Már most elképzelhetetlen pusztítást okozott a klímaváltozás Ausztráliában

2 perc

A tengerparti ökoszisztémák majdnem fele súlyos vagy visszafordíthatatlan károkat szenvedett a klímaváltozás miatt 2011 és 2017 között Ausztráliában. Az ezzel foglalkozó tanulmányból az is kiderült, hogy a szélsőséges éghajlati jelenségek tovább erősítik a klímaváltozás hatásait.

A klímaváltozás tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatást az ausztrál kormány tudományos ügynöksége készítette, az eredményt a Frontiers in Marine Science című szaklapban publikálták.

A tanulmány szerint az Ausztrália északi részén tapasztalható korallfehéredést a 2011-es, 2013-as, 2016-os és 2017-es tengeri hőhullámok okozhatták, míg a tengeri füvekre a 2011-es esőzések voltak hatással.

A kutatás megállapította: a tengeri hőhullámok, a trópusi viharokból eredő heves esőzések, a ciklonok és a szárazság, meghatározó szerepet játszanak a korall, a tengeri hínár, a mangrovefa és a tengeri fű közösségek megváltozásában.

Hatalmas terület érintett

Az elmúlt 10 évben több mint 8 ezer kilométernyi partszakaszt érintettek a vizsgált események. A szélsőséges időjárás által pusztított ökoszisztémák több ezer tengeri faj otthonául szolgálnak, miközben a helyieknek is gazdasági hasznot jelentenek.

A változások egy része visszafordíthatatlan, de a súlyos károk természetes helyreállásához is több évtizedre lehet szükség a vezető kutató szerint.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások