Mit érdemes tudni a lakásfelújításról?

Károly Somlósi

6 perc

Lakásfelújítás – teljes vagy részleges renoválás? Lakásunkat felújíthatjuk teljeskörűen, vagy fokozatosan is, egyszerre csak kisebb területeket érintve. Ez a döntés természetesen hatással lesz a munka időtartamára, költségvetésére és a tervezett tevékenységek körére. A falak újrafestése, a padlózat cseréje vagy egy helyiség modernizálása a fokozatos felújítás része. Ilyen esetben nem szükséges a lakásból egy időre kiköltözni

Lakásfelújítás – teljes vagy részleges renoválás?

Lakásunkat felújíthatjuk teljeskörűen, vagy fokozatosan is, egyszerre csak kisebb területeket érintve. Ez a döntés természetesen hatással lesz a munka időtartamára, költségvetésére és a tervezett tevékenységek körére. A falak újrafestése, a padlózat cseréje vagy egy helyiség modernizálása a fokozatos felújítás része. Ilyen esetben nem szükséges a lakásból egy időre kiköltözni vagy akár egy helyiséget bútortároló raktárrá alakítani. A részleges felújítás költsége is nyilván alacsonyabb lesz, mint egy teljes felújítás esetében. A másik eset, a teljes körű felújítás esetén általában az összes helyiséget érinti, esetenként víz- vagy villanyszerelést, ablakokat, tetőt, falak kalapálását, régi padlók eltávolítását mind-mind magába foglalja. A nagybetűs átalakítás tehát egy olyan folyamat, amelynek során a helyiségeket egy ideig nem tudjuk majd használni, viszonylag sokba kerül, és akár több hónapig is eltarthat – viszont a végére látványos változást érhetünk el.

Egy teljeskörű felújítást követően rá sem lehet ismerni régi otthonunkra.

Mennyibe kerül egy lakás általános felújítása?

A lakásfelújítás költsége sok tényezőtől függ, de a legfontosabbak közé tartozik a munka sokrétűsége, valamint az építőanyagok és a munkaerő ára. Ezért a munka ütemezése vagy az anyagok vásárlása előtt tervezzük meg otthonunk felújításának várható kiadásait, készítsünk előzetes költségbecslést a teljes munkáról, vagy kérjünk előzetes kalkulációt a kivitelezőtől. Köztudott, hogy a falfestés vagy egy szoba felújítása sokkal kevesebbe kerül, mint az egész lakás teljes renoválása, amelyre jóval nagyobb összeget kell majd fordítanunk. A munkaerőköltségek a lakóhelytől, azaz földrajzi helyzettől függően változhatnak, míg az anyagok árát általában a minőségük befolyásolja. Ha tehát a közeljövőben nem tervez további felújításokat, javasoljuk, hogy megbízható építőanyag-márkák tartós termékeit szerezze be.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Lakásfelújítás lépésről lépésre

Régi ház felújítása – szakemberekkel vagy inkább magunk?

Sokan szabadság alatt, vagy ünnepekkor állnak neki a felújításnak. Ez gyakorta a falak újrafestését, bizonyos burkolatok cseréjét vagy például a faelemek időszakos karbantartását jelenti. Egy fokozatos felújítás során elvégzendő munkák nagy része saját kezűleg is megoldható. Ha azonban teljes felújításra készülünk, már érdemes szakemberhez fordulni. A „csináld magad” elv nem mindig a legjobb és legolcsóbb. Egy tapasztalt építő- vagy felújító csapat tudása segíthet időt és ebből következően pénzt megtakarítani.

Milyen sorrendben kell felújítani egy lakást?

Lakás, ház felújításakor nagyon fontos a munkamenet előzetes megtervezése. Építési vagy felújítási munkák során nincs helye a káosznak. Természetesen választhatunk spontán festékszíneket vagy csempemintákat, de a felújítási munkák sorrendjét alaposan át kell gondolni.

  • Az első lépés a bontási munka, ha idáig terjed ki a felújítás. Ez általában a legtöbb kosszal járó munkaszakasz, és szinte minden esetben építési hulladékgyűjtő konténer megrendelésével jár.
  • Általános felújítás esetén a következő lépés a villanyszerelés, illetve a konyhában és a fürdőszobában a rejtett szerelvények beépítése is. Ezen a ponton gyakran kerül sor a nyílászárók cseréjére. Ezt követően a válaszfalak felállítása és hangszigetelése, majd vakolás és festés történik. A lakásfelújítás egyik utolsó szakasza a festés, csempézés és burkolás, majd a bútorok, berendezések és dekorációs elemek kialakítása.

 

Author: Krzyśków Monika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez történik, ha kőzetgyapotba csomagolva a fagyasztóba teszel egy tányér forró levest

Három kérdésre is választ kaphatsz, ha megnézed a cikkben szereplő videót. Ha épp építkezés vagy felújítás előtt állsz, akkor nyilván az lesz a legfontosabb kérdés, hogy a kőzetgyapot vajon mennyire tartja vissza a külső hőhatásokat, legyen szó akár jéghidegről, akár forróságról. A címben szereplő burkolt kérdésen kívül az is kiderül a videóból, hogy mi történik, ha egy jégkrémet sütőbe tesznek, természetesen kőzetgyapotba csomagolva.