Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Eszes Ádám

4 perc

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

A gázkazános fűtésrendszereknél nagyon fontos, hogy az alacsony fogyasztás érdekében megfelelően válasszunk kazánt és radiátorokat. A kis kazán a folyamatos terhelés miatt hamar tönkremegy, a nagy kazán pedig sokat fogyaszt. Szóval a lényeg, hogy a ház adottságainak megfelelő rendszert terveztessünk a későbbi gazdaságos működtetés érdekében.

Az elektromos padlófűtés csak akkor tud gazdaságosan üzemelni, ha az ingatlanhoz napelemrendszert is tervezünk. Ugyanis a padló hővesztesége miatt a bevitt energia 100%-a nem csak a helyiség fűtésére megy el. Ugyanez a helyzet a gázkazános padlófűtésnél, igaz annál a rendszernél egyelőre gazdaságosabban megoldható.

Egy átlagos családi ház energia költségeinek nagyjából a kétharmadát a fűtés adja. Hosszú távon érdemes lehet hőszivattyús rendszerben gondolkozni. A technológiával kapcsolatban rengeteg tévhit terjeng, azonban a gázfüggőség enyhítésének egyik lehetséges alternatívája, amely hosszú távon megtéríti a befektetés költségét.

A szilárd tüzelésű kazánok legnagyobb hátránya, hogy a tüzelőanyag folyamatos meglétéről nekünk kell gondoskodni. Nem igazán környezetkímélő technológia, azonban egy megfelelően kiépített rendszerrel kétszázezer forint környékén meg lehet úszni egy hidegebb telet.

Egyre jobban terjed az elektromos fűtőpanelek által alkotott fűtési rendszer, amely az eddigi tapasztalatok alapján könnyen felveheti a versenyt hatékonyságban a többi rendszerrel, ha a házban megfelelő szigetelőrendszert alakítottak ki.

A legfontosabb a meleg bent tartása

Egy biztos: az energiahatékonyság egyik, ha nem a legfontosabb része a hőszigetelés. Érdemes alaposan utánajárni a homlokzati hőszigetelés fajtájának, mert nem mindegy, hogy milyen anyagból készítették el. Vannak például olyan szigetelőanyagok, amelyek nem rendelkeznek olyan jó hőtartó és tűzvédelmi képességekkel, mint például a kőzetgyapot.

Egyrészt saját zsebünket kíméljük meg azzal, hogy hőszigetelést rakatunk az ingatlanra, hiszen egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett szigetelőrendszer a fűtési költségeket akár a korábbi felére tudja csökkenteni. Másrészt ez a hosszú távú, de évek alatt megtérülő befektetés a ház árát is jelentősen – millió forintokkal – emeli.

FAQ

Mire figyeljünk gázkazános fűtés esetén?
A gázkazános fűtésrendszereknél nagyon fontos, hogy az alacsony fogyasztás érdekében megfelelően válasszunk kazánt és radiátorokat. A kis kazán a folyamatos terhelés miatt hamar tönkremegy, a nagy kazán pedig sokat fogyaszt. Szóval a lényeg, hogy a ház adottságainak megfelelő rendszert terveztessünk a későbbi gazdaságos működtetés érdekében.
Hogyan üzemeltethető gazdaságosan a padlófűtés?
Az elektromos padlófűtés gazdaságos üzemeltetéséhez jelentősen hozzájárul, ha az ingatlanunkhoz napelemrendszert is tervezünk. Ugyanis a padló hővesztesége miatt a bevitt energia 100%-a nem csak a helyiség fűtésére megy el. Ugyanez a helyzet a gázkazános padlófűtésnél, igaz annál a rendszernél egyelőre gazdaságosabban megoldható.
Hogyan lehet energiahatékony módon fűteni egy lakást?
Az energiahatékonyság egyik, ha nem a legfontosabb része a hőszigetelés. Érdemes alaposan utánajárni a homlokzati hőszigetelés fajtájának, mert nem mindegy, hogy milyen anyagból készítették el. Ha a kőzetgyapot hőszigetelő-anyagot választjuk, egyben tűzálló, és páraáteresztő szigetelést is kapunk. Ez utóbbi hatékony segítség lehet a penészesedés kialakulásának megakadályozásában.
Hogyan csökkentsük fűtésszámlánkat?
Egyrészt saját zsebünket kíméljük meg azzal, hogy hőszigetelést rakunk az ingatlanra, hiszen egy megfelelően kiválasztott és kivitelezett szigetelőrendszer a fűtési költségeket akár a korábbi felére tudja csökkenteni. Másrészt ez a hosszú távú, de évek alatt megtérülő befektetés a ház árát is jelentősen – akár milliós nagyságrenddel – emelheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Felújítás otthonainkban – fókuszban a szigetelés

Lakóépületeink felújítása, a lakások energiahatékonyság-növelése nagyon széles körben tudja a magán és a közösségi érdekeket szolgálni.