok listája – bízni lehet az efféle rangsorolásban?

Mária Lestyán

14 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A legélhetőbb városok listája csalóka lehet.

Sok szempontot kell figyelembe venni a városok rangsorolásakor.

A hivatalos élhetőségi lista elején Ausztria és Ausztrália áll.

A Z generáció élhetőségi szempontjai.

Az egészséges élet is szempont.

Minden évben közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Az ugyan nem mondható, hogy egy ilyen jellegű rangsorolás olyan egyértelmű sorrendet mutat, mint mondjuk a labdarúgó válogatottak ranglistája, de azért érdekes következtetéseket bőven le lehet vonni belőle.

A legélhetőbb városok 2021– hogyan lehet ezt egyáltalán mérni? 

A válasz arra a kérdésre, hogy valóban melyik városban a legjobb élni, bonyolult kérdés, és valószínűleg mindenki, akit megkérdeznénk racionális és tisztán érzelmi érvek keverékével indokolná válaszát. 

Miként lehet a pontozás része pl. a város vonzereje mind a lakosok, mind a befektetések szempontjából? Sok tényezőt kell figyelembe venni a települések rangsorának meghatározásakor, ha arra a kérdésre keressük a válaszát, hogy hol szeretnénk élni.  

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Covid-19 járvány és annak hatása a vizsgált városok lakosainak életére kulcsfontosságú hatással volt az idei rangsor kialakításakor. A kutatás egy részét például fel is kellett függeszteni az utazási korlátozások miatt. Mindazonáltal a végül sikeresen elvégzett elemzések nagyon érdekes eredményeket hoztak. 

Auckland
Auckland

Ausztrália és Új -Zéland – erős 6-os a Top 10-ből 

Az egyik legismertebb rangsor, amely megpróbálja megválaszolni, melyek a legélhetőbb városok, a The Global Liveability Index, amelyet évente készít a The Economist Intelligence Unit (EIU). Ez a lista meglehetősen átfogónak tekinthető, mert az összpontszám körülbelül 30 különböző kritérium szorzata. A 2021-es évben a rangsor készítői azt is figyelembe vették, hogy az egyes városok hogyan birkóztak meg a Covid-19 járvánnyal. A Top 10 -ben hat város található Ausztráliában és Új -Zélandon. Az új listavezető Auckland lett 96 ponttal. A határok lezárása és az ebből következő viszonylag alacsony Covid-19-esetek miatt Új-Zélandon nyitva maradhattak a színházak, éttermek és egyéb kulturális látnivalók, ami nyilvánvalóan a lakók életminőségét is pozitívan befolyásolta. Érdemes megjegyezni azt is, hogy mind a hat Top 10-es város a legmagasabb osztályzatot kapa a rangsor oktatással kapcsolatos kritériumát tekintve, köszönhetően annak, hogy nappali tagozatos tanulók szünet nélkül folytathatták tanulmányaikat. És Európa? Az öreg kontinens városai, melyek bekerültek az első tízbe, a svájci Zürich (7. hely, 92,8 pont) és Genf (8. hely, 92,5 pont). A hozzánk valamivel közelebb lévő városok esetében viszonylag nagy hátrasorolások következtek be az elmúlt évek helyezéseihez képest: Hamburg (37 hellyel csökkent), Frankfurt (-29 hely), Düsseldorf (-28 hely), Prága (-27 hely) és Pozsony (-20 hely). Ezen visszaesések oka nagyrészt a Covid vírushelyzet miatt történt.  

Ausztrália
Ausztrália

Na és a legszennyezőbb városok… 

Milyen a városok környezetvédelmi vonatkozása európai szinten? A 2020 -ban végzett Treated.com elemzések szerint Koppenhága vezető szerepet tölt be az európai “legegészségesebb” fővárosok között, megelőzve meg Bécset és Bern városát. 

A közép-európai régiókban Vilnius a legegészségesebb város, magas, hetedik helyet elfoglalva a kontinens skáláján – elsősorban a térségben lévő városokhoz képest jó levegőminősége és a magasan minősített zöldterületei miatt. Pozsony és Prága egymás mellé került a rangsorban, a 12., illetve a 13. helyet szerezték meg. Mindkét város CO2 -kibocsátási értéke hasonló. 

A legszebb, a legtöbb érdekességgel bíró vagy a legtisztább? Mely városok a legjobbak? 

De mi is valójában ezeknek a listáknak az eredménye egy olyan ember számára, aki keresi a helyét a világban? Nyilván mindenkinek az az érdekesebb, ahol az érdeklődésének megfelelő körülményeket talál. 

Béke, csend, tiszta levegő? Ezek fontossága egyértelmű. 

Kulturális látnivalók, társadalmi kezdeményezések és éjjel-nappali szórakozási lehetsőgek sokasága? Igen, ez is számít. Üzleti lehetőségek, könnyű kommunikáció az egész világgal? Szintén. 

Szóval kíváncsi vagyok, hogy ha feltesszük a kérdést: “Miért szereted ezt a helyet?” az érintett városok lakói egy-két év múlva, vagy akár öt-tíz év múlva vajon mit válaszolnak majd. Vagy talán már máshol fognak élni? 

Wilno
Wilno

A legélhetőbb városok listája. Ranglista 2020.

Igencsak nehéz megmondani, hogy vajon melyik a világ legélhetőbb városa. Annyi bizonyos, hogy ennek megválaszolásához egyszerre kell racionális és emócionális érveket is felsorakoztatnunk.

Hogyan is rangsorolhatnánk egyértelműen olyan komplex kérdést, mint pl. mekkora a város vonzereje egyrészt az ott lakók, másrészt az ott befektetni vágyók szempontjából? Sok tényezőt kell egyszerre figelembe venni az élhetőségi sorrend felállításához, melyekenek tükrözniük kell a rangsorban szereplő helyszínek teljes városi ökoszisztémáját.

Ausztria vagy Ausztrália?

Az egyik legismertebb, a legélhetőbb városokat bemutató rangsor az ún. “The Global Liveability Index”, amelyet évente készít a The Economist Intelligence Unit (EIU) elnevezésű szervezet. Az elemzés meglehetősen átfogónak tekinthető, mivel az összesített értékelés körülbelül 30 különböző kritériumot vesz figelembe. 2019-ben – immár második alkalommal – Bécs került az első helyre, a lehetséges 100 pontból 99,1-et szerezve. Ilyen előkelő helyezés azonban nemcsak az egyedi építészeti értékeknek, az előkelő operának és a finom sajttortának köszönhető. A szakértők kiemelik a közbiztonság, a tömegközlekedés, valamint a társadalmi sokszínűség megteremtését és példaértékű kezelését.

Bécs
Legélhetőbb városok: Bécs

A listán Melbourne lett a második (98,4 ponttal), úgy, hogy az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra területén a lehető legtöbb pontot szerezte

A dobogóra harmadikként 98,1 pontot gyűjtve került fel egy másik és egyben a második ausztrál város – Sydney. “Sydney az ötödikről a harmadik helyre ugrott a kultúra és a környezetvédelem kapcsán szerzett magasabb pontszáma révén, amely jól tükrözi az klímaváltozás elleni küzdelemben tett erőfeszítéseit – összhangban a fenntartható Sydney 2030 stratégiával” – magyarázza az EIU Ausztrália magas helyzetét .

Melbourne
Melbourne

A kelet-európai térségben a Budapest érte el a legjobb helyezést (34. hely), többek között Varsó (66. hely), Moszkva (68. hely) és Prága (69. hely) előtt.

És a Z generáció?

Azonban az, hogy egy adott település valóban álmunk városa-e, nos ez elsősorban attól függ, hogy … milyen fajta álmok ezek. A Nestpick.com jelentése szerint London a leginkább vágyott város a millenium körül / után születettek, más néven Z generáció képviselői számára.

London

Ez egyben jól mutatja, hogy mi is foglalkoztatja az 1997-2012-között született embereket: a legújabb technológiákhoz és az információhoz való egyszerű hozzáférés lehetősége, a jogi szolgáltatások minősége, kedvező alapok a vállalkozások alapítására és sikeres üzemeltetésére (beleértve az AI-vel kapcsolatos üzleteket is), a környezetvédelmet támogató tevékenységek és a társadalmi egyenlőség.

Budapest

Ennek a rangsornak a dobogójára még Stockholm és Los Angeles került fel. Prága (67. hely) Budapest (81.) és Varsó (83.) szintén az első százba kerültek.

Egészséges, mint … Vilnius

Sokak számára a lakóhely megválasztásának legfontosabb kritériuma azonban maga az egészség. És ez aligha meglepő, mert bár a technológiáknak köszönhetően bizonyos kommunikációs vagy infrastrukturális kellemetlenségeket „megkerülhetünk”, az egészséges élet- és fejlődési feltételek biztosítása a családok számára egyre nehezebb. A Treated.com legfrissebb elemzése szerint Koppenhága Európa “legegészségesebb” fővárosainak egyike. Ebben megelőzi az EIU rangsor európai győzteseit, Bécset és Bern-t.

Vilnius

A közép-kelet európai régióban Litvánia fővárosa, Vilnius mutatta a legkedvezőbb egészségügyi állapotokat, és a kontinens skáláján az előkelő hetedik helyet foglalja el – elsősorban annak köszönhetően, hogy a régió fővárosai közül a legjobb levegőminőséggel, és a legtöbb zöldövezettel rendelkezik. Pozsony és Prágaegymás mellett helyezkedtek el a rangsorban, 12. és 13. helyet foglalva el. Mindkét város hasonló CO2-kibocsátással rendelkezik.

Varso
Varso

Varsó csak a szerény 28. helyet kapta a rangsorban. Ennek elsődleges oka a sok helyen meglévő szmog, ami nem is elsősorban a járművek, hanem a nagyarányban széntüzelésű, korszerűtlen családi házak fűtésére vezethető viszza. 

Akkor melyik várost válasszuk?

Mire kell valójában figyelni, ha keressük a helyünket a világban? Nagyon úgy tűnik, hogy nem feltétlenül az adott város rangsorban elfoglalt helyezésére, hanem a bennünket leginkább érdeklő körülmények alakulására figyelünk.

Béke, csendes hely, tiszta levegő? Mindezek igénye tükröződik a válaszokban. Számos kultúrális látnivaló, és szórakozás a nap 24 órájában? Természetesen. Üzleti lehetőségek, könnyebb kommunikáció az egész világgal? Szintén.

És érdekes módon a rangsorral kapcsolatos jelentések eredménye általában egybeesik azzal, amit az értékelt városok lakói mondanak, amikor azt kérdezik tőlük: “Miért jó itt élni?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A kis házikó. Kicsi, de a miénk! Hétvégi házak felújítása – a gikszerek elkerülésével

Mikor a házfelújítást még csak tervezzük, eszünkbe jut, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, és milyen hibákat kell elkerülnünk a művelet során. Sokan úgy gondolják, hogy egy hétvégi ház felújításába – a kis méret miatt – nem csúszhat malőr. Mint általában kiderül – de, igen. Még egy kis nyári víkendház felújításakor is, ahol például télen nem is vagyunk ott, a felújítást meg kell tervezni, és előre el kell gondolkodni azon, hogy a háznak mely funkciói fontosak a számunkra. Az itt leírt történet bemutatja, hogy milyen kockázatokat rejthet még egy kisebb épület renoválása is.