Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

4 perc

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

A gázkazános fűtésrendszereknél nagyon fontos, hogy az alacsony fogyasztás érdekében megfelelően válasszunk kazánt és radiátorokat. A kis kazán a folyamatos terhelés miatt hamar tönkremegy, a nagy kazán pedig sokat fogyaszt. Szóval a lényeg, hogy a ház adottságainak megfelelő rendszert terveztessünk a későbbi gazdaságos működtetés érdekében.

Az elektromos padlófűtés csak akkor tud gazdaságosan üzemelni, ha az ingatlanhoz napelemrendszert is tervezünk. Ugyanis a padló hővesztesége miatt a bevitt energia 100%-a nem csak a helyiség fűtésére megy el. Ugyanez a helyzet a gázkazános padlófűtésnél, igaz annál a rendszernél egyelőre gazdaságosabban megoldható.

Egy átlagos családi ház energia költségeinek nagyjából a kétharmadát a fűtés adja. Hosszú távon érdemes lehet hőszivattyús rendszerben gondolkozni. A technológiával kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng, azonban a gázfüggőség enyhítésének egyik lehetséges alternatívája, amely hosszú távon megtéríti a befektetés költségét.

A szilárd tüzelésű kazánok legnagyobb hátránya, hogy a tüzelőanyag folyamatos meglétéről nekünk kell gondoskodni. Nem igazán környezetkímélő technológia, azonban egy megfelelően kiépített rendszerrel kétszázezer forint környékén meg lehet úszni egy hidegebb telet.

Egyre jobban terjed az elektromos fűtőpanelek által alkotott fűtési rendszer, amely az eddigi tapasztalatok alapján könnyen felveheti a versenyt hatékonyságban a többi rendszerrel, ha a házban megfelelő szigetelőrendszert alakítottak ki.

A legfontosabb a meleg bent tartása

Egy biztos: az energiahatékonyság egyik, ha nem a legfontosabb része a hőszigetelés. Érdemes alaposan utánajárni a homlokzati hőszigetelés fajtájának, mert nem mindegy, hogy milyen anyagból készítették el. Vannak például olyan szigetelőanyagok, amelyek nem rendelkeznek olyan jó hőtartó és tűzvédelmi képességekkel, mint például a kőzetgyapot.

Egyrészt saját zsebünket kíméljük meg azzal, hogy hőszigetelést rakatunk az ingatlanra, hiszen egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett szigetelőrendszer a fűtési költségeket akár a korábbi felére tudja csökkenteni. Másrészt ez a hosszú távú, de évek alatt megtérülő befektetés a ház árát is jelentősen – millió forintokkal – emeli.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások