Már most elképzelhetetlen pusztítást okozott a klímaváltozás Ausztráliában

Eszes Ádám

3 perc

A tengerparti ökoszisztémák majdnem fele súlyos vagy visszafordíthatatlan károkat szenvedett a klímaváltozás miatt 2011 és 2017 között Ausztráliában. Az ezzel foglalkozó tanulmányból az is kiderült, hogy a szélsőséges éghajlati jelenségek tovább erősítik a klímaváltozás hatásait.

A klímaváltozás tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatást az ausztrál kormány tudományos ügynöksége készítette, az eredményt a Frontiers in Marine Science című szaklapban publikálták.

A tanulmány szerint az Ausztrália északi részén tapasztalható korallfehéredést a 2011-es, 2013-as, 2016-os és 2017-es tengeri hőhullámok okozhatták, míg a tengeri füvekre a 2011-es esőzések voltak hatással.

A kutatás megállapította: a tengeri hőhullámok, a trópusi viharokból eredő heves esőzések, a ciklonok és a szárazság, meghatározó szerepet játszanak a korall, a tengeri hínár, a mangrovefa és a tengeri fű közösségek megváltozásában.

Hatalmas terület érintett

Az elmúlt 10 évben több mint 8 ezer kilométernyi partszakaszt érintettek a vizsgált események. A szélsőséges időjárás által pusztított ökoszisztémák több ezer tengeri faj otthonául szolgálnak, miközben a helyieknek is gazdasági hasznot jelentenek.

A változások egy része visszafordíthatatlan, de a súlyos károk természetes helyreállásához is több évtizedre lehet szükség a vezető kutató szerint.


Figyelmébe ajánljuk további cikkeinket: Fenntartható fejlődés, megújuló energiaforrásoko. Építkezés fenntartható módon – tervezési alapelvek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Újrahasznosítás vagy műanyagmentes élet?

Sokan tehetik fel a kérdést maguknak: vajon mit válasszanak, ha fontos a környezettudatosság? Az újrahasznosításnak is vannak olyan folyamatai, amelyek környezetterheléssel járnak, a műanyagmentes élet viszont szinte lehetetlennek tűnik.