Mi az az ökoház?

Eszes Ádám

5 perc

A modern építészeti trendek és a technológia fejlődésével együtt megjelentek az olyan új kifejezések, amelyekről széles körben még nem elterjedt, hogy pontosan mit takar. Ökoház, passzívház – vajon mi lehet a különbség? Lehet-e az ökoház passzívház? Vagy aktív?

Egy biztos: ezek a környezetbarát építmények nagyszerűek. Nem csupán azért, mert szinte teljesen természetes anyagok felhasználásával készülnek.

Az ökoházak egyre népszerűbbek napjainkban, ami nem is csoda: ez a megoldás pénztárcabarát, hiszen nincs szükség drágán előállított és a helyszínre szállított építőanyagra. Megépítése lehetőség szerint a legkisebb természetkárosító tevékenységgel történik. “Beépül” környezetébe, így nem elvesz a természetből, hanem hozzátesz.

Használja a nap-, a szél-, a víz- és földenergiát, alapanyagai lehetőleg természetesek.

Az ökoház fogalma nem definiált pontosan – az elterjedt vélekedés szerint már akkor így lehet nevezni egy épületet, hogyha az egy pár zöld építési alapelvnek megfelel. Ilyen például az, hogy az építés során lehetőleg természetes anyagokat használjanak, az energiaellátásnál pedig főként a megújuló energiaforrásokra támaszkodjanak a tervezők. A lényeg, hogy alkalmas legyen a környezetbarát, az erőforrásokkal takarékosan gazdálkodó életmód folytatására.

Az energiatakarékos házakhoz a lehető legtöbb természetes, újrahasznosított anyagot használják fel. Ahogy a hűtőszekrényt vagy a klímaberendezést, így az épületeket is osztályozzák energiatakarékosság szerint.

Az ökoház nem összekeverendő a passzívházakkal, amely akár már egy sima társasház is lehet. Ehhez (és az évi néhány tízezer forintos gázszámlához) csak annyi kell, hogy a falak és a nyílásszárók tökéletesen, szinte légmentesen hőszigetelést biztosítsanak. A friss levegőt egy mesterséges szellőzőrendszer biztosítja az ilyen épületeknél. A fűtést és a hűtést is ez a szellőzőrendszer oldja meg.

Jobbra egy passzívház, mellette pedig egy kevésbé jól hőszigetelt épület hőképe látható. A bal oldali ház lakói az utcára is fűtenek, míg a másik épület szinte az összes hőt bent tartja.

Ugyan az ilyen házak drágábbak, mint a hasonló új épületek, de a különbözetet alig több mint 10 év alatt megtermeli a jelenlegi energiaárak mellett. Viszont a spórolás utána is biztosított. A kifejezés és a passzívházak minősítési rendszere is Németországból származik, ahol az első ilyen épület 1990-ben épült meg. A definíció szerint: olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg hűtésével vagy fűtésével további levegő visszaforgatása nélkül. A passzívház környezetkímélőbb, mint egy hagyományos építmény, mert a fűtési energiaigény minimalizálása miatt jóval kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Az ökoház alkalmas a környezetet óvó, a meglévő forrásokkal ésszerűen gazdálkodó, azokat a legkevésbé felélő életmódra, ehhez gyakran hagyományos elveket, technológiákat alkalmaznak.

Ugyanilyen elven működnek az aktívházak is, csak ezek az épületek maguk termelik meg a működéshez szükséges energiát napelemek és szélturbinák segítségével. Ezek már képesek profitot is termelni, azaz extrém esetben előfordulhat, hogy a rezsiért nem fizetnie kell a tulajdonosnak, hanem pénzt kap a hálózatba visszatáplált energia miatt.

Legyen szó akár öko- aktív-, vagy passzívházról – a lényeg, hogy környezetbarát, energiatakarékos megoldást nyújt a tulajdonosnak. Számtalan megoldás létezik, így minden hosszútávra tervező tulajdonos kialakíthatja a hozzá lehető legközelebb álló otthont. Egy biztos: minél jobban hőszigetelt a ház, annál inkább segít a természet megóvásában és költségek alacsonyan tartásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Újrahasznosítás vagy műanyagmentes élet?

Sokan tehetik fel a kérdést maguknak: vajon mit válasszanak, ha fontos a környezettudatosság? Az újrahasznosításnak is vannak olyan folyamatai, amelyek környezetterheléssel járnak, a műanyagmentes élet viszont szinte lehetetlennek tűnik.