Nedvesség és penészgomba otthonunkban – hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Károly Somlósi

9 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Milyen hatással van az otthoni penészgomba és a nedvesség az egészségre?

Miért alakul ki a nedvesség otthonunkban?

Hogyan lehet megszabadulni a nedvességtől a lakásban?

Magas páratartalom, nedvesség, penészesedő falak – milyen hatással vannak ezek a nemkívánatos jelenségek bent lakók egészségére? A túl magas páratartalom és a helyiségek nem megfelelő szellőzése ideális feltételeket teremt a penészesedés kialakulásához. A penészgomba légúti betegségeket, például asztmát vagy allergiát okozhat az ilyen épületben lakók esetében. A penészesedés ezért különösen veszélyes a gyermekek és az idősek körében. Cikkünkben ezek elkerülésére keressük a megoldást.

A falak nedvességproblémája gyakran jelentkezik a régebbi épületekben, de az újonnan épített házaknál is előfordulhat. Elég, ha nem várja meg a kivitelező, hogy a falakból távozzon az építési nedvesség a ház befejezésének szakaszában, máris meg lehet a baj. Annak érdekében, hogy a lakás helyiségeiben kellemes belső klíma alakulhasson ki, fontos a megfelelő hőmérséklet és relatív páratartalom. A házakban egy bizonyos mennyiségű nedvesség jelenléte természetes és szükséges a normál működéshez. A túl száraz levegő ugyanolyan egészségtelen, mint a túl párás. A ház optimális légnedvesség-szintjét 40–60% -nak tekintik. A probléma akkor merül fel, ha túlzott mennyiségű nedvesség van, és az nem tud szabadon távozni a helyiségekből.

A ház optimális légnedvesség-szintje 40–60%.

Nedvesség és egészség – miért veszélyes az otthoni nedvesség?

Az épületekbe a nedvesség jellemzően kívülről kerül be, az eső beeshet egy lukas tetőszerkezeten, de érkezhet nedvesség a talajból is, lehet, hogy a lábazat rosszul elkészített nedvesség elleni szigetelése vagy általában a nem megfelelő szigetelés miatt. Ám az épület belsejében is keletkezhet nedvesség: az ott lakó emberek napi tevékenységeik során (pl. fürdés, vasalás, főzés) szintén párát / nedvességet „termelnek”. Emiatt fontos a rendszeres szellőztetés, főleg a konyhában és a fürdőszobában. Ha nem szellőztetünk, illetve az épület falai sem páraáteresztő anyagokból és hőszigetelésből készültek, a beltéri páratartalom továbbra is magas maradhat.

A magas beltéri páratartalom olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik a penészgombák megjelenését. Ez számos betegséghez vezethet: mint pl. izom- és ízületi fájdalmak, fáradtság, légúti megbetegedések, az asztma és allergia A nedves házak továbbá fűtési időszakban is hűvösebbek, ilyen épületekben nem beszélhetünk kellemes belső klímáról. A nedves falak, akárcsak a nedves ruhák, nem védenek a hidegtől. Az erős és tartós nedvesség szélsőséges esetekben az építőelemek károsodásához is vezethet. Honnan tudhatjuk, hogy lakásunkban magas a páratartalom, és jellemző a nedvesség? Először érdemes ellenőrizni a lakás vagy ház páratartalmát. Ezt akár műszerek nélkül is megtehetjük: a párás ablakok, a túl hosszú ideig száradó törölközők, a dohos szag, mind mind a magas beltéri páratartalom jele. A legbiztosabb és látványos jel azonban a falakon megjelenő zöld, barna vagy fekete „virágzás”.

Hogyan szabadulhatunk meg a beltéri nedvességtől otthon?

Jó hír – léteznek megoldások a nedvesség kialakulásának elkerülésére. Első lépés, hogy már az épület tervezésekor megfelelő víz és nedvesség védelmi szerkezeti megoldásokat kell biztosítani. Ilyenek a szellőzés megfelelő kialakítása és kivitelezése, az esővíz elvezetése stb. Az ereszcsatornákat megfelelő állapotban kell tartani. Az eltömődött ereszcsatorna nem képes az eső során felhalmozódott vizet elvezetni.

Egy másik fontos kérdés az épület megfelelő hőszigetelésének kialakítása. A piacon számos hőszigetelőanyag-gyártó kínálja termékeit, de alapvetően kétféle szigetelőanyag típus közül választhatunk:

  • ásványgyapot (ezen belül kőzetgyapot (www.rockwool.hu) és üveggyapot),
  • polisztirol (közismertebb nevén: hungarocell)

A fenti szigetelőanyag típusok egyaránt megóvják az épület falait a nedvességtől és az alacsony belső hőmérséklettől. A kőzetgyapotból készült szigetelőanyag (rockwool.hu/a-rockwool-rol/hirek/a-rockwool-kzetgyapot-7-erssege–uj-videok-a-youtube-on) egyik előnye, hogy megtartja a falak páraáteresztő képességét. Nem tartja vissza a nedvességet, nagyobb biztonságot nyújt, és lehetővé teszi a rétegek közötti páralecsapódás elkerülését a falban, kiküszöböli a penészgombák kialakulásának esélyét a helyiségekben. Sőt, a kőzetgyapot segíti a nedvesség kijutását az épületből már az építési szakaszban (elősegíti az ún. technológiai nedvesség távozását). A kőzetgyapot használatának egyik előnye tehát a hőszigetelés és a falak magas páraáteresztő képessége.

Homlokzati szigetelés kőzetgyapot szigetelőanyagal
Homlokzati szigetelés kőzetgyapot szigetelőanyagal
1. FRONTROCK PLUS tábla, javasolt vastagság 15-20 cm. 2. homlokzat 3. Gipszkarton.

A ház túl jól zár – ez is veszélyes?

Ha a helyiségekben a szellőzés nem működik megfelelően, akkor a házban és a lakásban lévő nedvesség problémákat fog okozni. Mind a tervezési hibák (például túl rövid szellőzőcsatornák, vagy a szellőzőcsatornák kihagyása nedves helyiségekben), mind a működési hibák (például a szellőzőrácsok eldugulása) is szerepet játszhatnak. Sok házban a légmentes ablakok problémát okozhatnak, megakadályozva a légcserét Megoldhatjuk a problémát például úgy, hogy az ablakokat kicseréljük a mikroventilációval felszerelt ablakokra.

Fontos, hogy ne felejtsük el rendszeresen szellőztetni a szobákat és biztosítani a megfelelő légáramot. Ideális esetben minden szobában az ablakokat 5-10 percre ki kell nyitni. Érdemes megemlíteni olyan mindennapos apró dolgokat, mint például a főzés közben a szagelszívó bekapcsolás vagy az edények fedőborítása, hogy elkerüljük a konyhában a túlzott páraképződést.

Penész a falon – hogyan lehet ettől megszabadulni?

Penész a falon? Itt is igaz, hogy a megelőzés jobb, mint a „gyógyítás” – de ha észrevesszük, hogy valami zavaró otthonunkban, nem érdemes várni. Ha otthon megjelenik a falon a penészgomba, tisztítsuk meg vízzel, mossuk le kemény sörtéjű kefével és szárítás után tisztítsuk meg fungiciddel. Ha a penészgomba mélyebben hatolt be a falba  érdemes a „beteg” felületetakkor lebontani, eltávolítani, majd új vakolatot és festéket felhordani. Előfordulhat, hogy a probléma mértéke nagyobb, mint gondoltuk és a falak alaposabb szárítást igényelnek. Érdemes ilyen tevékenységeket megbízni egy erre specializálódott céget.

Emlékeznünk kell arra is, hogy a fenti módokon csupán a penészgombák következményeit, nem pedig az okokat szüntetjük meg. Mielőtt elkezdenénk eltávolítani, meg kell találnunk, honnan valójában származik – különben a probléma megismétlődik, és erőfeszítéseink veszendőbe mennek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Passzívház építési irányelvek

Sokan gondolkodnak azon, hogy leendő otthonuk minősített passzívház legyen. Az egyik lehetőség a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut – PHI) által meghatározott szabvány követése. Egy ilyen szabvány szerinti ház építése nem csak megfelelő tervdokumentáció elkészítését, hanem gondos építési munkát és a PHI irányelvek betartását is igényli. A következő cikkben ezért egy ilyen beruházás megvalósításával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket taglaljuk a tervező szemszögből!