Százezreket lehet spórolni az otthoni zöldségtermesztéssel

3 perc

A cím kicsit csalóka, hiszen nemcsak az üvegház kivitelezésén múlik az, hogy mennyit lehet szüretelni egy kerti üvegházból, hanem a választott növényeken és a ráfordított időn is. A cikkben azt mutatjuk meg, hogy optimális körülmények esetén mire számíthat a hobbi üvegház tulajdonosa.

Üvegházat erre a célra gyártott fóliából, műanyag lapokból és természetesen üvegből is lehet készíteni. Fontos, hogy mielőtt valaki belevág az üvegház építésébe vagy megvásárlásába, döntse el, hogy milyen zöldséget szeretne benne termeszteni, ugyanis nem mindegy.

Belső klíma alapján három fajta üvegházat különböztethetünk meg. Az úgynevezett forró üvegházban nedves, párás klíma uralkodik, a hőmérséklet pedig folyamatosan 20 fok felett van. A melegházakban 10 és 15 fok közötti hőmérséklet uralkodik, ami a melegkedvelő növények neveléséhez ajánlott.

A hidegházban még ennél is alacsonyabb, 4 és 7 fok közötti hőmérséklet van. Ez a típus a hidegtűrő növények, például a káposztafélék vagy a borsó termesztésének kedvez.

Ha eldöntöttük, hogy milyen zöldséget szeretnénk termeszteni és az ehhez szükséges üvegházat is beszereztük, akkor érdemes megnézni, hogy milyen eszközökkel biztosítsuk az ideális körülményeket. Többféle szellőztető, fűtő- és öntözőrendszer közül lehet kiválasztani az igényeknek megfelelőt.

Szinte az összes zöldség termeszthető üvegházban..

A termesztőközeg legalább olyan meghatározó része az üvegházas növénynevelésnek, mint maga az üvegház. Például a GRODAN kőzetgyapot-termesztőközeggel jelentősen csökkenteni lehet a vízfelhasználást. Az üvegházas termesztésben élen járó Hollandiában is ez a megoldás a jellemző, mert nemcsak a hatékony vízfelhasználást segíti, de a növények növekedését is.

Megéri termeszteni

Az üvegház méretétől függően akár több mint százezer forintot spórolhat az élelmiszeren a tulajdonos, arról nem is beszélve, hogy pontosan tudni fogja, hogy honnan kerültek a zöldségek, gyümölcsök az asztalra.

Paradicsom esetében nem ritka az 50 kilogramm per négyzetméteres terméshozam, de vannak olyan üvegházak, ahol még ennél is magasabb. Paprikából egy négyzetméteren akár 10-12 kilogramm is megteremhet, uborkából hasonló mennyiséget lehet betakarítani egy kis odafigyeléssel.

Ezeket is olvasd el!

Így születnek az új helyiségek

Szerencsésebb kialakítással akár két szoba is lehet egyből abban az esetben, ha minden adott a válaszfal beépítéséhez. Ahhoz, hogy az új terek alkalmasak legyenek a nyugodt légkör megteremtésére érdemes alaposan megtervezni a hangszigetelést.

Belehúzott az Európai Unió a környezetvédelembe – a felmérések szerint a lakosság is

A világ tengerpartjainak megtisztítását szervezte és a klímasemlegességgel kapcsolatos célkitűzésekről is felmérést készíttetett az Európai Bizottság. Az Európai Unió testülete 2050-re teljes klímasemlegességet szeretne, amelyet a tagállamok lakossága is támogatja. Ezzel együtt döntöttek arról is, hogy a takarítás világnapja alkalmából összeszedik a világ 80 országának tengerpartjairól a hulladékot.

Erre kell odafigyelni dűbelezésnél

A hőszigetelés dűbelekkel történő felhelyezése viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban – mint számos egyszerűnek tűnő dolognál – vannak olyan folyamatai, amit nem mindegy, hogy hogyan csinálunk.

Így lehet télen-nyáron jó idő a tetőtérben

Rosszul szigetelt tetőtereknél visszatérő probléma, hogy telenként jóval több energiát kell felhasználni a helyiségek melegen tartására, nyáron viszont iszonyatosan meleg van. A tetőfedő anyagok kevésbé, de befolyásolják a hőtartással kapcsolatos tulajdonságokat, azonban a megfelelő szigetelés elengedhetetlen, ha spórolni akarunk a fűtés/hűtési költségeken.

Milyen fűtési rendszert érdemes választani?

Egy új ház tervezése esetén a leendő fűtési rendszer kiválasztása az egyik olyan pont, ami a szokásosnál több gondolkodási időt vehet igénybe. Konkrét válasz helyett összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni a mérlegelés során.

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások