Régi bútorok felújítása – nem csupán pénz kérdése

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A régi bútorok felújítva újrahasznosíthatók

A bútorok felújításával új stílust is adhatunk nekik

Egyéb használati tárgyak átalakításával új belsőt hozhatunk létre

Vintage stílusú bútor, vagy egy hetvenes évekbeli fotel, ami 20 éve már a padláson van? Manapság már bármilyen bútort felújíthatunk, vagy bútorunknak új funkciót is adhatunk, hála a széles körben elérhető modern anyagoknak és ötleteknek melyekről pl. a lakberendezési lapokban olvashatunk.

Sokan a mai napig nem is gondolkodnak a lakásfelújítás kapcsán ezzel együttesen régi bútoraik felújítására, átalakítására, mert azt hiszik, hogy az megfizethetetlenül drága mulatság. Pedig a ház, vagy a lakás modernizálásával egyidejűleg érdemes régi bútorainkat is áttekinteni, mielőtt azokat kidobnánk: a bútorok felújítása realáis lehetőség, és nem feltétlenül növeli a lakásfelújítás amúgy is tetemes költségeit.

Felújítás – az újraszínezett bútorlábak

Az utóbbi évek egyik érdekes trendje, hogy a székek vagy akár asztalok lábait a többi bútorétól eltérő színűre festik. Az eredetitől eltérő színek, árnyalatok használatával figyelemfelkeltő hatást érhetünk el, és egyből olyan bútordarabunk lesz, mint senki másnak.

Fontos azonban, hogy a bútor többi részével is törödjünk a felújítás során. Ha csak a bútorok lábait festjük le, és a többi részét meghagyjuk, olyannak, amilyen volt, olyan hatást érünk el, mintha idő előtt fogyott volna el a festékünk.

Újból csillog

A glamour stílus kedvelői pontosan tudják,, mennyibe kerülnek az ilyen típusú bútorok. Nos – elvégre fontos a csillogás! Miért ne tehetnénk csillogóvá az egyszerű bútorokat is?

Egy, csiszolópapírral lekezelt bútordarabot szalagokkal és gipszdíszekkel is feldíszíthetjük majd az egészet a kiválasztott színűre festhetjük, és kész is a csillogás!

a bútorok felújítása után új stílust kaphatnak

A régi bútorok helyreállítása

Sokan azt gondolják, hogy felújítani, átalakítani csak a régi bútordarabokat van értelme. A vintage, a rusztikus, a kopottasan elegáns vagy a provanszi stílus kedvelői gyakran használják az egyenetlen textúrákat, amelyek kopással és az idő vasfoga által keltett nyomok használatával kombinálnak.

Egy ilyen hatás elérésének viszonylag egyszerű módja a krétafesték használata. Világosan matt, durva felületű bevonatot nyújtanak, és a jó felülettapadásnak köszönhetően nem csiszolt felületeken is használhatók.

Bár ennek a stílusnak a szerelmesei valószínűleg fő színnek a fehér árnyalatot választják, azért érdemes megfontolni más színek használatát is. Az elmosódott kék vagy szürke szín tökéletesen illik a falak fehérségéhez.

Régi bútorok sorsa – egykor hulladékká, most divatos bútordarabbá válhatnak

A bútorok felújításán túl van más megoldás is arra, hogy a belső terek új karaktert kapjanak. Érdekes megoldás lehet a meglévő használati tárgyak egyfajta újrafeldolgozása is: azaz olyan – akár régi -tárgyak átalakítása, amelyek így nagyobb értéket képviselhetnek, mint eredetileg. Ilyen ötlet pl. araklapok átalakítása asztalokká vagy ülőhelyekké. De az újrahasznosítás nem ér véget raklapokkal!

A régi katonai vagy utazóládák, kettős funkcióval rendelkeznek – praktikus tárolóhelyet biztosítanak olyan dolgokhoz, amelyek általában amúgy is csak szanaszét vannak és kényelmes dohányzóasztallá is válhatnak egyben. Valójában az újrahasznosításban, mint például a bútorok felújításában, az egyetlen dolog, amely korlátoz minket, az nem a pénz, hanem saját találékonyságunk! Sokan hétvági házaik, nyaralóik berendezésekor alkalmazzák a fenti ötleteket, gondolván arra, hogy az ott eltöltött idő – tübbnyire nyaralások vagy szabad hétvégék – hangulatát még inkább feldobják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Padlásfödémek hőszigetelése – mit érdemes tudni erről?

Sok családi ház rendelkezik olyan padlástérrel, mely méreténél vagy kialakításánál fogva nem beépíthető. Emiatt általában az ilyen tetőtereket nem is szigetelik, és nyilvánvalóan nem is fűtik. Így két olyan tér kerül egymás alá, amelyikből az egyik fűtött, a másik fűtetlen. Emiatt fontos a két helyiséget elválasztó födém szigetelése. Miért fontos egy ilyen felület szigetelése? Erről néhány tippet mutatunk be cikkünkben. Miért kell szigetelni a padlásfödémeket?