Mennyibe kerül egy panel fürdőszoba felújítása? És egy konyháé?

ROCKWOOL

12 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A fürdőszobák és konyhák a lakás komfortot adó részei

Felújításuk közel azonos feladatokat és hasonló költségeket rejt

A felújítás alapvetően a burkolatok és a berendezések cseréjére terjed ki

Ha egy lépéssel továbbgondoljuk, lakásunk funkcionalitását is megváltoztathatjuk

Ha lakásunk felújítását tervezzük, a konyha és a fürdőszoba modernizálását sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Írásunkból kiderül, hogy ezen helyiségek felújítása körülbelül azonos nagyságrendű kiadással jár. Cikkünkben körbejárjuk, hogy melyek azok felületek és anyagok, melyek a felújítás során szerepet kapnak. Számszerűsítjük, hogy milyen költségekkel kell várhatóen számolnunk a munka során. Megemltjük azt is, hogy a felújítás továbbgondolásával akár új funkciókat is kilakakíthatunk, kicsit módosítva lakásunk eredeti kialakításán.

Lakótelepi fürdőszobák és konyhák felújítása: mennyibe kerül? 

Lakásunk mindkét fent említett helyisége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat otthon. Kikapcsolódhatunk egy nyugodt fürdés során, de örömet okozhat egy finom vacsora elkészítése és elfogyasztása. Ám igazi kihívást jelent, amikor eljön a felújításuk ideje. A kérdés akár egy családi ház, akár egy panellakás átalakítás során felmerülhet: mégis, milyen költségekkel kell számolnunk egy fürdőszoba vagy egy konyha felújításakor?

Fürdőszoba és a konyha manapság már minden lakás természetes része. Sokunkat egyik vagy másik helyiséghez különös vonzalom fűz. De nem csak ez a közös bennük: ha úgy döntünk, hogy pl. fürdőkád felújításba fogunk, vagy akár nagyobb léptékben felújítunk, mindkét esetben hasonló nagyságrendű költségekkel számolhatunk. 

Írásunkban ezeket a költségeket, és a fontosabb, felújítással kapcsolatos feladatokat mutatjuk be

Olcsó fürdőszoba vagy királyi fürdő– fürdőszoba felújítás ötletek

játszó gyermek

Fürdőszoba blokk felújítása: gondoljuk csak át, milyen költségekkel számolhatunk, amikor egy kis fürdőszoba, pl egy. 10 m²-es fürdőhelyiség teljes felújításáról van szó.

Kezdjük a padlónál: a régi járólapok cseréjére kb. 1500 -2000 Ft/ m² összeget fognak elkérni, ami nagyságrendlieg a viszonylag ki felületre is kb. 20,000 Ft-ot kell feltételezni. 

A hatalmas padlólap választék az árkategóriákban is tükröződik. 30 x 30 cm-es fürdőszoba csempe méretet feltételezve, 2-3000 Ft/m2 árból indulhatunk ki. Ehhez hozzá kell számolni olyan további anyagok megvásárlást, mint a csemperagasztó, fúga stb., ami legalább még 15-20,000 Ft-ot tesz ki egy kisebb helyiség esetében.

A falak újraburkolása teszi ki általában a fürdőszoba felújításának legnagyobb részét. A régi burkolólapok leverése és újak felhelyezése egy mintegy 18 m²-es területen kb. 5000 Ft/m2, azaz összesen 90,000 Ft a teljes felületre.

Mivel sok esetben a csempézés nem megy fel a plafonig, a nem burkolt falrész, illetve maga a plafon újrafestésével is számolnunk kell. Ez nagyságrendileg 20-30,000 Ft-os kiadást jelent.

Ha több évtizede nem volt felújítva a helyiség, ne feledkezzünk meg a vízvezetékek cseréjéről sem. Vállalkozótól függően itt is több tízezer forintos kiadásra kell felkészülnünk 

Végül jön a kád vagy zuhanyzó beszerzése, a mosdó és a WC megvásárlása. Itt is igen széles a mozgástér a minőséget tekintve – olcsóbb termékeket választva viszonylag nagy megtakarítást érhetünk el.  És még ott vannak az egyedi igények is: van aki hosszan szeret fürdőzni a kádban, van akit jobban érdekelnek a zuhanyzós fürdőszoba ötletek. Ezekből a kiadásokból indulhatunk ki: fürdőkád: 20-30,000 Ft-tól, zuhanykabin: 30-40,000 Ft-tól, mosdó és WC 10-20,000 Ft-tól, felső határ persze a csillagos ég.

A szaniter termékek felszerelésének költségét egy kis alkudozással esetleg kis mértékben csökkenthetjük, ám ez esetben is elemenként többezer forintos költséggel kell számolnunk.

A fürdőszoba világítás kialakításáról még nem volt szó. Tegyük fel, hogy egy klasszikus, de nem a legolcsóbb mennyezeti lámpa mellett döntünk – a kiadásokhoz máris hozzá kell adnunk kb. 20-30,000 Ft-ot.

Ha egy új fürdőszobával együtt új mosógépre is gondolunk, az legalább további 60-70,000 Ft-os kiadást jelent.

Fürdőszoba tippek összegezve: a teljes fürdőszoba felújítás ára legalább 400-500,000 Ft-os kiadást jelent, persze a munkadíjak mértéke és a választott termékek magasabb minősége ezen jókorát dobhat.

Konyhafelújítás – nagy vagy kicsi?

apa és gyermeke

Sok lakásban a konyha hasonló méretű, mint a fürdőszoba. Ez, valamint az elvégzendő feladatok hasonlósága okán nagyságrendileg azonos költségekkel kell számolnunk, mint a fürdőszoba esetében.

Az első analógia a falak és a padló, általában a konyhák is csempékkel és padlóburkolólapokkal vannak díszítve. Ezért feltételezhető, hogy az új külső megteremtésével járó költségek összehasonlíthatók lesznek a fürdőszoba felújításának esetével. Természetesen azért sokminden mástól is függ a végső költség, mint a felújítandó konyha jelenlegi állapota és a felújtáshoz választott burkolóanyagok minősége.

A felújítási költségek kalkulálásakor itt is a burkolóanyagokkal (csempe és padlóburkolat) kezdünk. Ezek díja többé kevésbé megegyezik a fürdőszoba esetével, talán annyit érdemes megjegyezni, hogy a konyhában általában kevesebb a csempézett felület. 

Ha komolyabb felújításra adjuk fejünket, érdemes kicserélni lektromos és vízvezetékeket is. Ennek költségét néhány tízezer forintra tehetjük

A konyhai berendezések talán összességében valamivel drágábbak, mint a fürdőszobaiak, egy indukciós tűzhely közepes standard sütővel körülbelül 100-150,000 Ft, egy hűtőszekrény: 60-80,000Ft, és egy új mosogatógép: 50-100,000 Ft körül mozog.

A konyha felújítás jelentős költséget a konyhabútor megvásárlása, kialakítása. Az árak itt széles sávban mozognak, főleg olyan esetekben, amikor nem előre gyártott, hanem testre szabott elemekből építkezünk. Ha azonban készletről vásárolunk, az ár 150,000 Ft-tól indul.

Amiről még nem tettünk említést, az a mosogató és maga a csap. Itt is széles a választék, sokféle stílusú és minőségű termék közül válogathatunk. Tegyük fel azonban, hogy körülbelül 50,000 Ft körüli áron olyan szettet vásárolunk, amely nem okozhat csalódást nekünk a következő néhány évben.

Ne felejtsük el azonban, hogy a fenti árak becsült értékek – teljes összegük többek között függ a választott termékek minődégétől, esetleges aktuális bolti árengedményektől, akcióktól, illetve a beszerelést végző mesteremberek munkadíjától.

Így a konyha felújítása minimum 600-800,000 Ft-ra tehető. 

És végül még egy dolog, mely mind a fürdőszoba, mind a konyha esetében igaz: ha bármely helyiség felújításást tervezzük, gondoljuk át, hogy szükség van-e a falakban húzódó villamos vezetékek cseréjére is? Ha igen, érdemes kalkulálni a villanyszerelés árát is.

Néha érdemes egy szinttel továbblépni…

pár a konyhában

Vannak olyan esetek, amikor a konyha vagy a fürdőszoba felújítása a lakás komolyabb átalakításával jár. Bizonyos válaszfalak lebontásával a konyha a nappali része lehet – egyfajta amerikai konyhává válik. És van úgy, hogy a fürdőszobai átalakítás során cél lehet, hogy a falszomszéd fürdőszobájából átszűrődő zavaró zajokat kiküszöböljük. Ebben az esetben a hangszigetelő és páraáteresztő szigetelőanyaggal (pl. kőzetgyapot) támogatott gipszkarton konstrukciók hasznosak lehetnek.

Az ilyen továbbgondolt módosítások, bár jelentősen megnövelhetik az eredetileg feltételezett felújítási költségeket, nemcsak az esztétikus és modern  megjelenést, hanem mindenekelőtt a fürdőszoba és a konyha használatának kényelmét és funkcionalitását növelik meg.

Létrehozunk egy olyan helyet, ahol valóban szeretünk élni –  erről szól a felújítás.

FAQ

Hogyan aránylik egymáshoz egy lakótelepi konyha és fürdőszoba felújítása?
Lakásunk mindkét fent említett helyisége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat otthon. Kikapcsolódhatunk egy nyugodt fürdés során, de örömet okozhat egy finom vacsora elkészítése és elfogyasztása. Ám igazi kihívást jelent, amikor eljön a felújításuk ideje. A fenti kérdés akár egy családi ház, akár egy panellakás átalakítás során felmerülhet. Egy lakótelepi konyha és fürdőszoba felújítása nagyságrendileg azonos nagyságrendű kiadással jár.
A fürdőszoba és a konyha felújítása során mely területekre kell mindenképp koncentrálni?
A burkolatok (csempe, padlóburkolat, falak festése) és a berendezések (kád, zuhanyzó, csap, mosdó / mosogató, konyhabútor) cseréje alapvető. Egy felújítás során minkét területtel számolni kell. A piacon jelenleg széles választékkal találkozhatunk, és rengeteg stílus közül választhatunk. Elképzeléseinknek csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt.
Mennyibe kerül egy konyha és egy fürdőszoba felújítása?
Egy konyha vagy egy fürdőszoba felújítása minimum 600-800,000 Ft-ra tehető. Az ár emelkedhet, minél drágább anyagokat és berendezéseket választunk és akár a többmillió Ft-os költséget is elérheti.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ezért nem éri meg a belső hőszigetelés

Vannak olyan esetek, amikor kivitelezhetetlen, vagy aránytalanul nagy költséggel járna a külső hőszigetelés. Szakmai körökben általában nem javasolják, de abban konszenzus van még a szakemberek között is, hogy a nem létező hőszigetelésnél nincs rosszabb.