Milyen előírások vannak érvényben a fűtési szezonra vonatkozóan? Hogyan készülhetünk fel a fűtési szezon kezdetére?

dr ing Anna Adamczak Budno

8 perc

Amennyiben teljes mértékben szeretnénk felkészülni fűtési szezonra gondoskodnunk kell a fűtési rendszer elemeinek ellenőrzéséről és karbantartásáról, de nem szabad elfeledkeznünk az épület hőveszteségének csökkentésére irányuló intézkedésekről sem.

Mikor kezdődik a fűtési szezon Magyarországon? Mik az előírások? 

A Magyarországon érvényben lévő jogszabályok szerint a fűtési szezon szeptember 15-én kezdődik és május 15-én ér véget. Az előírásokban az a kikötés is megtalálható, hogy a fűtésszolgáltatási eljárás akkor elindítandó, ha a napi átlaghőmérséklet az adott egy napon 10 Celsius-fok alatt van, vagy ha 3 egymást követő napon nem haladja meg a 12 Celsius-fokot. Érdemes megjegyezni, hogy a lakóközösségeknek lehetőségük van kérvényezni a fűtési szezon kezdő időpontjának megváltoztatását. Ebben az esetben a fűtésszolgáltatóhoz be kell nyújtani a szóban forgó távfűtési alállomáshoz tartozó, a lakóközösség által aláírt írásbeli igénylést. 

A hivatalos fűtési szezon nem vonatkozik közvetlenül az önálló kazánházzal felszerelt családi házak tulajdonosaira. Ebben az esetben a hőforrás állandó aktiválásának kezdő időpontját egyedileg, a tulajdonos határozza meg. 

Érdekes lehet ez a cikk is: Tetőszigetelés

Hogyan készülhetünk fel a fűtési szezon kezdetére? 

A fűtési szezon kezdete előtt végzendő, alapvető előkészületek közé tartozik a fűtésben szerepet játszó eszközök ellenőrzése és szükség esetén karbantartása. Mindenekelőtt fontos, hogy a fűtés beüzemelése előtt a radiátorokat légteleníteni kell. Ezen eljárás elmulasztása a rendszer egyes részeinek eltömődéséhez vezethet, ami továbbá egyes fűtőelemek hőellátásának leállását eredményezi. 

Amennyiben teljes mértékben szeretnénk felkészülni fűtési szezonra, a ház vagy lakás hőveszteségének maximális csökkentésére kell törekednünk. A többlakásos épületek lakói e tekintetben némileg korlátozott lehetőségekkel rendelkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy ne tehetnének intézkedéseket a hőveszteség csökkentése érdekében. A régebben épült panellakások jó részében az ablakok légzárása nem megfelelő. Ez is hozzájárul a fűtési költségek emelkedéséhez, mivel az kiszökő hő miatt ezen lakások energiaigénye magasabb lesz. A megoldás természetesen a nyílászárók cseréje. 

Olvassa el ezt az írásunkat is: A válaszfalak szigetelése

A hőellátás szempontjából független családi házak tulajdonosai sokkal több lehetőséggel rendelkeznek, amikor az épület korszerűsítéséről van szó a hőveszteség csökkentése érdekében. Természetesen nem minden házban van igény ilyen fajta intézkedésekre, azonban számos épületben, különösen a régebbi technológiával otthonok esetében, sok javítanivaló van az energiahatékonyság szempontjából. Az épület hőveszteségének csökkentése érdekében sok esetben korszerűsítésre van szükség. Ilyen korszerűsítési megoldás az épület teljes homlokzatának, illetve padlásterének hőszigetelése.  

A kőzetgyapot szigetelőanyagok ideális megoldást nyújtanak az épületek – akár utólagos – hőszigetelésére. Alkalmazásukkal minimalizálható a hőveszteség, hiszen egy megfelelően szigetelt épület energiahatékonyan, alacsonyabb rezsiszámlákkal működhet. A kőzetgyapot továbbá kiváló hangszigetelő is egyben, továbbá kiváló tulajdonságait hosszú évtizedekig megtartja, azaz rendkívül tartós termékről van szó. A kőzetgyapot továbbá tűzálló anyag, ezzel további biztonságot nyújt az épületben lakók számára.  

Ismerje meg a homlokzatok szigetelését: Homlokzati hőszigetelés 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Építkezési trendek -2021

Az utóbbi időben igen sok lehetőségünk volt jobban megismerni és felfedezni lakóterünket, amely sokunk esetében egyik napról a másikra irodává, iskolává vagy óvodává váltak. Mindez azt jelzi, hogy nagyobb szükségünk lesz multifunkcionális lakásokra és házakra. A rendelkezésre álló belső tereknél az ún. integrált lakótér elérése lehet tehát az egyik legfontosabb trend a következő időszakban. Egyszerűsítheti életünket például, ha a konyha, az étkező és a nappali egy térben kerül kialakításra.