Óriási tüntetést tartottak Németországban a klímaváltozás ellen

Eszes Ádám

2 perc

1,4 millió résztvevője volt a szeptember 20-án megtartott, klímaváltozás elleni tüntetésnek a német nagyvárosokban. A tiltakozást a Fridays for Future szervezte, amelyet a korábban bemutatott fiatal aktivista, Greta Thunberg hívott életre.

A szervezők tájékoztatása szerint a legnagyobb tömeg a német fővárosban, Berlinben volt, ahol 270 ezren vonultak a Föld jövőjéért. Hamburgban 100 ezren, Kölnben pedig 75 ezren tüntettek a klímaváltozás és az azt okozó környezetszennyezés ellen. A kisebb városokban is tízezres nagyságrendű demonstrációkat tartottak.

 A rendőrségi becslések rendre alacsonyabb létszámról szólnak, a közlésük alapján Hamburgban például 70 ezren lehettek a klímavédelmi mozgalom demonstrációján.

Egyre erősebb a mozgalom

Az aktivisták országszerte csaknem 600 megmozdulást szerveztek a svéd Greta Thunberg által indított mozgalom 40. pénteki tüntetéssorozatára. A legtöbb eseményen a központi témák között volt a szövetségi kormány ugyancsak pénteken elfogadott klímavédelmi programja.

A mozgalom élesen bírálta és elutasította a tervet, hivatkozva a többi között arra, hogy a kormány tervében szereplő kibocsátás-kereskedelmi rendszer helyett sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lenne megadóztatni a szén-dioxid-kibocsátást.

Egy felmérés szerint a németeknek kiemelten fontos az éghajlatváltozás feltartóztatása. A német köztévének készített közvélemény-kutatás alapján a lakosság kétharmada szerint a klímaváltozás elleni küzdelem fontosabb a gazdasági növekedésnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez az 5 ország tűnhet el a klímaváltozás miatt

A Föld átlaghőmérséklete évről évre emelkedik az emberi tevékenység miatt. Nemcsak a hőmérséklet, hanem a jégsapkák olvadásával együtt a tengerszint is emelkedik, ez pedig nemcsak nagyvárosokat, de egész országokat is veszélyeztet.