Milyen megoldásokat alkalmazzunk, hogy az otthonunkban tiszta levegőt lélegezzünk?

otthontitkok

5 perc

Helyiségeinben a levegő tisztaságát elsősorban hatékony légcserével biztosíthatjuk. Praktikusan először a hagyományos szellőztetésre gondolhatunk. További lehetőség a légkondicionáló berendezés használata, illetve – pl. passzívházak esetében – a hővisszanyerős szellőztetőrendszer alkalmazása.

Ha szeretnénk, hogy otthonunkban is tiszta levegőt lélegezzünk, ehhez nem biztos, hogy a rendszeres szellőztetés, levegőcsere elegendő. Otthonunk károsanyag-kibocsátásának csökkentésére egyaránt oda kell figyelnünk – elsősorban a fűtési szezon során.

Elterjedt módszerek a tiszta levegő megőrzésére otthonunkban

Az otthonunkban alkalmazott, tiszta levegő biztosítását célzó, hagyományos módszer a szellőztetés, pontosabban a hatékony szellőzés, szellőztetés. Van, aki légtisztító berendezésekre esküszik, amelyek főleg a levegőben lévő vírusok kiszűrésében játszhatnak szerepet. Használatuk hasznos lehet, amikor a téli időszakban kevesebbet szellőztetünk. Egy másik, levegő tisztítására alkalmas rendszer a légkondicionálás, amelynek használatával egyben télen fűthetjük, nyáron hűthetjük helyiségeinket. A magasabb műszaki előírásoknak megfelelő passzívházak esetében pedig szellőztetőrendszereket alkalmaznak.

Olvassa el korábbi cikkünket: A legélhetőbb városok listája

Tiszta levegő az otthonunkban versus fűtési rendszer

A tiszta levegő megőrzésében jelentős szerepet játszik az épületben használt fűtési rendszer is. Magától értetődő, hogy a környezetszennyezés szempontjából a legkárosabbak a szilárd tüzelésű kazánok. A károsanyagok légkörbe történő kibocsátásával kapcsolatos problémákra például a hőszivattyúk jelenthetnek megoldást. Ezen típusú berendezések a környezet hőenergiáját használják fel az épület és a használati víz fűtésére. A szivattyúk működési mechanizmusa nem jár a szén-dioxid környezetbe történő kibocsátásával.

Környezetvédelmi szempontból különösen előnyös változat a hőszivattyú napelemes rendszerrel történő kombinálása. Ez az intézkedés lehetővé teszi számunkra az energiafüggetlenség elérését, miközben minimumra redukáljuk a nem megújuló energiaforrások felhasználását.

Ajánljuk kapcsolódó írásunkat: Aktív készház

Gondoskodjunk a bolygónk jövőjéről: legyünk energiahatékonyak!

A manapság épülő házak többsége megfelel az energiahatékonysági szabványoknak, aminek köszönhetően az újonnan kivitelezett épületek környezetkímélőbbé válhattak, mint az előző évtizedekben épület házak. Az energiatakarékosság szemszögéből még szigorúbbak a passzívházakra vonatkozó építési irányelvek.

A létesítmény passzív vagy legalábbis energiahatékony épületként minősítő szabványok szerinti átalakítása csökkenti a káros anyagok légkörbe történő kibocsátását. A minimális energiaigényű épületek nagyon hatékonyak a hőenergia-felhasználás szempontjából. Ezen típusú létesítmények hűtése sem igényel jelentős mennyiségű energiát. A korszerű házak nagyon gyakran fel vannak szerelve a korábban említett hőszivattyúkkal és napelemes berendezésekkel. Összességében nincsen tehát negatív befolyásuk a természetes környezetre.

Annak érdekében, hogy az épületet passzívvá vagy energiatakarékossá tegyük, feltétlenül szükséges az épületburkolaton keresztül történő hőveszteség mértékének csökkentése. Csak ebben az esetben nem keletkezik télen hőenergia-veszteség, a nyári hónapokban pedig a ház nem melegszik fel túlzottan. Ilyen célokra kiválóan alkalmas szigetelőanyag a kőzetgyapot. Ezen termék, az alacsony lambda hővezetési tényezőjének köszönhetően, hatékonyan csökkenti a vele szigetelt falak és más felületek hőátbocsátási értékét. A kőzetgyapot zaj- és visszhang-elnyelő, a rezgéscsillapító képessége továbbá az épület belső tereiben akusztikai komfortot biztosít. Az anyag éghetetlensége pedig biztonságot nyújt az épületben tartózkodók számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

10 elképesztő ökoház a nagyvilágból

A világ különböző pontjairól gyűjtöttünk össze olyan mutatós ökoépületeket, amelyek között van kunyhó, filléres ház és még egy 20 emeletes monstrum is.