A legélhetőbb városok listája – bízni lehet az efféle rangsorolásban?

Mária Lestyán

11 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A legélhetőbb városok listája csalóka lehet.

Sok szempontot kell figyelembe venni a városok rangsorolásakor.

A hivatalos élhetőségi lista elején Ausztria és Ausztrália áll.

A Z generáció élhetőségi szempontjai.

Az egészséges élet is szempont.

Minden évben közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Az ugyan nem mondható, hogy egy ilyen jellegű rangsorolás olyan egyértelmű sorrendet mutat, mint mondjuk a labdarúgó válogatottak ranglistája, de azért érdekes következtetéseket bőven le lehet vonni belőle.

A legélhetőbb városok listája

Igencsak nehéz megmondani, hogy vajon melyik a világ legélhetőbb városa. Annyi bizonyos, hogy ennek megválaszolásához egyszerre kell racionális és emócionális érveket is felsorakoztatnunk.

Hogyan is rangsorolhatnánk egyértelműen olyan komplex kérdést, mint pl. mekkora a város vonzereje egyrészt az ott lakók, másrészt az ott befektetni vágyók szempontjából? Sok tényezőt kell egyszerre figelembe venni az élhetőségi sorrend felállításához, melyekenek tükrözniük kell a rangsorban szereplő helyszínek teljes városi ökoszisztémáját.

A legjobb városok rangsorának elkészítésekor a következőket mindenképpen figyelembe kel venni:

  • Éghajlat, beleértve az évenkénti napsütéses órák számát – ami nem csak egészségügyi kérdésekben, hanem környezeti szempontból is fontos, ideértve a napelemekből nyerhető energia mennyiségét
  • Környezet – többek között a levegő tisztasága, növényzet, zajszint
  • Közbiztonság mértéke: mennyire biztonságos az adott város, mekkora a bűnözés mértéke, van-e terrorfenyegetettség
  • Városépítészeti kérdések, például a városkép, az utcák elrendezése, továbbá az ingatlanok árszintje
  • Az oktatás minősége és színvonala
  • Az egészségügyi és szociális ellátás szintje
  • Közlekedés a városban -mennyire könnyen elérhetőek az egyes városrészek, milyen tömegközlekedés minősége, a közúti infrastruktúra fejlettsége, más városokkal és országokkal való összeköttetése
  • Az üzleti élet, a gazdasági fejlődés feltételei és lehetőségei – mind infrastrukturális, mind politikai és gazdasági szempontból
  • A test és a lélek igényeinek kielégítése: éttermek, kávézók, szórakozóhelyek megléte, továbbá kirándulóhelyek, kulturális intézmények, műemlékek, múzeumok, galériák, és más olyan helyek jelenléte, amelyek segítségünkre lehetnek kicsit boldogabbnak lenni… és amelyek megteremtik a város érzelmi légkörét.

Ausztria vagy Ausztrália?

Az egyik legismertebb, a legélhetőbb városokat bemutató rangsor az ún. “The Global Liveability Index”, amelyet évente készít a The Economist Intelligence Unit (EIU) elnevezésű szervezet. Az elemzés meglehetősen átfogónak tekinthető, mivel az összesített értékelés körülbelül 30 különböző kritériumot vesz figelembe. 2019-ben – immár második alkalommal – Bécs került az első helyre, a lehetséges 100 pontból 99,1-et szerezve. Ilyen előkelő helyezés azonban nemcsak az egyedi építészeti értékeknek, az előkelő operának és a finom sajttortának köszönhető. A szakértők kiemelik a közbiztonság, a tömegközlekedés, valamint a társadalmi sokszínűség megteremtését és példaértékű kezelését.

Bécs
Legélhetőbb városok: Bécs

A listán Melbourne lett a második (98,4 ponttal), úgy, hogy az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra területén a lehető legtöbb pontot szerezte

A dobogóra harmadikként 98,1 pontot gyűjtve került fel egy másik és egyben a második ausztrál város – Sydney. “Sydney az ötödikről a harmadik helyre ugrott a kultúra és a környezetvédelem kapcsán szerzett magasabb pontszáma révén, amely jól tükrözi az klímaváltozás elleni küzdelemben tett erőfeszítéseit – összhangban a fenntartható Sydney 2030 stratégiával” – magyarázza az EIU Ausztrália magas helyzetét .

Melbourne
Melbourne

A kelet-európai térségben a Budapest érte el a legjobb helyezést (34. hely), többek között Varsó (66. hely), Moszkva (68. hely) és Prága (69. hely) előtt.

És a Z generáció?

Azonban az, hogy egy adott település valóban álmunk városa-e, nos ez elsősorban attól függ, hogy … milyen fajta álmok ezek. A Nestpick.com jelentése szerint London a leginkább vágyott város a millenium körül / után születettek, más néven Z generáció képviselői számára.

London

Ez egyben jól mutatja, hogy mi is foglalkoztatja az 1997-2012-között született embereket: a legújabb technológiákhoz és az információhoz való egyszerű hozzáférés lehetősége, a jogi szolgáltatások minősége, kedvező alapok a vállalkozások alapítására és sikeres üzemeltetésére (beleértve az AI-vel kapcsolatos üzleteket is), a környezetvédelmet támogató tevékenységek és a társadalmi egyenlőség.

Budapest

Ennek a rangsornak a dobogójára még Stockholm és Los Angeles került fel. Prága (67. hely) Budapest (81.) és Varsó (83.) szintén az első százba kerültek.

Egészséges, mint … Vilnius

Sokak számára a lakóhely megválasztásának legfontosabb kritériuma azonban maga az egészség. És ez aligha meglepő, mert bár a technológiáknak köszönhetően bizonyos kommunikációs vagy infrastrukturális kellemetlenségeket „megkerülhetünk”, az egészséges élet- és fejlődési feltételek biztosítása a családok számára egyre nehezebb. A Treated.com legfrissebb elemzése szerint Koppenhága Európa “legegészségesebb” fővárosainak egyike. Ebben megelőzi az EIU rangsor európai győzteseit, Bécset és Bern-t.

Vilnius

A közép-kelet európai régióban Litvánia fővárosa, Vilnius mutatta a legkedvezőbb egészségügyi állapotokat, és a kontinens skáláján az előkelő hetedik helyet foglalja el – elsősorban annak köszönhetően, hogy a régió fővárosai közül a legjobb levegőminőséggel, és a legtöbb zöldövezettel rendelkezik. Pozsony és Prágaegymás mellett helyezkedtek el a rangsorban, 12. és 13. helyet foglalva el. Mindkét város hasonló CO2-kibocsátással rendelkezik.

Varso
Varso

Varsó csak a szerény 28. helyet kapta a rangsorban. Ennek elsődleges oka a sok helyen meglévő szmog, ami nem is elsősorban a járművek, hanem a nagyarányban széntüzelésű, korszerűtlen családi házak fűtésére vezethető viszza. 

Akkor melyik várost válasszuk?

Mire kell valójában figyelni, ha keressük a helyünket a világban? Nagyon úgy tűnik, hogy nem feltétlenül az adott város rangsorban elfoglalt helyezésére, hanem a bennünket leginkább érdeklő körülmények alakulására figyelünk.

Béke, csendes hely, tiszta levegő? Mindezek igénye tükröződik a válaszokban. Számos kultúrális látnivaló, és szórakozás a nap 24 órájában? Természetesen. Üzleti lehetőségek, könnyebb kommunikáció az egész világgal? Szintén.

És érdekes módon a rangsorral kapcsolatos jelentések eredménye általában egybeesik azzal, amit az értékelt városok lakói mondanak, amikor azt kérdezik tőlük: “Miért jó itt élni?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

AJÁNLJUK:

Felújítanál? Lehet, hogy ez kell neked!

Gyakran fordul elő, hogy a ház felújítása során az épület hőszigetelése is megújul. A ROCKWOOL termékei tökéletes megoldást jelentenek ehhez. A következő szigetelőelem válaszfalakhoz, előtétfalakhoz, borított gerendafödémekbe, nem járható padlásfödémekre, esetleg acél falkazettákba is kiváló megoldást jelent. Bemutatkozik a MULTIROCK.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások