Otthonunk homlokzatának kialakítása – mire kell figyelni?

Károly Somlósi

7 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A homlokzat kiemelt szerepet játszik az épület részeként

A homlokzat megfelelő kialakítása – különösen a hőszigetelése – csak precízen szabad kivitelezni

Kőzetgyapot szigeteléssel egyszerre biztosított a hő- és hangszigetelés és a tűzvédelem is

Egy épület homlokzata kis túlzással reprezentálja magát az egész épületet. Az épületre nézve először a homlokzatot pillantjuk meg. A homlokzat bemutatja az épületet, annak stílusa, színe, formája meghatározza a házak, létesítmények kinézetét. A homlokzat egy olyan szerkezeti elem, amelynél kiemelten fontos, hogy funkcióját megfelelően töltse be, emiatt megfelelő kivitelezése érdekében fontos a gyártók által kialakított rendszerek használata – főleg a homlokzati hőszigetelő rendszerek kialakításakor.

A megfelelően megtervezett és elkészített homlokzat nemcsak az épület esztétikáját határozza meg, hanem védőfunkcióval is rendelkezik. Ezért az építtetőknek, kivitelezőknek olyan építőanyagokat kell választaniuk, amelyeket kritikus körülmények között is helyt állnak, mint pl. erős napfényben, szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérsékleten, viharos szélben stb. A homlokzat kialakításakor, főleg, ha hőszigetelést is tervezünk ráhelyezni igen precízen és körültekintően kell eljárni. A megfelelő homlokzati hőszigetelés létrehozásához nem szabad elfeledkezni a rendszer egy eleméről sem!

A modern és energiatakarékos homlokzati hőszigetelő rendszer részei:

  • ragasztóhabarcs a hőszigetelő lapok rögzítéséhez,
  • hőszigetelő lapok (pl. kőzetgypapot),
  • mechanikus rögzítő elemek (dübelek)
  • ágyazóhabarcs,
  • üvegszövetháló,
  • vakolat alapozó,
  • színezett vékonyvakolat,
  • továbbá segédanyagok, mint: lábazati indítósínek, élvédő profilok, stb.

Meg kell azonban jegyezni, hogy még a legjobb építőanyagok sem tölthetik be szerepüket, ha az épület homlokzatának kivitelezése nem megfelelő, ha azon kivitelezési hibák vannak. Emiatt megvizsgáljuk, hogy mire kell figyelni a homlokzat kivitelezésekor.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Egy régi ház fűtése – mit érdemes tudni

Otthonunk homlokzatának kialakítása

Hogyan készítsük elő az aljzatot?

Az aljzat, amelyre a kőzetgyapot hőszigetelő táblákat fogjuk ragasztani, teherbíró, száraz, egyenletes, szennyeződés- és pormentes legyen. Függetlenül attól, hogy újonnan épített falról, vagy utólagos hőszigetelésről van szó, a felületet ki kell egyenlíteni, a sérült, nem felületfolytonos, málló vakolatot el kell távolítani, a hibákat kiegyenlítő- és falazóhabarccsal javítani, szárítani, végül szükség esetén alapozni.

A hőszigetelő lapok felhelyezése

Az aljzat előkészítése után következik a lábazati indítósínek felhelyezése a falfelületre. Ezt követi a hőszigetelő lemezek felragasztása. Ha fokozott tűzállóságú, egyben hangszigetelést is biztosító, továbbá hatékony hőszigetelést nyújtó homlokzatot szeretnénk kapni, érdemes hőszigetelőnek a kőzetgyapotot választani.
A kőzetgyapot lemezek ragasztása pontszerűen és a szélek mentén történik (a felület legalább 40%-án). A későbbi tökéletes illeszkedés biztosításához a ragasztóhabarcs felhordása a dübelek jövőbeni helyének figyelembevételével történik. A ragasztóhabarcsot gondosan be kell a kőzetszálak közé dolgozni.
A kőzetgyapot lapok egyaránt alkalmasak régi épületek utólagos szigetelőanyagként, valamint új építésű házak szigetelésére is. A hőszigetelés vastagságára mindkét esetben 15-20 cm javasolt.
A lemezek felhelyezését a lábazati indítósínen kell elkezdeni, először a teljes kerület mentén, majd ezt követően felfelé.
A hőszigetelő-lemezeket kötésben, szorosan egymás mellé kell felhelyezni, és hozzá kell nyomni őket a már korábban felragasztott lemezekhez.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

További műveletek

A hőszigetelő lapok felragasztását követően kerül sor a mechanikai rögzítésre dübelek segítségével. Ezt követően kell felhordani az alapvakolatot. Az üvegszál hálót az alapvakolatra helyezzük, megfelelő átlapolással.

Normális időjárási körülmények között az alapvakolat teljes száradását követően lehet felhordani az alapozó réteget. Célszerű a festőhenger alkalmazása.

A fedővakolatot az alapozó réteg megszáradását követően acél glettvas segítségével lehet felhordani.

A fölösleges vakolatmennyiség eltávolítását követően megkezdhető annak struktúrálása. A vakolat felülete nedves állapotban veszi fel végső struktúráját a műanyag simító segítségével. A vakolatnak megfelelően nedvesnek kell lennie, a felületnek nem szabad kiszáradnia.

A vakolat száradását követően lehet hozzákezdeni a szilikonos homlokzati festékréteg felhordásához, mely két rétegben történik, általában festőhenger segítségével.

Ha a fenti lépéseket betartva, kőzetgyapot bázisú, vakolható homlokzati hőszigetelő-rendszert alakítunk ki házunkon, olyan tartós megoldást kapunk, mely ellenáll az öregedésnek, remek hő- és hangszigetelő. Ezen túlmenően kiváló tulajdonságait hosszú évtizedekig megtartja. A kőzetgyapot lapok még extrém külső hőmérséklet és párahatás esetén sem deformálódnak. Ez a megoldás egyben tűzvédelmet is biztosít, hiszen a kőzetgyapot szigetelések a legmagasabb, A1-es tűzvédelmi osztályba tartoznak.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Légtömör épületek – mire kell figyelni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Hamarosan indul a szezon, ideje beszerezni a kőzetgyapot termesztőközeget!

Lassan itt a tavasz, úgyhogy el lehet kezdeni a kerti munkák előkészületeit, ami egyes zöldségek esetében azt jelenti, hogy palántázhatunk. Nemcsak üvegházas termeléshez, hanem előneveléshez is érdemes kőzetgyapot termesztőközeget beszerezni.