Óriási tüntetést tartottak Németországban a klímaváltozás ellen

Eszes Ádám

2 perc

1,4 millió résztvevője volt a szeptember 20-án megtartott, klímaváltozás elleni tüntetésnek a német nagyvárosokban. A tiltakozást a Fridays for Future szervezte, amelyet a korábban bemutatott fiatal aktivista, Greta Thunberg hívott életre.

A szervezők tájékoztatása szerint a legnagyobb tömeg a német fővárosban, Berlinben volt, ahol 270 ezren vonultak a Föld jövőjéért. Hamburgban 100 ezren, Kölnben pedig 75 ezren tüntettek a klímaváltozás és az azt okozó környezetszennyezés ellen. A kisebb városokban is tízezres nagyságrendű demonstrációkat tartottak.

 A rendőrségi becslések rendre alacsonyabb létszámról szólnak, a közlésük alapján Hamburgban például 70 ezren lehettek a klímavédelmi mozgalom demonstrációján.

Egyre erősebb a mozgalom

Az aktivisták országszerte csaknem 600 megmozdulást szerveztek a svéd Greta Thunberg által indított mozgalom 40. pénteki tüntetéssorozatára. A legtöbb eseményen a központi témák között volt a szövetségi kormány ugyancsak pénteken elfogadott klímavédelmi programja.

A mozgalom élesen bírálta és elutasította a tervet, hivatkozva a többi között arra, hogy a kormány tervében szereplő kibocsátás-kereskedelmi rendszer helyett sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lenne megadóztatni a szén-dioxid-kibocsátást.

Egy felmérés szerint a németeknek kiemelten fontos az éghajlatváltozás feltartóztatása. A német köztévének készített közvélemény-kutatás alapján a lakosság kétharmada szerint a klímaváltozás elleni küzdelem fontosabb a gazdasági növekedésnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mit kell tudni az energiafogyasztásról?

Lakásunk fűtéséhez, világításához szükséges energiafelhasználása az épület energiahatékonyságától és az egyes elektromos készülékek fogyasztásától egyaránt függ. Tudja, miként teremthet egy régi ház felújításával energiatakarékos otthont, hogyan csökkentheti otthona energiafogyasztását, miközben csökkenti a számláit és bolygónk jövőjére is ügyel egyben? Bemutatjuk, hogyan lehet alacsonyan tartani a villany és a gázszámlákat és egyben csökkenteni otthonunk káros környezeti hatásait.