Milyen hőszigetelést érdemes választani felújításnál?

Eszes Ádám

4 perc

Magyarországon egyelőre a polisztirol a leggyakrabban használt hőszigetelő, viszont egyre inkább terjednek a modern megoldások. Mutatjuk, mik a legnépszerűbbek:

Aki látott már felújított, utólag hőszigetelt panelt, az valószínűleg látott már polisztirollal korszerűsített épületet is, hiszen az ilyen beruházásokhoz általában polisztiroltáblákat használtak.

Nemcsak extrudált, hanem hab formájában is gyakran építik be a házakba. Az anyag előnye, hogy könnyű, olcsó, jó hangszigetelő, viszont kevésbé tartós és tűzvédelmi szempontból sem megbízható. Ennek a szigetelőanyagnak a használata engedélyhez kötött, mert rendkívül bonyolult eljárás során lehet csak jól telepíteni, tehát nem minden kivitelező dolgozhat a polisztirol habbal.

A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele a kellemes lakóklíma kialakításának és az energiaszámlák csökkentésének.

Az európai trendeknek megfelelően azonban itthon is kezdenek felfutni a modernebb és biztonságosabb megoldások, legyen szó akár társas-, akár családi házról. Ilyen ásványi szálas hőszigetelő anyag a kőzetgyapotból készült, teljesen éghetetlen szigetelés. A speciális eljárással gyártott panelek drágábbak, mint a polisztirol, ugyanakkor nemcsak tartósabb és biztonságosabb, hanem jobb szigetelő is. Így valójában csak rövid távon kerülnek többe, a kőzetgyapot hőszigetelés az alacsonyabb számlákkal hosszú távon több pénzt hagy a tulajdonos zsebében, mint az olcsóbbnak tűnő megoldás.

A homlokzatok szigetelésének fontos célja a fűtésszámlák csökkentése. A ROCKWOOL kőzetgyapot kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően a falakon fellépő hőveszteség minimalizálható, másképp szólva a fűtött levegő az épületen belül marad.

A hazai szabályozás rendkívül szigorúnak számít a szakemberek szerint. Nyíri Dániel tűzvédelmi előadó azt hangsúlyozza, hogy a szabályok nem azt írják elő, hogy milyen anyagot lehet használni az építkezésnél, ehelyett többfajta biztonsági követelményt támasztanak. Például azt is meghatározzák, hogy egy épület homlokzatán hány percig nem terjedhet tovább a tűz az egyik emeletről a másikra, szóval ezek nemcsak a hőszigetelésre és a homlokzati elemekre, hanem az azt rögzítő, vagy hozzájuk tartozó többi anyagra is vonatkoznak. Nyíri Dániel szerint minden olyan építőanyag, ami megfelel ennek az úgynevezett homlokzati tűzterjedési határértéknek, az elméletben felhasználható.

A kőzetgyapot szigetelés ezen felül megfelelő hangszigetelést és tűzvédelmet is nyújt – ezek szintén fontos tényezők a homlokzatok szigetelésekor.

Amennyiben valaki biztosra akar menni tűzvédelem szempontjából, érdemes ásványi szálas hőszigetelést, mondjuk kőzetgyapotot választania a felújításhoz. Teljes mértékben tűzálló, mert nem tartalmaz éghető anyagot. Arról nem is beszélve, hogy jóval inkább környezetbarát, mint a többi megoldás.

Ismerje meg homlokzati termékkínálatunkat, melyekkel egyrészt a vakolt, másrészt a szerelt homlokzatokra kínálunk megoldást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Lakásfelújítás lépésről-lépésre – hogy ne őrüljünk bele…

Bevásárlás, kalapácsolás, fúrás, vakolás, festés, villanyszerelés, vízvezeték-szerelés, takarítás, egyszerre többszázféle kiadás, probléma, döntés és kérdések tömkelege. Egyszóval: lakásfelújítás.