A székünk – a legfontosabb bútorunk. Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egyre több időt töltünk irodai székben ülve 

A szék kiválasztásakor sok részletre kell ügyelni 

Paradox módon a kényelmetlen széknek is vannak előnyei 

A pandémia alatt hozzá kellett szoknunk, hogy viszonylag sok időt töltünk, töltöttünk otthon és szinte minden tevékenységünket – a munkánkat, a bevásárlást, bizonyos értelemben a szabadidőnket, a gyerekek a tanulást – a számítógép előtt, egy székben ülve intézzük. Ha már ennyi időt töltünk egy helyen, érdemes komfortos ülőhelyet választanunk.  

A számítógépen végzett munka fizikailag kevésbé megterhelő tevékenység. Végtére is, gyakorlatilag egy helyben ülünk, és minimális mozdulatokat teszünk: gépelünk, vagy egy online meetingen beszélgetünk.

Ennek ellenére ez a viszonylag egyszerű tevékenység is jelentős egészségügyi kockázatokkal járhat, akárcsak az intenzív fizikai aktivitást igénylő munkafolyamatok. Míg azonban a kemény fizikai munka esetén kockázatot jelenthet egy hirtelen mozdulatból keletkező sérülés vagy nem odafigyelésből származó baleset, addig a számítógépnél végzett munka során ennek éppen az ellenkezője áll fenn. Ha túl sok ideig vagyunk rossz testhelyzetben, annak veszélyes következményei lehetnek egészségünkre nézve.

Ezért olyan fontos, hogy minden ember, aki sok időt tölt a számítógép előtt, válasszon olyan széket, mely egészséges testhelyzetet biztosít.

A számítógépes játékok szerelmeseire, a gamer-ekre ez fokozottan igaz. A lelkes játékosok még több időt töltenek a számítógép előtt, ezért a játékosok székét különös gonddal kell kiválasztani.

Széket- a legfontosabb bútordarab

Ülés, háttámla és a többi 

A megfelelő szék kiválasztásakor egyszerre több olyan tényezőre kell figyelemmel lenni, ami befolyásolja a felhasználó kényelmét és egészségét:

Az irodai szék ülésmagasságának természetesen állíthatónak kell lennie. Egy adott modell kiválasztásakor figyelni kell arra is, hogy a kerekek jól illeszkedjenek a padlófelülethez. A fémből vagy kemény műanyagból készült anyagok károsíthatják a puha padlólemezeket, a gumival bevont burkolatok esetében viszont előfordulhat, hogy nehezen mozognak szőnyegen.

A szék ülésének kényelmesnek, elég tágasnak és oly módon profilozottnak kell lennie, hogy sehol ne okozzon kényelmetlenséget. Az ülés jó, ha enyhén a háttámla felé dől, és a széle lefelé szűkül, nehogy alulról nyomja a combot. Érdemes olyan széket keresni, amelyben lehetőség van az ülésmagasság háttámlához képest történő beállítására.

A szék háttámláját úgy kell kialakítani, hogy illeszkedjen a gerinc anatómiai görbületéhez. Javasolt magas háttámlával rendelkező modellt választani, mert ez lehetővé teszi a fej megtámasztását is. Ez mindenképpen jobb megoldás, mint az alacsony támlás ülőhelyek melyek támája csak a vállvonalig vagy lejjebb ér. A legjobb megoldás olyan támlájú szék választása, mely állítható – fejtámlával van felszerelve.

Választáskor a karfákra is ügyeljünk. Lehetőség szerint ezek is legyenek állíthatóak. hogy stabil tartást nyújtsanak a kezeknek. Ideális esetben elég puhák és szélesek is egyben annak érdekében, hogy az alkarok szilárdan támaszkodhassanak rájuk. Azok, akik sokat használják az egeret, kereshetnek egy oldalra döntött kartámaszú modellt, ami könnyebbé teszi a használatot hosszú távon is.

A szék fontos eleme az anyaga. Ideális esetben az anyag lehetővé teszi a test szellőzését. Különféle típusú hálós vagy vastag szövésű anyagok tökéletesek erre.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Hálószoba a tetőtérben – hálószoba új szempontok szerint 

Széket

Szemben a szabályokkal 

Mielőtt azonban megtaláljuk a tökéletes székünket, és a számítógép előtt belesüppedünk, vizsgáljunk meg egy alternatív lehetőséget. E szerint egy irodai munkahelynek nem szabad túl kényelmesnek lennie. Ez az ötlet azon alapul, hogy egy ilyen szék esetében időnként magunkat arra kell kényszerítsük, hogy változtassunk pozíciónkon és munka közben rövid szüneteket tartsunk pihenésképpen. Az ilyen kényelmetlenség tehát paradox módon megakadályozzák, hogy túl hosszú ideig mozdulatlanok maradjunk, ami káros lehet szervezetünkre.

Döntsünk: kényelem vagy mozgás? Mindenesetre óvatosan kell kiválasztanunk a számítógépes széket. Végtére is, életünk jó részét ebben fogjuk eltölteni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mikor elengedhetetlen a tetőcsere?

A tető az épület egyik alapvető része. Ez a szerkezet védi meg a házat az időjárási tényezőktől, valamint erősen befolyásolja a ház hőmegtartását is. Egy bizonyos használati idő után a legtöbb tető teljes cserére vagy felújításra szorul. Hogyan néz ki a tetőcsere, és mit érdemes szem előtt tartani? Íme néhány javaslatunk.