Öko otthon – lakásunk energiahatékonnyá alakítása  

Károly Somlósi

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Az energiamegtakarítás kézenfekvő eleme a megfelelő hőszigetelés 

A nyílászárók cseréje segít a hőveszteség csökkentésében 

Odafigyeléssel csökkenthetjük otthonunk környezetre gyakorolt negatív hatását 

Mit tehetünk azért, hogy igazi, energiatakarékos öko-otthonunk legyen? 

Öko-ház: energiatakarékos, gazdaságos 

Szeretném, ha vidéki otthonom minél inkább környezettudatos, és ökológiai jellegű lenne, ezért már az épület tervezésekor olyan megoldásokat választottam, melyek csökkentik az épület energiafelhasználását. Nekem könnyű dolgom volt, mert új építésű házam kialakításakor már hozzáfértem olyan technológiákhoz és eszközökhöz, melyek a mai, energiatakarékosságot ösztönző elvásárokat is teljesíteni képesek.

Valamivel nehezebb lett volna, ha egy régi házat kellett volna felújítani vagy átalakítani, mely olyan korban épült, mikor még az energiatakarékossági szempontok nem voltak ennyire fontosak.

Mit is tehetünk egy ilyen esetben, miként csökkenthetjük egy régebbi otthon energiaszámláit és károsanyag-kibocsátását?

Dupla üvegezésű ablakok? Ez már a múlt! 

A régi épületek esetében elmondható, hogy általában a fűtés fogyasztja a legtöbb energiát. Tehát, ha a ház, amelyben élünk régebben épült, és szeretnénk, ha működése energiatakarékosabbá válna, elég nyilvánvaló, hogy ezt az épület falainak, esetleg tetőterének utólagos kőzetgyapot hőszigetelésével érhetjük el a legegyszerűbben.

Az ilyen munkálatok megkezdése előtt ajánlatos hőkamerával megvizsgálni az épületet. Ily módon gyorsan kiderül, hol a legnagyobb a hőveszteség, ami segít a munka megtervezésében.

Célszerű felmérni továbbá az ablakok és ajtók állapotát. A sokáig energiatakarékosnak ítélt dupla üvegezésű ablakok mára már elavultak. Helyettük ma már a három vagy akár négy üvegréteget tartalmazó ablakok tekinthetőek korszerűnek, ha az energiatakarékosságról van szó. Ezen modern ablakok használata akár a felére is csökkenti az ablaknyíláson keresztüli hőveszteséget. Emellett jó ötlet az árnyékolók felszerelése is. Önmagában ugyan nem rendelkeznek szigetelő tulajdonsággal, de csökkenthetik az ablakon keresztüli hőkibocsátást, valamint nyáron a szoláris hőnyereséget, ami a hűtési költségek oldaláról lehete jelentős.

Ha teraszunk, erkélyünk déli vagy keleti fekvésű, akkor akár üvegezett télikertté is lehet alakítani. A hidegebb hónapokban, egy ilyen otthoni üvegház egyfajta napkollektorként tud működni.

A Nap energiája 

Jelentős energiamegtakarítást eredményezhet egy napelemes rendszerhez csatlakozó hőszivattyú alkalmazása. Sajnos hátránya a viszonylag magas költsége.

Függetlenül attól, hogy végül a hőszivattyú mellett döntünk-e vagy sem, érdemes napelemek telepítésén gondolkodni. Annál is inkább, mert az árak csökkenésének, az esetleges állami támogatásoknak és a potenciális adókedvezményeknek köszönhetően egy ilyen beruházás megtérülési ideje most körülbelül 7 év. Az áramot termelő panelek mellett érdemes gondolni a használati meleg vizet biztosító napkollektorok használatára is. Telepítésük viszonylag olcsó és jelentős megtakarításokat hoz.

Természetesen a napenergia használata nem az egyetlen módja annak, hogy csökkentse otthona villamosenergia-fogyasztását. Jelentős megtakarítás érhető el, ha az izzókat LED-ekre, vagy a régi háztartási készülékeket energiatakarékosakra cseréljük. Kialakult szokásainkon is lehet, hogy változtatnunk kell: ha a használaton kívüli helyiségekben lekapcsoljuk a villanyt, vagy ha elutazunk, teljesen lekapcsoljuk az amúgy stand-by funkciós műszaki berendezéseinket, ezzel is az energiamegtakarítás irányába teszünk lépéseket.

A fürdőszobai csaptelepek – mint öko eszközök 

A környezetvédelem fontos eleme a víztakarékosság. Erre magunk is odafigyelhetünk, ha például elzárjuk a vizet fogmosás közben. Jelentős költségmegtakarítás érhető el a kisebb hibák gyors elhárításával. Egy csöpögő csap akár heti heti 200 liter vízveszteséget jelenthet! Hogyan ellenőrizhetjük, hogy otthonunkban a víz elszivárog? Erre a legegyszerűbb módszer a vízóra állásának felírása, pl. mielőtt elindulna egy hétvégi programra, majd ennek újbóli ellenőrzése a hazatérést követően.

Az ilyen típusú modern megoldások használata egyes szokások megváltoztatásával akár jelentős energiamegtakarítást is eredményezhet, hozzájárulva a környezetre gyakorolt hatásunk csökkentéséhez. Az energiamegtakarítás pedig pénzmegtakarítással jár, melynek előnyeit szükségtelen részletezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A britek nagy többsége jobban aggódik a klímaváltozás miatt, mint az EU-ból történő kilépés miatt

Egy júliusban közzé tett felmérés szerint a briteket sokkal inkább foglakoztatják az éghajlatváltozás lehetséges következményei, mint a brit EU-tagság megszűnésének hatásai. A reprezentatív kutatás meglepő eredményt hozott.