Mennyi káros anyagtól kíméled meg a környezetet, ha megfelelő szigetelést használsz?

Eszes Ádám

3 perc

Mostanában egyre többször lehet hallani, hogy a házak megfelelő hőszigetelésével bolygónk egészségéért is sokat lehet tenni. Persze, mit számít egy ember kibocsátása – gondolhatják sokan. Érdemes tudni, hogy egy köbméter földgáz elégetésével csaknem 2 kilogramm szén-dioxid keletkezik.

Az emberi tevékenység jelentősen felgyorsította azt a folyamatot, amit úgy hívunk, hogy globális felmelegedés. Míg egy ilyen folyamat korábban több tízezer év alatt zajlott le, most a károsanyag-kibocsátás miatt annyira felgyorsult, hogy 2100-ra egy méterrel is megemelkedhet az óceánok vízszintje.

A gyárak, állattenyésztés, közlekedés mellett az otthoni energiafelhasználás is hozzájárul ahhoz, hogy évente több milliárd tonna káros anyag kerül a légkörbe, amelyet fényvisszaverő tulajdonságai miatt tovább melegít.

Ennyit számít a hőszigetelő rendszer

Egy tanulmány alapján a házak szigetelésével 60 százalékkal csökkenthető a káros szén-dioxid-kibocsátás. Hogyha a hőszigetelés kiépítése mellett geotermikus hűtés-fűtési rendszer is üzemel, akkor összesen 95%-kal lehet visszafogni a károsanyag keletkezését.

A homlokzati hőszigetelés mellett nagyon fontos, hogy a nyílászárók is a lehető legkorszerűbb, jó hőtartó tulajdonsággal rendelkezzenek. Érdemes a padlás szigetelését, ha van akkor a pince vagy garázs hőszigetelését is elvégezni.

A kutatásban egy 100 négyzetméteres családi ház gázfűtését vették alapul. Ezzel a módszerrel egy év alatt kicsit több mint 5400 kilogramm szén-dioxidot bocsátanak ki. A klíma használata ehhez még hozzáad egy év alatt 358 kg káros anyagot. 1 kWh áram előállítása ugyanis 0,5 kilogramm szén-dioxidot termel.

Ezt az értéket 3100 kilogrammal csökkenti a modellezés alapján a tökéletes szigetelés és a korszerű nyílászárók. Önmagában 1700 kilogrammal csökkenti a károsanyag-kibocsátást a geotermikus energia, a hőszivattyúk használata. A két módszert kombinálva, intelligens tömítésekkel egy ház éves szén-dioxid kibocsátása akár fél tonna alatt is tartható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5 élőlény, ami végleg eltűnhet a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedés rengeteg élőlény fennmaradását veszélyezteti. Az szinte mindenki számára ismert, hogy a jegesmedvék kihalhatnak a klímaváltozás miatt, de az nem, hogy még mennyi más faj fennmaradása is kétséges.