Nem gondolnád, de ezért is érdemes kőzetgyapot hőszigetelést választani

4 perc

Rengeteg pozitív tulajdonsága van a kőzetgyapotnak, amely alternatív, környezetkímélő megoldásnak számít az építőanyagok között. Páratlan szigetelő képességén és tartósságán kívül több olyan, kevéssé ismert tulajdonsága is van, ami miatt megéri ezt választani.

Magyarországon évtizedek óta jelen van a ROCKWOOL, amely kőzetgyapot-szigetelőelemeket készít tapolcai gyárában. A dán központú vállalatcsoport itthon is kiemelt figyelmet fordít a fejlesztésekre, amelynek eredményeképp tartós és hatékony szigetelőanyagokat tudnak előállítani.

Víztaszító és páraáteresztő

Ezen fejlesztések eredményeképp olyan kőzetgyapot hőszigetelő anyagokat gyártanak, amelyek teljes keresztmetszetükben taszítják a vizet, más néven hidrofóbok. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az a kőzetgyapot, amely nem rendelkezik ilyen tulajdonsággal, rövid idő alatt igen nagy mennyiségű vizet szívhat magába, viszont a felvett nedvességet csak lassan adja le. Ez főként a beépítés előtt okozhat problémát, amikor a szigetelőelemet csapadék érheti.

Ezzel szemben a ROCKWOOL szigetelőelemeinek még a vágott felületéről is leperegnek a vízcseppek. A tartós csapadéknak kitett, víztaszító szigetelőelemeknek is csak a felülete nedvesedik, ami azért lényeges, mert a hőszigetelő anyagok szigetelő képessége nedves állapotban jóval rosszabb, mint szárazon. A víztaszító képességét annak köszönheti, hogy a szálakat a gyártás során impregnáló anyaggal vonják be.

Szemmel látható, hogy milyen könnyen átjut a párolgó víz a kőzetgyapoton.

A kőzetgyapot kiváló páraáteresztő nyílt pórusú  szerkezete miatt, szaknyelven fogalmazva alacsony páradiffúziós ellenállású. Ez a tulajdonság rendkívül alkalmassá teszi a külső oldalon történő hőszigetelésre, mivel nem képez a szerkezet külső oldalán a pára számára akadályt így az szabadon eltávozhat anélkül, hogy a szerkezeten belül lecsapódna.

A különleges szálszerkezet nemcsak a páraáteresztés terén biztosít előnyöket. A kőzetgyapot nyílt szálszerkezete miatt a beeső hanghullámokat is nagy mértékben csillapítani képes, a levegő rezgésének energiáját a súrlódás során hővé alakítva.

Alak- és mérettartó

Alkalmazás során a kőzetgyapot szigetelőelemeknek akár 80-90 Celisus-fokos hőingadozást kell kibírni; nyáron a magastető akár 70 fokosra is felmelegedhet, míg télen -20 fokosra is lehűlhet. Ezt alakváltozás nélkül bírja a kőzetgyapot, mégpedig azért, mert nincsen értelmezhető hőtágulása. Az ugyanis az anyagon belül, a szálak egymás közötti mozgásában valósul meg.

A ROCKWOOL-termékek nem zsugorodnak, nem roskadnak, ami azt jelenti, hogy szükségtelen a termékek lépcsős szélkialakítással történő illesztése, ami költségmegtakarítást, illetve olcsóbb, gyorsabb kivitelezést eredményez.

Egyes zárt cellás műanyaghabokkal szemben (amelyekből a szigetelő tulajdonságokat biztosító töltőgáz az évtizedek folyamán lassan eltávozik) a kőzetgyapotban a levegő szigetel, ami azt jelenti, hogy hőszigetelő képessége az idő múlásával sem romlik, élettartama az épület élettartamával megegyező.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások