Régi ablakok tömítése – tegyünk a hőveszteség ellen!

Károly Somlósi

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A régi, rosszul záródó ablakok nemcsak beengedik a hideget, de növelik a fűtésszámlát is

A régi ablakok hibáit érdemes feltárni

Az ablakszerelvények pontos illesztését érdemes megvizsgálni, javítani

A régi ablakokat megfelelő tömítéssel energiatakarékosabbá lehet tenni

A régi, rosszul záródó ablakok sokszor okoznak problémát a korábban épült házak tulajdonosainak. A nem megfelelő nyílászárók ugyanis az épületek hőveszteségének és egyben a magasabb fűtésszámlák elsőszámú okozójává válhatnak, Az sem kellemes érzés, amikor az ablak közelében ülve úgy érezzük, hogy “hideg ömlik a szobába”. Cikkünkben azt vizsgáljuk, miképp tehetjük ablakainkat, ajtóinkat jól záródóvá, és miként javíthatjuk hőérzetünket, nem utolsó sorban pedig hogyan csökkenthetjük fűtésszámlánkat.

Ha régi építésű házban élünk, a hidegebb hónapokban gyakran úgy érezhetjük, hogy a lakásunkba még zárt ajtók és ablakok ellenére is valahogy bejut a hideg levegő. A hideg leginkább a rosszul záró ablakok és ajtók mentén kerül a szobánkba. 

Az ablakok nem megfelelő záródása mögött többféle ok állhat. Lehet, hogy az ablak nem megfelelően lett beszerelve, azaz a helyére illesztve. Lehet az is, hogy valamilyen anyagkopás áll a háttérben. További ok lehet, hogy az ablakunk nincs jól beállítva (évek alatt elállítódhat), és hiába zárjuk be “jól”, mégsem illeszkedik tökéletesen a tokjába.

Tömítés előtt: állítsuk be az ablakot, hogy jól illeszkedjen

A külső hőmérséklet változásának hatására az ablak anyaga zsugorodik és kitágul. Ez ahhoz vezethet, hogy az ablak elveszítheti a tokjához való pontos illeszkedését. Ezért időről időre célszerű állítani az ablakszerelvényeken. Erről azonban még az új ablakok tulajdonosai is sokszor megfeledkeznek. A nem megfelelő illeszkedést előidézheti a folyamatos használatból (naponta többszöri nyitás/csukás) adódó kopás is. Idővel számolnunk kell a tömítések öregedésével, a szerelvények és keretek védőbevonatainak kopásával, és ennek eredményeként az ablakok tartósságának és használatuk kényelmetlenebbé válásával.

Az ablakszelvények utánállítását, vagy beállítását magunk is elvégezhetjük, de megbízhatunk egy erre szakosodott vállalkozót is. Ha magunk állunk neki, valószínűleg elég, ha egy megfelelő imbuszkulccsal meghúzzuk a beállító csavarokat. Ehhez az ablakot nyitott helyzetbe kell állítanunk, és természetesen el kell távolítanunk a zsanér fedelét. Ha a szárnyat meg akarjuk emelni, a csavar meghúzása közben a fogantyú felé kell mozgatnunk. Ha azonban nincs lehetőségünk ilyen kiigazításra – pl. régi, fa nyílászárók esetén mégiscsak szükség lehet egy külső szakértő bevonására, aki felméri az ablakok általános műszaki állapotát is, és segít, ha fontos elemek javítására lenne szükség.

Tömített régi ablakok – mire kell figyelnünk?

Ha az ablakszerelvények beállítása nem hoz megnyugtató megoldást akkor érdemes egyfajta felújítást végeznünk. Ne feledjük azonban, hogy először meg kell találnunk azokat a szivárgási helyeket, amelyek a hideg levegő behatolásáért felelősek.

Ha az üveg és a keret között van egy rés, akkor szilikon használható a tömítéshez. A legjobb színtelen verziót választani, amely a kikeményedés után nem lesz látható. Itt használhatunk semleges szilikont vagy akril tömítőanyagot. Ez utóbbi ellenáll a hőmérsékletváltozásoknak és az UV sugárzásnak, továbbá festhető. Hátránya az alacsony nedvességállóság, ennélfogva a házon belül főleg a fürdőszobán és a konyhán kívüli helyiségekben használjuk. 

Mikor kell szerelőhabbal tömíteni?

A szilikon sem alkalmas minden esetre, a fal és a keret közötti helyeket poliuretán rögzítő habbal kell kitölteni, amelyet speciális pisztollyal kell felhordani. Megjegyezzük, hogy az üzletek polcain különféle típusú rögzítő habokat találhatunk. Az egykomponensű összeszerelő hab a legjobb megoldás a kis üregek kitöltésére. A szerelőhab miközben megköt, növeli a térfogatát, ezért ne használjunk túl sokat belőle. Miután teljesen megszáradt, a felesleget késsel levághatjuk. Az ablakkereten lévő szennyeződéseket a hab felvitele után azonnal eltávolíthatjuk speciális tisztítószerrel vagy acetonnal.

Ablaktömítés és szellőzés

Az épületek, helyiségek megfelelő szellőztetése fontos kérdés, hiszen friss levegőt kell biztosítani a bent élők számára, valamint a szellőztetésnek fontos szerep jut a belső nedvesség csökkentésében, hosszabb távon a falak penészesedésének elkerülésében is. De hogyan kerülhetjük el az ablakok “túlzárásának” kérdését?

Ne feledje, hogy az ajtókat és ablakokat szorosan kell a tokjukhoz illeszteni.

Az ablakok esetében enyhe szellőzés ajánlott – de nem az üveg és a keret, valamint a keret és a fal találkozásánál, mivel ez ellenőrizetlen szellőzéshez, szélsőséges esetekben penész és gombák kialakulásához vezethet. A modern ablakok esetében ún. mikroventilációs nyílások felelnek a szellőzésért – amelyeket gyárilag helyeznek el az ablaktömítésekben. Mi magunk inkább ne próbálkozzunk ilyen jellegű lyukak kialakításával. Az ajtók is szoros illesztést igényelnek, de általában az ajtók gyárilag is már megfelelően tömítettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Így gipszkartonozzunk!

A gipszkarton népszerű építőanyag, amelynek fő előnye a viszonylag könnyű felhelyezése. A gipszkarton felhasználása egyszerű, az első lépéseket bárki könnyen elsajátíthatja.