Pinceszigeteléssel az alacsonyabb fűtésszámlákért! Hogyan csökkentsük otthonunk hőveszteségét a pince szigetelésével?

ROCKWOOL

8 perc

Az alagsori helyiségek általában nem, vagy csak kevésbé fűtöttek. A felettük elhelyezkedő lakótér hőveszteségének elkerülése érdekében érdemes a pince mennyezetét hőszigetelni. Ideális választás erre a célra a kőzetgyapot szigetelőlemezek alkalmazása.

Sokan nem is gondolják, hogy a pincéket, garázsokat is lehet, sőt érdemes hőszigeteléssel ellátni. A pincehelyiségek mennyezetére helyezett szigetelés ugyanis csökkenti a felette elhelyezkedő, jellemzően fűtött helyiségek, lakóterek hőveszteségét, és hozzájárulnak ezen szobák kellemes lakóklímájának megteremtéséhez, valamint az alacsonyabb fűtésszámlákhoz is.  

Mivel érdemes szigetelni a pincét? 

A pince általában az épület fűtetlen bizonyos esetekben valamilyen szinten fűtött része. Az azonban szinte minden esetben biztos, hogy a pincék hőmérséklete a fűtési szezonban alacsonyabb, mint a felette elhelyezkedő, jellemzően fűtött helyiségeké.  

Ahhoz, hogy ezekben a pince felett lévő, a pincével közvetlenül érintkező szobákban a hideg hónapokban is megfelelő lakóklíma alakulhasson ki, azaz kellemes meleg érzetünk legyen, hatékony szigetelőanyag alkalmazása indokolt. Ehhez ideális választás a kőzetgyapot hőszigetelés. A kőzetgyapot ugyanis kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező anyagként biztosítja a kívánt hőkomfortot a ház pincével érintkező részeiben. Mivel a kőzetgyapot egyben jó hangszigetelő is, tompítja a pincében keletkező, nem kívánatos hangokat is – gondoljunk csak arra, amikor valaki a pincéje egy részét barkácsolásra használja. A kőzetgyapot továbbá magas fokú tűzállóságának köszönhetően tűzbiztonságot, és az épületszerkezet épségét is garantálja a az épület használata során.  

Ezen kiváló tulajdonságai miatt a kőzetgyapot lemezek alkalmasak nagyobb felületek, akár bevásárlóközpontok vagy irodaépületek alatti garázshelyiségek szigetelésére is. 

Olvassa el ezt a cikket is: A válaszfalak szigetelése

A pince mely részét kell szigetelni? 

Ahhoz, hogy a pince feletti szobák, helyiségek megfelelő hőkomfortját biztosítsuk, a pincék, garázsok mennyezetét kell szigetelni. Mivel az erre a célra készített szigetelőlemezek speciális felületkezeléssel lettek ellátva, a szigetelt felület esztétikus megjelenésű, sőt, akár festhető is. 

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a pince-mennyezetek szigetelésére szolgáló kőzetgyapot-lapok legújabb generációi már kizárólag ragasztóhabarccsal kerülnek rögzítésre, és nem igénylik mechanikus rögzítőelemek használatát. 

Pinceszigetelés Stroprock G kőzetgyapot szigetelőanyaggal

Talán ez az irás is érdekes lehet:Tetőszigetelés

Milyen szigetelőterméket célszerű alkalmazni?

 

A ROCKWOOL termékcsaládból a pincék felett elhelyezkedő helyiségek szigetelésére ajánlott termékek a Ceilingrock és a Stroprock G. Mindkét terméktípus a pince mennyezetének hőszigetelésére szolgál. Mindkét termék alkalmazásával megakadályozható hőveszteség kialakulása a fűtetlen pince felé. A hőveszteség minimalizálásával pedig otthonunk energiahatékonyabb lesz, ami a fűtésszámlák csökkenésével jár.

Nézze meg ezt is: Homlokzati hőszigetelés 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ez a két műanyag tárgy gyilkolja meg a legtöbb tengeri madarat

Gondoltad volna? Nem a műanyag palackok, a hozzájuk tartozó kupakok okozzák a tengeri madarak pusztulását. Egy friss kutatásban 1700 tetemet vizsgáltak meg, minden negyedikben úgynevezett puha műanyag okozta a belek elzáródását.