Mit tehetünk a víz megóvása érdekében?

Eszes Ádám

2 perc

Az olyan tényezők, mint az éghajlatváltozás, a népességnövekedés és a kiterjedt szárazság miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik véges vízkészleteinkre. Ez a nyomás növelte a közvélemény érdeklődését a vízvédelem fontossága iránt.

A vízi erőforrások megóvása egy olyan fontos ügy, amelyben mindenkinek szerepet kell vállalnia a bolygó jövője érdekében. Sokan nem tudják, hogy számos módon tehetnek a természetes vizek és az ivóvízkészlet állapotának megóvásáért.

A víz megőrzése

A víz megóvásának legjobb módja a vízfelhasználás csökkentése és a szennyvíz előállításának elkerülése. A háztartás szintjén sokféleképpen lehet megtakarítani a vizet, például a rövidebb zuhanyzással és vízhatékony készülékek beszerelésével.

Az öntözés alternatívájaként vízhatékony kerteket is ki lehet alakítani, amelyekben a növények nem igényelnek annyi vizet.

A víz újrafelhasználása és újrahasznosítása

Az alternatív vízellátás használata kulcsfontosságú a vízkészletünkre nehezedő nyomás csökkentése érdekében. Újra fel lehet használni a fürdővizet például vécéöblítésre, de a csapadékvizet is érdemes begyűjteni, hogy később öntözésre használhassuk.

A szennyezés megelőzése

Több olyan anyag van, amit nem szabad a lefolyóba önteni, mert nem csak rövid, hanem hosszú távon is károsítják a vízkészletet. Nem véletlen, hogy a használt olajat díjmentesen visszaveszik a benzinkutakon.

Az olajhoz hasonló, súlyosan környezetszennyező anyagok nemcsak a vízbe engedve szennyezhetik a vízkészletet; rosszul elhelyezve, vagy szemétként eldobva a talajba szivároghatnak, és bekerülhetnek a vízzáró rétegekbe is.

Pont emiatt el kell kerülni, hogy a festék vagy a kémiai tisztítószerek a csatornába kerüljenek. Ha autómosót használ, akkor azt érdemes használni, ami kezelés után újrahasznosítja a mosóvizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mi az az ökoház?

A modern építészeti trendek és a technológia fejlődésével együtt megjelentek az olyan új kifejezések, amelyekről széles körben még nem elterjedt, hogy pontosan mit takar. Ökoház, passzívház – vajon mi lehet a különbség? Lehet-e az ökoház passzívház? Vagy aktív?