Régi bútorok felújítása – nem csupán pénz kérdése

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A régi bútorok felújítva újrahasznosíthatók

A bútorok felújításával új stílust is adhatunk nekik

Egyéb használati tárgyak átalakításával új belsőt hozhatunk létre

Vintage stílusú bútor, vagy egy hetvenes évekbeli fotel, ami 20 éve már a padláson van? Manapság már bármilyen bútort felújíthatunk, vagy bútorunknak új funkciót is adhatunk, hála a széles körben elérhető modern anyagoknak és ötleteknek melyekről pl. a lakberendezési lapokban olvashatunk.

Sokan a mai napig nem is gondolkodnak a lakásfelújítás kapcsán ezzel együttesen régi bútoraik felújítására, átalakítására, mert azt hiszik, hogy az megfizethetetlenül drága mulatság. Pedig a ház, vagy a lakás modernizálásával egyidejűleg érdemes régi bútorainkat is áttekinteni, mielőtt azokat kidobnánk: a bútorok felújítása realáis lehetőség, és nem feltétlenül növeli a lakásfelújítás amúgy is tetemes költségeit.

Felújítás – az újraszínezett bútorlábak

Az utóbbi évek egyik érdekes trendje, hogy a székek vagy akár asztalok lábait a többi bútorétól eltérő színűre festik. Az eredetitől eltérő színek, árnyalatok használatával figyelemfelkeltő hatást érhetünk el, és egyből olyan bútordarabunk lesz, mint senki másnak.

Fontos azonban, hogy a bútor többi részével is törödjünk a felújítás során. Ha csak a bútorok lábait festjük le, és a többi részét meghagyjuk, olyannak, amilyen volt, olyan hatást érünk el, mintha idő előtt fogyott volna el a festékünk.

Újból csillog

A glamour stílus kedvelői pontosan tudják,, mennyibe kerülnek az ilyen típusú bútorok. Nos – elvégre fontos a csillogás! Miért ne tehetnénk csillogóvá az egyszerű bútorokat is?

Egy, csiszolópapírral lekezelt bútordarabot szalagokkal és gipszdíszekkel is feldíszíthetjük majd az egészet a kiválasztott színűre festhetjük, és kész is a csillogás!

a bútorok felújítása után új stílust kaphatnak

A régi bútorok helyreállítása

Sokan azt gondolják, hogy felújítani, átalakítani csak a régi bútordarabokat van értelme. A vintage, a rusztikus, a kopottasan elegáns vagy a provanszi stílus kedvelői gyakran használják az egyenetlen textúrákat, amelyek kopással és az idő vasfoga által keltett nyomok használatával kombinálnak.

Egy ilyen hatás elérésének viszonylag egyszerű módja a krétafesték használata. Világosan matt, durva felületű bevonatot nyújtanak, és a jó felülettapadásnak köszönhetően nem csiszolt felületeken is használhatók.

Bár ennek a stílusnak a szerelmesei valószínűleg fő színnek a fehér árnyalatot választják, azért érdemes megfontolni más színek használatát is. Az elmosódott kék vagy szürke szín tökéletesen illik a falak fehérségéhez.

Régi bútorok sorsa – egykor hulladékká, most divatos bútordarabbá válhatnak

A bútorok felújításán túl van más megoldás is arra, hogy a belső terek új karaktert kapjanak. Érdekes megoldás lehet a meglévő használati tárgyak egyfajta újrafeldolgozása is: azaz olyan – akár régi -tárgyak átalakítása, amelyek így nagyobb értéket képviselhetnek, mint eredetileg. Ilyen ötlet pl. araklapok átalakítása asztalokká vagy ülőhelyekké. De az újrahasznosítás nem ér véget raklapokkal!

A régi katonai vagy utazóládák, kettős funkcióval rendelkeznek – praktikus tárolóhelyet biztosítanak olyan dolgokhoz, amelyek általában amúgy is csak szanaszét vannak és kényelmes dohányzóasztallá is válhatnak egyben. Valójában az újrahasznosításban, mint például a bútorok felújításában, az egyetlen dolog, amely korlátoz minket, az nem a pénz, hanem saját találékonyságunk! Sokan hétvági házaik, nyaralóik berendezésekor alkalmazzák a fenti ötleteket, gondolván arra, hogy az ott eltöltött idő – tübbnyire nyaralások vagy szabad hétvégék – hangulatát még inkább feldobják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Hogyan válasszunk új ablakot?

A technológia fejlődése miatt manapság már sokkal nehezebb döntés lehet kiválasztani egy új ablakot, ha felújításról vagy házépítésről van szó.