Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Eszes Ádám

4 perc

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

A gázkazános fűtésrendszereknél nagyon fontos, hogy az alacsony fogyasztás érdekében megfelelően válasszunk kazánt és radiátorokat. A kis kazán a folyamatos terhelés miatt hamar tönkremegy, a nagy kazán pedig sokat fogyaszt. Szóval a lényeg, hogy a ház adottságainak megfelelő rendszert terveztessünk a későbbi gazdaságos működtetés érdekében.

Az elektromos padlófűtés csak akkor tud gazdaságosan üzemelni, ha az ingatlanhoz napelemrendszert is tervezünk. Ugyanis a padló hővesztesége miatt a bevitt energia 100%-a nem csak a helyiség fűtésére megy el. Ugyanez a helyzet a gázkazános padlófűtésnél, igaz annál a rendszernél egyelőre gazdaságosabban megoldható.

Egy átlagos családi ház energia költségeinek nagyjából a kétharmadát a fűtés adja. Hosszú távon érdemes lehet hőszivattyús rendszerben gondolkozni. A technológiával kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng, azonban a gázfüggőség enyhítésének egyik lehetséges alternatívája, amely hosszú távon megtéríti a befektetés költségét.

A szilárd tüzelésű kazánok legnagyobb hátránya, hogy a tüzelőanyag folyamatos meglétéről nekünk kell gondoskodni. Nem igazán környezetkímélő technológia, azonban egy megfelelően kiépített rendszerrel kétszázezer forint környékén meg lehet úszni egy hidegebb telet.

Egyre jobban terjed az elektromos fűtőpanelek által alkotott fűtési rendszer, amely az eddigi tapasztalatok alapján könnyen felveheti a versenyt hatékonyságban a többi rendszerrel, ha a házban megfelelő szigetelőrendszert alakítottak ki.

A legfontosabb a meleg bent tartása

Egy biztos: az energiahatékonyság egyik, ha nem a legfontosabb része a hőszigetelés. Érdemes alaposan utánajárni a homlokzati hőszigetelés fajtájának, mert nem mindegy, hogy milyen anyagból készítették el. Vannak például olyan szigetelőanyagok, amelyek nem rendelkeznek olyan jó hőtartó és tűzvédelmi képességekkel, mint például a kőzetgyapot.

Egyrészt saját zsebünket kíméljük meg azzal, hogy hőszigetelést rakatunk az ingatlanra, hiszen egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett szigetelőrendszer a fűtési költségeket akár a korábbi felére tudja csökkenteni. Másrészt ez a hosszú távú, de évek alatt megtérülő befektetés a ház árát is jelentősen – millió forintokkal – emeli.

Küldjön visszajelzést!

E-mail címe nem kerül közlésre

AJÁNLJUK:

Amit tudni kell a ház felújításáról – mennyibe fog ez kerülni?

Egyre többen újítják fel otthonukat, családi házukat. Lehet, hogy szükségből, de lehet, hogy a nagyobb kényelem megteremtése miatt. Az átépítés célja a legtöbb esetben a meglévő ház korszerűsítése, modernizálása. A legfontosabb, hogy a megújult lakótér megfeleljen mind az Ön, mind a kényelmes és modern élet igényének.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások