Szinte teljesen odaveszett Brazília nemzeti öröksége

Eszes Ádám

2 perc

Szeptember elején gyulladt ki a riói brazil nemzeti múzeum. Az intézményben fosszíliákat, tárgyi emlékeket és több mint 10 ezer éves emberi maradványokat őriztek. A tüzet az alexandriai könyvtár több mint kétezer évvel ezelőtti megsemmisüléséhez hasonlították.

A több mint kétszáz éves épületegyüttes eredetileg a gyarmatosító portugál király rezidenciájaként épült.  1822-től a brazil császári család élt a komplexumban, majd egészen 1991-ig az alkotmányozó gyűlés használta. Ezután úgy döntöttek, hogy az idén kétszáz éves nemzeti múzeumot költöztetik be.

Latin-Amerika legnagyobb természettörténeti múzeumában szeptember 2-án, zárás után csaptak fel a lángok. A tűz gyorsan terjedt, az épület ugyanis épp tűzvédelmi korszerűsítés előtt állt.

A múzeumban 20 millió műkincset őriztek, nemcsak a kontinensről; a megsemmisült leletek közt voltak egyiptomi múmiák, de ógörög és római szobrok is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet. Az oltást az is hátráltatta, hogy a kiérkező tűzoltók nem találtak használható tűzcsapokat a közelben, ezért tartánykocsikkal kellett vizet szállítani a közeli tóból.

A brazil őslakosok nemzeti alapítványának elnöke írta azt, hogy az alexandriai könyvtár Kr. e. 48-as leégéséhez hasonló tragédia a múzeum megsemmisülése. Mérciós Gomes szerint Brazília a tűzvészben teljesen elvesztette 500 éves történelme nemzeti örökségét.

Évek óta csúszott a korszerűsítés

Az intézet vezetése a helyi lapok szerint éveken át harcolt a többletforrásért, amiről nem sokkal a múzeum megsemmisülése előtt írtak alá megállapodást. A pénzből több felújítást hajtottak volna végre, a tervek között szerepelt az épület tűzvédelmi korszerűsítése. Ennek szükségességét pont azzal indokolták, hogy a leletek csak a munkálatok után lennének teljes biztonságban egy esetleges tűzesettől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Vajon gazdaságos-e a gázfűtés? Hogyan csökkenthető gázfelhasználásunk?

A szilárd tüzelésű kazánokhoz képest a gázfűtés környezetbarátnak tekinthető. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt azonban jól tesszük, ha takarékoskodunk az energiával.