Mit kell tudni az energiafogyasztásról?

Monika Krzyśków

7 perc

Lakásunk fűtéséhez, világításához szükséges energiafelhasználása az épület energiahatékonyságától és az egyes elektromos készülékek fogyasztásától egyaránt függ. Tudja, miként teremthet egy régi ház felújításával energiatakarékos otthont, hogyan csökkentheti otthona energiafogyasztását, miközben csökkenti a számláit és bolygónk jövőjére is ügyel egyben? Bemutatjuk, hogyan lehet alacsonyan tartani a villany és a gázszámlákat és egyben csökkenteni otthonunk káros környezeti hatásait.

Mi a jelentősége az energiafogyasztásnak? 

A háztartások energiaigénye évről évre növekszik. Eközben nemcsak a nem megújuló energiaforrások fogyhatnak ki, hanem kiaknázásuk is óriási környezetszennyezéssel jár. A világításhoz, a lakás fűtéséhez és a használati melegvízhez szükséges energia előállítása során keletkező túlzottan bolygókárosító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére az energiafelhasználás optimalizálása jelenthet megoldást. Ennek egyik módja otthonunk energiahatékonyságának javítása, valamint a nap mint nap használt elektromos készülékeink energiafogyasztásának felülvizsgálata.  

Egy épület energiahatékonysága a használathoz szükséges energiafelhasználás mértékét mutatja. Minél nagyobb hatásfokkal üzemel a ház, annál kisebb az áram-, gáz-, szén- vagy tüzifa-fogyasztás a beltéri kényelmünk elérése érdekében. A magas energiahatékonyság tehát alacsonyabb villany-, gáz- vagy fűtésszámlát és egyben a környezetre káros gázok kisebb mértékű kibocsátását is jelenti. 

Az elektromos készülékeken, például hűtőkön, televízión vagy mosogatógépen található energiacímkék a vásárlókat tudatosabbá teszik, energiahatékonyabb, ezáltal környezetbarátabb vásárlásokra ösztönzik. A címkéknek köszönhetően a vásárló egyszerűen megismerheti a termék energiaosztályát, valamint energiafogyasztásának mértékét. 

A homlokzat megfelelő hőszigetelésével az épület energiafogyasztása csökkenthető

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az energiatakarékosság alapelvei 

Mi a legjobb módja az energiafogyasztás szabályozásának – energiahatékony épületek

Az energiafogyasztás optimalizálása magában foglalja az épület energiahatékonyságának növelését. Miről is van szó pontosan? Az energiafogyasztás mértékét számos tényező befolyásolja, amelyeket a kérdéses ház energiahatékonyságának elemzésével kell felmérni. Mindenekelőtt az épület hőszigetelés meglétére és a napi rendszerességgel használt elektromos készülékek hatékonyságára kell figyelni. 

A fűtési szezon során a lakóterületek fűtési igénye miatt a felhasznált energia nagy része a fűtésre megy el. Ezért kimondhatjuk, hogy az épület hőszigetelésének kialakítása a belső tér energiahatékonyabb és gazdaságosabb fűtését eredményezi. Az épület válaszfalainak vagy tetőterének szigeteltségi mértéke erősen függ a felhasznált építőanyagok, például a kőzetgyapot hőszigetelés termikus tulajdonságaitól. A szén vagy gáz, azaz a környezetre káros anyagokat kibocsátó tüzelőanyagok túlzott felhasználásának csökkentése érdekében érdemes a jelenlegi fűtési rendszert is korszerűsíteni, vagy ökológiai, megújuló nyersanyagon alapuló változatra cserélni. 

Az otthoni energiafogyasztás minimalizálására irányuló törekvésének további lépése az elektromos készülékek hatékonyságának ellenőrzése, a tudatos vásárlás és az áramfogyasztó eszközök átgondolt használata. A magas áramfogyasztású eszközök közé tartoznak a nagy háztartási gépek, valamint azok, amelyeket gyakran használunk és szinte éjjel-nappal üzemeltetünk. A magas áramfogyasztást a készülék nagy teljesítménye is jelzi. Hűtő, indukciós főzőlap, sütő, vízforraló vagy mosogatógép vásárlásakor ellenőrizze az A–G (vagy A+++) energiahatékonysági osztályt, mivel ezek a készülékek a legdrágábbak közé tartoznak. Ne feledje a készenléti üzemmódot is, amely alatt az elektromos készülékek továbbra is energiát fogyasztanak. Ha nem használ egy készüléket, egyszerűen húzza ki a konnektorból. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Városi farmok

A városokban mindent megtalálunk, amire szükségünk van – munka, szórakozás, pihenés, egészségügy, oktatás. Nem csoda, hogy a következő évtized végére várhatóan az emberiség kb. 60% -a fog városlakóvá válni. Ez a perspektíva felveti az élelmezéssel kapcsolatos kérdéseket: hogyan lehet táplálni a gyorsan fejlődő városokat és agglomerációkat, tudván, hogy a vidéki területek, falvak egyre elhagyatottabbá válnak, ráadásul a klímaváltozásból eredő és az időjárási viszontagságok is sok pusztítást végeznek a növénytermesztésben?