Lehet, hogy kisebb, de legalább saját

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Leendő otthonunk mérete kritikus döntési pont

Családunk méretét és szokásait érdemes figyelembe venni

Sokszor kompromisszumokra kényszerülünk

Ha túl kis házat építünk, nem férünk el benne. Ha túl nagyot, azt költségesebb lesz felépíteni, berendezni és nem utolsósorban fenntartani. Milyen akkor az ideális házméret?

Az építkezni vágyók egyik legfontosabb döntése majdani házuk méretének meghatározása. A ház nagysága hatással van az építkezés teljes költségének alakulására és a későbbi fenntartással kapcsolatos kiadásokra is. Otthonunk mérete egyben kényelmünket, komfortérzékünket is nagyban befolyásolja.

A majdan felépülő ház méretével kapcsolatos kihívás, hogy megtaláljuk az optimumot. Egyrészt szeretnénk minél kényelmesebben élni, ezért gondolnánk egy nagy házat építeni. Ezzel szemben sokunk anyagi lehetőségei korlátozottak, ezért szeretnénk olcsóbban építkezni, ez inkább kisebb méret irányába terel minket.

Sajnos a mai, egyre emelkedő építőanyagárak és munkaerőköltségek mellett sokunknak alaposan meg kell gondolni minden egyes további négyzetmétert, mielőtt eldöntjük, hogy szükségünk van-e rá. Akkor végül is milyen méretű házat építsünk?

ideális házméret

Méret az igényeink szerint

Sokak szerint egy ideális családi ház összterülete 120 és 150 m² között mozog. A két érték között lévő 30 m2-es különbség is már tízmilliós pluszkiadással jár. Praktikusan ez az eltérés egy nagyobb nappalit vagy két kényelmes további hálószobát jelent.

Mégis, hogy határozzuk meg, hogy milyen nagy házra van szükségünk? – A ház méretét célszerű a család méretéhez – létszámához –, valamint a beköltözők szokásaihoz igazítani. Ha például a főzés, a közös étkezés a családi élet fontos része, nem érdemes spórolni a konyha területén. Ha többen is otthon dolgoznak, akkor érdemes mindenkinek külön-külön dolgozóhelyiséget biztosítani. Az ilyen helyiségek szükség esetén vendégszobaként is funkcionálhatnak. Ha azonban a család vagy a barátok gyakrabban szállnak meg nálunk, érdemes további hálószobában gondolkodni. Ugyanez igaz, ha családunk bővítésére gondolunk a közeljövőben. A túl távoli jövőre való előre gondolkodás azonban nem biztos, hogy okos dolog. Ha építkezéskor már az jár a fejünkben, hogy évtizedek múltán, egyszer majd idős szüleink hozzánk költöznek, vagy akkora felnövő gyermekünk itt fog élni a családjával, az gyakran oda vezet, hogy évekig túl nagy épületben élünk, aminek az fenntartási kiadásait is folyamatosan fizetjük. Sok esetben aztán nem is úgy alakul, ahogy terveztük. Emiatt az építkezés tervezésekor célszerű az aktuális, vagy maximum a közeljövő igényeire koncentrálni.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Házépítési költségek 2022 – mennyit költünk tervezésre, kivitelezésre és befejezésre?

ideális házméret

A kompromisszumok művészete

Most, hogy helyzetünk és terveink szerint felmértük és megvizsgáltuk, milyen méretű épületre van szükségünk, elkezdhetjük az egyes helyiségek átgondolását.

Mi a teendő azonban, ha a számunkra optimális számú szoba kialakítására anyagi okok miatt nincs lehetőségünk. Ilyen esetben kétféleképpen dönthetünk: vagy emeljük az építkezés költségkeretét (ha megtehetjük), vagy kompromisszumot kötünk a kényelem és a lehetőségek között. A külön gardróbszoba például beépített gardróbra cserélhető, a mosógép a fürdőszobába is telepíthető, két dolgozószoba pedig egyre csökkenthető. A vendégek pedig aludhatnak a nappaliban a kanapén.

Az egyes helyiségek mérete is csökkenthető. Azoknak a szülőknek, akik csak aludni mennek a hálószobájukba, nem kell sokkal több hely, mint amennyit maga az ágy és a gardrób foglal el. A fürdőszobáknál is általában van lehetőség a méretcsökkentésre, vagy a fürdőszobák számának csökkentésére – figyelembe véve ennek jövőbeli hatását a család mindennapjaira. Ugyanakkor, mint minden kompromisszum, a ház méretének csökkentése esetében is megvannak a határok, amelyeket nem szabad túllépni. Hiszen egy otthon, még a ha a lehető legkisebb is, az élet helye, nem pedig kínok forrása kell, hogy legyen.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Hálószoba a tetőtérben – hálószoba új szempontok szerint

Fentiek alapján bemutatjuk egy családi ház fő helyiségeit, a minimálistól a kényelmes működéshez szükséges méretig:

Konyha
4 m²-től – 30 m²-ig: a kisebb méret ideális lehet egy olyan ember számára, aki szívesebben étkezik a városban, büfékben, éttermekben, semhogy maga főzne a családra. A nagyobb esetben viszont már egy kis étkező is kényelmesen elfér.

Nappali
12 m²-től – 35-45 m²-ig: a kisebb két fő esetén működhet, akik leginkább TV nézésre használják a helyiséget, míg a nagyobb esetben nagyobb lehet a komfortérzetünk: a helyiségben akár étkező és ülőgarnitúra is elfér, köztük némi térrel.

Fürdőszoba
3 m²-től – 12 m²-ig: a kisebb méret esetén egy WC-csésze, a mosdó és a zuhany elfér ezen a felületen. A nagyobb véglet esetében a fürdőszoba kialakítására káddal, zuhanyzóval és fésülködőasztallal kerülhet sor.

Gyerekszoba
6-20 m². Paradox módon minél kisebb a gyerek, annál több helyre van szüksége. Egy idősebb tinédzsernek elég egy ágy, egy íróasztal fotellel és egy gardrób, viszont egy kisebb gyerkőcnek kell hely, ahova szétpakolhatja a játékait.

Szülői hálószoba
7 m²-től – 16-18 m²között: a kisebb esetben egy ágy és egy gardrób fér el a helyiségben. Mondhatjuk, hogy felső határ nincs, de a nagyobb tér esetén elfér egy szélesebb ágy, egy masszívabb gardrób, és akár egy TV állvány.

Dolgozószoba
3-4 m² – 16-20 m² között: minimum egy íróasztal, egy fotel, egy könyvespolc kell ebbe a helyiségbe. Ha nagyobb helyünk van, egy tárgyaló rész is kialakítható az üzletfelek fogadására.

Érdemes-e olyan helyiségeket tervezni épülő házunkba, mint pl.: öltöző, mosókonyha, kamra vagy raktár?

Nem éri meg
Ez egy felesleges hóbort
Nem fogom használni őket
Igen, mert növelik az életkomfortot

Igen, mert növelik az életkomfortot

Fából vagy inkább téglából? 

Igaz, hogy minél kisebb a gyerek, annál több hely kell neki?

Nem
Attól függ, hogy fiú vagy lány
Igen, mert egy tinédzsernek elég egy ágy, egy íróasztal fotellel és egy gardrób
A gyermek magasságától függ

Igen, mert egy tinédzsernek elég egy ágy, egy íróasztal fotellel és egy gardrób

A konyha sokszor a lakás központja

Mekkora legyen a szülői hálószoba minimális mérete?

20 m²
16-18 m²
25 m²
7 m²-től

7 m²-től

Hogyan határozhatjuk meg, hogy mekkora házra van szükségünk?

A ház méretét a háztartás tagjainak számához és szokásaihoz kell igazítani
A ház méretét a tervek szabják meg
További szobákra van szükség a vendégek számára
Nem érdemes az aktuális igényekre koncentrálni, a távoli jövőbe kell tekinteni

A ház méretét a háztartás tagjainak számához és szokásaihoz kell igazítani

Nyaraló és család

Befolyásolja-e az otthon mérete az építési és fenntartási kiadásokat?

Nincs rá hatása
Nan hatása, de a különbségek minimálisak
30 m² különbség a ház méretében akár tízmilliós pluszköltséget és magasabb fenntartási kiadásokat okozhat
Kevés hatása van, több lesz a takarítási hely 🙂

30 m² különbség a ház méretében akár tízmilliós pluszköltséget és magasabb fenntartási kiadásokat okozhat

Megéri spórolni a konyha méretén?

Nem érdemes, a közös főzés és étkezés a családi élet fontos része
Igen, több hely lesz a más helyiségek számára
Nem számít
Nem főzünk, mert sokszor nem étkezünk otthon

Nem érdemes, a közös főzés és étkezés a családi élet fontos része

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Alacsony rezsi? Nem lehetetlen

Gáz-, víz-, villanyszámla és a sort még lehetne folytatni – az otthon fenntartásának elmaradhatatlan költségei. Ezeket a kiadásokat az ingatlan típusától függően több mint felére lehet csökkenteni, de itt van pár megoldás, amely szinte bármilyen ingatlanban hasznosítható.