A legélhetőbb városok listája – bízni lehet az efféle rangsorolásban?

Mária Lestyán

14 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A legélhetőbb városok listája csalóka lehet.

Sok szempontot kell figyelembe venni a városok rangsorolásakor.

A hivatalos élhetőségi lista elején Ausztria és Ausztrália áll.

A Z generáció élhetőségi szempontjai.

Az egészséges élet is szempont.

Minden évben közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Az ugyan nem mondható, hogy egy ilyen jellegű rangsorolás olyan egyértelmű sorrendet mutat, mint mondjuk a labdarúgó válogatottak ranglistája, de azért érdekes következtetéseket bőven le lehet vonni belőle.

A legélhetőbb városok 2021– hogyan lehet ezt egyáltalán mérni? 

A válasz arra a kérdésre, hogy valóban melyik városban a legjobb élni, bonyolult kérdés, és valószínűleg mindenki, akit megkérdeznénk racionális és tisztán érzelmi érvek keverékével indokolná válaszát. 

Miként lehet a pontozás része pl. a város vonzereje mind a lakosok, mind a befektetések szempontjából? Sok tényezőt kell figyelembe venni a települések rangsorának meghatározásakor, ha arra a kérdésre keressük a válaszát, hogy hol szeretnénk élni.  

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Covid-19 járvány és annak hatása a vizsgált városok lakosainak életére kulcsfontosságú hatással volt az idei rangsor kialakításakor. A kutatás egy részét például fel is kellett függeszteni az utazási korlátozások miatt. Mindazonáltal a végül sikeresen elvégzett elemzések nagyon érdekes eredményeket hoztak. 

Auckland
Auckland

Ausztrália és Új -Zéland – erős 6-os a Top 10-ből 

Az egyik legismertebb rangsor, amely megpróbálja megválaszolni, melyek a legélhetőbb városok, a The Global Liveability Index, amelyet évente készít a The Economist Intelligence Unit (EIU). Ez a lista meglehetősen átfogónak tekinthető, mert az összpontszám körülbelül 30 különböző kritérium szorzata. A 2021-es évben a rangsor készítői azt is figyelembe vették, hogy az egyes városok hogyan birkóztak meg a Covid-19 járvánnyal. A Top 10 -ben hat város található Ausztráliában és Új -Zélandon. Az új listavezető Auckland lett 96 ponttal. A határok lezárása és az ebből következő viszonylag alacsony Covid-19-esetek miatt Új-Zélandon nyitva maradhattak a színházak, éttermek és egyéb kulturális látnivalók, ami nyilvánvalóan a lakók életminőségét is pozitívan befolyásolta. Érdemes megjegyezni azt is, hogy mind a hat Top 10-es város a legmagasabb osztályzatot kapa a rangsor oktatással kapcsolatos kritériumát tekintve, köszönhetően annak, hogy nappali tagozatos tanulók szünet nélkül folytathatták tanulmányaikat. És Európa? Az öreg kontinens városai, melyek bekerültek az első tízbe, a svájci Zürich (7. hely, 92,8 pont) és Genf (8. hely, 92,5 pont). A hozzánk valamivel közelebb lévő városok esetében viszonylag nagy hátrasorolások következtek be az elmúlt évek helyezéseihez képest: Hamburg (37 hellyel csökkent), Frankfurt (-29 hely), Düsseldorf (-28 hely), Prága (-27 hely) és Pozsony (-20 hely). Ezen visszaesések oka nagyrészt a Covid vírushelyzet miatt történt.  

Ausztrália
Ausztrália

Na és a legszennyezőbb városok… 

Milyen a városok környezetvédelmi vonatkozása európai szinten? A 2020 -ban végzett Treated.com elemzések szerint Koppenhága vezető szerepet tölt be az európai “legegészségesebb” fővárosok között, megelőzve meg Bécset és Bern városát. 

A közép-európai régiókban Vilnius a legegészségesebb város, magas, hetedik helyet elfoglalva a kontinens skáláján – elsősorban a térségben lévő városokhoz képest jó levegőminősége és a magasan minősített zöldterületei miatt. Pozsony és Prága egymás mellé került a rangsorban, a 12., illetve a 13. helyet szerezték meg. Mindkét város CO2 -kibocsátási értéke hasonló. 

A legszebb, a legtöbb érdekességgel bíró vagy a legtisztább? Mely városok a legjobbak? 

De mi is valójában ezeknek a listáknak az eredménye egy olyan ember számára, aki keresi a helyét a világban? Nyilván mindenkinek az az érdekesebb, ahol az érdeklődésének megfelelő körülményeket talál. 

Béke, csend, tiszta levegő? Ezek fontossága egyértelmű. 

Kulturális látnivalók, társadalmi kezdeményezések és éjjel-nappali szórakozási lehetsőgek sokasága? Igen, ez is számít. Üzleti lehetőségek, könnyű kommunikáció az egész világgal? Szintén. 

Szóval kíváncsi vagyok, hogy ha feltesszük a kérdést: “Miért szereted ezt a helyet?” az érintett városok lakói egy-két év múlva, vagy akár öt-tíz év múlva vajon mit válaszolnak majd. Vagy talán már máshol fognak élni? 

Wilno
Wilno

A legélhetőbb városok listája. Ranglista 2020.

Igencsak nehéz megmondani, hogy vajon melyik a világ legélhetőbb városa. Annyi bizonyos, hogy ennek megválaszolásához egyszerre kell racionális és emócionális érveket is felsorakoztatnunk.

Hogyan is rangsorolhatnánk egyértelműen olyan komplex kérdést, mint pl. mekkora a város vonzereje egyrészt az ott lakók, másrészt az ott befektetni vágyók szempontjából? Sok tényezőt kell egyszerre figelembe venni az élhetőségi sorrend felállításához, melyekenek tükrözniük kell a rangsorban szereplő helyszínek teljes városi ökoszisztémáját.

Ausztria vagy Ausztrália?

Az egyik legismertebb, a legélhetőbb városokat bemutató rangsor az ún. “The Global Liveability Index”, amelyet évente készít a The Economist Intelligence Unit (EIU) elnevezésű szervezet. Az elemzés meglehetősen átfogónak tekinthető, mivel az összesített értékelés körülbelül 30 különböző kritériumot vesz figelembe. 2019-ben – immár második alkalommal – Bécs került az első helyre, a lehetséges 100 pontból 99,1-et szerezve. Ilyen előkelő helyezés azonban nemcsak az egyedi építészeti értékeknek, az előkelő operának és a finom sajttortának köszönhető. A szakértők kiemelik a közbiztonság, a tömegközlekedés, valamint a társadalmi sokszínűség megteremtését és példaértékű kezelését.

Bécs
Legélhetőbb városok: Bécs

A listán Melbourne lett a második (98,4 ponttal), úgy, hogy az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra területén a lehető legtöbb pontot szerezte

A dobogóra harmadikként 98,1 pontot gyűjtve került fel egy másik és egyben a második ausztrál város – Sydney. “Sydney az ötödikről a harmadik helyre ugrott a kultúra és a környezetvédelem kapcsán szerzett magasabb pontszáma révén, amely jól tükrözi az klímaváltozás elleni küzdelemben tett erőfeszítéseit – összhangban a fenntartható Sydney 2030 stratégiával” – magyarázza az EIU Ausztrália magas helyzetét .

Melbourne
Melbourne

A kelet-európai térségben a Budapest érte el a legjobb helyezést (34. hely), többek között Varsó (66. hely), Moszkva (68. hely) és Prága (69. hely) előtt.

És a Z generáció?

Azonban az, hogy egy adott település valóban álmunk városa-e, nos ez elsősorban attól függ, hogy … milyen fajta álmok ezek. A Nestpick.com jelentése szerint London a leginkább vágyott város a millenium körül / után születettek, más néven Z generáció képviselői számára.

London

Ez egyben jól mutatja, hogy mi is foglalkoztatja az 1997-2012-között született embereket: a legújabb technológiákhoz és az információhoz való egyszerű hozzáférés lehetősége, a jogi szolgáltatások minősége, kedvező alapok a vállalkozások alapítására és sikeres üzemeltetésére (beleértve az AI-vel kapcsolatos üzleteket is), a környezetvédelmet támogató tevékenységek és a társadalmi egyenlőség.

Budapest

Ennek a rangsornak a dobogójára még Stockholm és Los Angeles került fel. Prága (67. hely) Budapest (81.) és Varsó (83.) szintén az első százba kerültek.

Egészséges, mint … Vilnius

Sokak számára a lakóhely megválasztásának legfontosabb kritériuma azonban maga az egészség. És ez aligha meglepő, mert bár a technológiáknak köszönhetően bizonyos kommunikációs vagy infrastrukturális kellemetlenségeket „megkerülhetünk”, az egészséges élet- és fejlődési feltételek biztosítása a családok számára egyre nehezebb. A Treated.com legfrissebb elemzése szerint Koppenhága Európa “legegészségesebb” fővárosainak egyike. Ebben megelőzi az EIU rangsor európai győzteseit, Bécset és Bern-t.

Vilnius

A közép-kelet európai régióban Litvánia fővárosa, Vilnius mutatta a legkedvezőbb egészségügyi állapotokat, és a kontinens skáláján az előkelő hetedik helyet foglalja el – elsősorban annak köszönhetően, hogy a régió fővárosai közül a legjobb levegőminőséggel, és a legtöbb zöldövezettel rendelkezik. Pozsony és Prágaegymás mellett helyezkedtek el a rangsorban, 12. és 13. helyet foglalva el. Mindkét város hasonló CO2-kibocsátással rendelkezik.

Varso
Varso

Varsó csak a szerény 28. helyet kapta a rangsorban. Ennek elsődleges oka a sok helyen meglévő szmog, ami nem is elsősorban a járművek, hanem a nagyarányban széntüzelésű, korszerűtlen családi házak fűtésére vezethető viszza. 

Akkor melyik várost válasszuk?

Mire kell valójában figyelni, ha keressük a helyünket a világban? Nagyon úgy tűnik, hogy nem feltétlenül az adott város rangsorban elfoglalt helyezésére, hanem a bennünket leginkább érdeklő körülmények alakulására figyelünk.

Béke, csendes hely, tiszta levegő? Mindezek igénye tükröződik a válaszokban. Számos kultúrális látnivaló, és szórakozás a nap 24 órájában? Természetesen. Üzleti lehetőségek, könnyebb kommunikáció az egész világgal? Szintén.

És érdekes módon a rangsorral kapcsolatos jelentések eredménye általában egybeesik azzal, amit az értékelt városok lakói mondanak, amikor azt kérdezik tőlük: “Miért jó itt élni?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Lehet, hogy kisebb, de legalább saját

Ha túl kis házat építünk, nem férünk el benne. Ha túl nagyot, azt költségesebb lesz felépíteni, berendezni és nem utolsósorban fenntartani. Milyen akkor az ideális házméret?