Nyaraló egész éves használatra

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egy nyaralót érdemes egész éves használatra átalakítani

Ezzel növelhetjük az ingatlanunk értékét

Hogyan lehet hőszigetelni egy egész évben működő nyaralót?

Egy nyaraló igazi szórakozás. És ha egész évben tudnánk használni, akkor igazából a hely lesz, ahova mindig vissza akarunk térni. Milyen további előnyei vannak egy ilyen ingatlannak? Magasabb érték és az őszi vagy téli időszakban való időtöltési lehetőség egy igazán gyönyörű helyen. Ezek az előnyei annak, ha egy nyaralót egész éves használhatóságúra alakítjuk át.

Az utóbbi időben megfigyelhető, hogy sokan alakítják át nyaralóikat egész évben használható épületté.

Egy nyaraló átalakításának előnyei

Egy ilyen átalakításnak számos előnye van. Először is, elhagyhatjuk a várost egy-egy nyugodt hétvégére akár az őszi, téli időszakban is. Vannak, akik home office-ban dolgozhatnak – miért ne tegyük azt hétvégi nyaralónkban – akár egész évben? Mások, akik nyugdjas korba lépnek, szintén szívesebben töltik itt az időt, mint nagyvárosi panellakásukban.

Ahhoz azonban, hogy élvezhessük a nyarlónk nyújtotta nyugodt környezetet télen is, egy deszkarétegből készült széllel bélelt ház nem elég. A nyaralóból egy egész évben használható épületre történő átalakításnak gazdasági haszna is lehet: csökkenhet az ilyen ingatlanok után fizetendő adó. Az önkormányzatok többsége adót számít fel a nyaralókért. Tehát ha egy ilyen létesítmény tulajdonosa a rekonstrukciótól eltekintve a megfelelő – valóban egyszerű – formaságokat is teljesíti, akkor kevesebbet kell fizetnie.

Fontos gazdasági előny az is, hogy az egész éves nyaralók értéke sokkal magasabb. Fontos, hogy emellett sokkal könnyebben találnak majd vevőket egyesetleges eladáskor. És bár a legtöbb bérbeadó, akivel beszéltem, hallani sem akart szeretett nyaralójának eladásáról, teljesen helyesen mutatott rá, hogy jobb, ha drágább ingatlana van, mint ha olcsóbb.

Bővítés és rekonstrukció

Mindezeket figyelembe véve aligha meglepő, hogy ilyen sokan befektetnek birtokaikba. Egyesek ráadásul nem korlátozódnak a meglévő szerkezet puszta adaptálására, hanem kibővítik, hogy nemcsak rövid tartózkodásra legyen alkalmas, hanem egész éves ottartózkodásra is.

a nyaralók átalakítása növeli az értéküket
a nyaralók átalakítása növeli az értéküket

A nyaraló szigetelése

Hogyan lehet hőszigetelni egy nyaralót? Az alapterület kibővítésén kívül – amire valóban szükség van, mivel ezeknek a házaknak a nagy részét csak alvóhelyek kialakítására tervezték – a legfontosabb feladat a megfelelő hőszigetelés. Amikor megfigyelem a környékbeli beruházásokat, két javaslat jut eszembe: mindenekelőtt azt kell feltételezni, hogy a házat egész évben, tehát télen történő használatra korszerűsítjük. Mert még ha feltételezzük is, hogy csak egy gyönyörű arany ősz folyamán fogjuk használni, hamar kiderül, hogy ide akarunk majd jönni télen is. És akkor a túl vékony hőszigetelés vagy még inkább a hőszigetelés hiánya miatt különféle fűtőberendezéseket kell beüzemelnünk. Tehát ne takarékoskodjunk a hőszigeteléssel, és válasszunk igazán jó anyagokat. A jó paraméterekkel rendelkező kőzetgyapotba történő befektetés gyorsan megtérül alacsonyabb fűtési számlák formájában. A hőszigetelés ráadásul nyáron a hő ellen is megvéd minket, forró időben biztosítja az optimális hőmérsékletet a ház belsejében.

Nyaraló és család
Nyaraló és család

A szigetelési munkálatok megkezdése előtt érdemes alaposan megvizsgálni a tetőtartó- és falszerkezetet. Különösen a régebbi épületekben gyakran lehet rothadt vagy nedvesség által károsított elemekkel találkozni, amelyek cserét igényelnek.

A szigetelés tervezésénél nem szabad megfeledkezni a padlóról (rockwool.hu/alkalmazasi-teruletek/padlok-es-fodemek-szigetelese/) sem. Ez különösen fontos az oszlopos alapokra vagy egyszerűen a földön fekvő alaptömbökre épített házak esetében. Ilyen esetekben a padló a talaj felett helyezkedik el, és a hideg levegő szabadon éri. Emlékeznünk kell a víz- és szennyvízrendszer szigetelésére is. Míg a lakóépületek esetében a földben fut, a nyaralókban gyakran részben a szabadban. A csövek fagyásával és megrepedésével kapcsolatos problémák elkerülése érdekében gondosan le kell szigetelni kiálló részeiket.

A nyaralók szigetelésére javaslom a kőzetgyapotot – magas páraáteresztő képessége miatt, nincs vele gond – további előnye, hogy nem gyúlékony és rendkívül tartós. Rugalmas szerkezetének köszönhetően kevésbé érzékeny a mechanikai sérülésekre. Nagyobb hangszigetelést biztosít, elnyomja és minimalizálja a kívülről az épületbe érkező zajt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így érdemes készülni a télre (már most)

Bár még nyár vége van, de a tél ilyenkor mintha egyre gyorsabban közeledne. Ha a tél nem is, az első hideg éjszakák hamarosan beköszöntenek, ezért ez még az utolsó időszak, amikor a tervezett energiatakarékossági korszerűsítéseket, felújításokat érdemes megkezdeni.