Mi történik a veszélyes hulladékokkal?

Eszes Ádám

4 perc

Nemcsak üzemekben vagy épp atomerőművekben keletkezik veszélyes hulladék, hanem a háztartásokban is. Nem véletlen, hogy például az elemet vagy a motorolaj dobozát gyűjtőpontokon lehet leadni. De vajon mi történik ezekkel a begyűjtés után?

A veszélyes hulladék elsősorban az élővilágra jelent veszélyt. Olyan anyagokat sorolnak ebbe a kategóriába, amelyek bomlásuk során súlyosan szennyező anyagot juttatnak a környezetbe, vagy már eleve nagyon károsak az élőlényekre – így az emberre is.

A veszélyes hulladékoknak több csoportjuk van. Megkülönböztetik a mérgező, a fertőző, a tűzveszélyes anyagokat. Külön kategóriába kerülnek a rákkeltő, mutációt okozó, a radioaktív és a korrozív hulladékok is.

Az elemek rendkívül környezetszennyezők, ezért országszerte több ezer gyűjtőponton lehet leadni őket.

Ezeket általában a helyi szolgáltató hulladékudvarában lehet leadni (kivétel ez alól a radioaktív hulladék). A használt elemeket több ezer ponton gyűjtik országszerte, míg a motorolajos flakont a benzinkutaknak kell visszavenni.

A hulladékudvarban leadott anyagokat aszerint csoportosítják, hogy feldolgozható, újrahasznosítható vagy speciális tárolásra szorul.

Először az újrafelhasználást vizsgálják meg. Ha a veszélyes hulladékot nem lehet újrahasznosítani, akkor a hulladékégetőbe kerül. Amennyiben olyan anyagot tartalmaz, amit nem lehet ott megsemmisíteni, marad a lerakó.

Az újrahasznosítás során a veszélyes hulladékot, ha lehet, akkor komponensekre bontják, majd ezeket különböző kezelés után újra feldolgozzák. Az ólom-sav akkumulátor esetében ez úgy történik, hogy a komponensek szétválasztása után kohósítják az ólmot. Ezt később új akkumulátorok gyártásánál használják fel. Az akkumulátorban levő kénsavat semlegesítik, a kezelés után keletkező anyagokat az üvegiparban és tisztítószerek gyártásához használják. A műanyag részeket összezúzzák, és granulálás után újrahasznosítják.

A veszélyes hulladék megsemmisítése ultra magas hőmérsékleten történik. A folyamat során úgynevezett pirolízises eljárással vonhatók ki a vegyes hulladékból a veszélyes komponensek. A szemétégetők speciális biztonsági előírásai miatt az égetés során keletkező gázok csak szűrve jutnak ki a levegőbe.

Végső megoldás: a szemétlerakó

A speciális tárolás hulladéklerakókban történik. Itt teszik le a lúgos akkumulátorokat, amelyeknek igen drága az újrahasznosítása. Nem lehet akárhol ilyen területet létesíteni, az engedélyezést számos környezetvédelmi vizsgálat előzi meg. Olyan speciális védőréteget alakítanak ki a telep előkészítése során, amely meggátolja, hogy a szivárgó anyagok a talajba kerüljenek.

Ez egy rövid távú megoldás, hiszen a lerakott hulladékkal nem nekünk, hanem majd a következő generációknak kell valamit kezdeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

5 élőlény, ami végleg eltűnhet a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedés rengeteg élőlény fennmaradását veszélyezteti. Az szinte mindenki számára ismert, hogy a jegesmedvék kihalhatnak a klímaváltozás miatt, de az nem, hogy még mennyi más faj fennmaradása is kétséges.