Mikor elengedhetetlen a tetőcsere?

ROCKWOOL

6 perc

A tető az épület egyik alapvető része. Ez a szerkezet védi meg a házat az időjárási tényezőktől, valamint erősen befolyásolja a ház hőmegtartását is. Egy bizonyos használati idő után a legtöbb tető teljes cserére vagy felújításra szorul. Hogyan néz ki a tetőcsere, és mit érdemes szem előtt tartani? Íme néhány javaslatunk.

Mikor elengedhetetlen a tetőfelújítás vagy -csere?

Tetőfelújításra feltétlenül szükség van, ha korábbi tervezési vagy kivitelezési hiányosságokból eredő hibákat észlelünk. A leggyakoribb ilyen jellegű problémák: a tetőszerkezet beomlása, a belső burkolat repedezése vagy a gerendák meghajlása. A tetőjavítás akkor is nélkülözhetetlen, ha a szerkezet beázik és meggyengült. Előfordul, hogy a meghibásodások észrevehetetlenek és csak átázott mennyezet vagy a falakon megjelenő nedvesség képében jelentkeznek. A tető napi szinten nagy terhelésnek van kitéve. Ezenkívül számos kedvezőtlen külső tényező befolyása miatt idővel deformálódik vagy károsodások jelennek meg felületén. A sérülések mértékétől függően akár a tető teljes cseréjére is szükség lehet.

A tető felújítását akkor is célszerű megfontolni, ha az nincs hőszigetelve vagy a meglévő hőszigetelés nem elegendő, az épületben pedig emiatt nincs megfelelő hőkomfort. A légáteresztő tető nagy hőveszteséget okozhat, ami horribilis fűtésszámlákat von maga után. A javítást akkor is érdemes elvégezni, amikor a szerkezeten gombásodás, penészesedés vagy egyéb növényzet megjelenésének jelei mutatkoznak. Egy régi ház tetőszerkezetének cseréje az egész épület felújításakor is esedékes. Érdemes észben tartani, hogy a tető nemcsak funkcionális, hanem esztétikai része is az épületnek, ezért a kinézetét a homlokzathoz célszerű igazítani.

Régi ház tetőcseréje — mit érdemes tudni?

Egy régi ház felújítása nagyszabású vállalkozás, amely számos változtatással jár az épület szerkezetén belül. Érdemes egyidejűleg hőtechnikailag is korszerűsíteni az építményt, és ennek során többek között modern, gazdaságos és környezetbarát fűtési rendszerbe, új ajtó- és ablakkeretekbe és megfelelően szigetelt homlokzatba is befektetni. A munkálatoknak a tetőre is ki kell terjedniük.

A tető állapotának ellenőrzése

A tetőfelújítást a tetőgerendák szemrevételezésével kell kezdeni. A tetőgerenda a tartószerkezet összes szigetelési és fedési rétegének támasza. Ebből kifolyólag célszerű ezügyben szakemberrel konzultálni. Ő meg fogja tudni határozni a szerkezet műszaki állapotát, továbbá kivizsgálja, hogy nem jött-e létre biológiai korrózió, rovarok vagy más kártevők „támadása”. A tanácsadás akkor is elengedhetetlen, amikor a tetőt korszerűsíteni szeretnénk, vagy ha új szerkezeti elemeket kívánnánk alkalmazni — a tetőablakok felszerelése erre a legjobb példa.

Tetőcsere régi gerendázaton

Abban az esetben, ha a meglévő tetőgerendák jó állapotban vannak, vagy csak kis mértékben kell ezeket megerősíteni (például deszkafedésekkel), akkor fektethetjük ezekre az új tetőfedést. Meg kell azonban győződnünk arról, hogy a gerendázat paraméterei megfelelőek legyenek az új anyagot tekintve. Választhatunk például bitumenes tetőfedést vagy könnyű és olcsó fedőanyagokat, amilyen például tetőcserép-lemez. Ha pedig a szarufa bepenészedett vagy rovarokkal szennyezett, és állapota annyira gyenge, hogy nem lenne képes megtartani például a újonnan választott kerámiacserepet, akkor elengedhetetlen a teljes gerendázat cseréje. Ezen vállalkozás új szerkezeti tervet igényel.

Milyen költségekkel jár a tetőcsere?

A tetőcsere jelentős költségeket vonja maga után. Azok mértéke számos tényezőtől függ, többek között a választott tetőfedő-anyagtól. A tetőcserép-lemez sokkal olcsóbb megoldást képez, mint például a kerámiacserép. A munkálatok költsége pedig az igényelt eljárások összetettségétől függ. A legolcsóbb a szimpla tetőfedés-csere. Az árak azonban megemelkednek, ha a tetőgerendák felújításra szorulnak. A tetőtéri ablakok kialakítása szintén növeli a költségeket.

Egy régi ház tetőszerkezetének cseréje általában magában foglalja a régi tetőfedés eltávolítását, új tetőgerenda felszerelését, valamint az új szigetelés és az újonnan választott tetőfedés beépítését. Ehhez hozzá kell adni az alkalmazott anyagokat, beleértve az új fedést is. A végső költségek tehát igen magas összeget alkothatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem érdemes spórolni az új tetőn. A rossz minőségű anyagok kiválasztása rosszabb minőségű kivitelezéshez vezet, ennek következményeképpen a közeljövőben újabb felújításra lehet szükségünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Férfibarlang a házunkban – ahol félrevonulhatunk. Ötletek a rendezéshez.

Minden férfi életében eljön a pillanat, amikor egyedül és kizárólag csak a nyugalomra vágyik. És az is előfordulhat, hogy nyugalmunkat egy alagsori helyiségben találják meg, ami egy igazi férfibarlanggá válhat.