Szoba hűtése. Hőszigeteléssel a meleg ellen

Károly Somlósi

5 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Megfelelő hőszigeteléssel a forró nyári napok ellen is védekezhetünk

A szigetelés véd a nyári meleg ellen is

A jó szigetelőanyag egyben az épület hangszigetelését is javítja

Ki gondolta volna, hogy egy épület hőszigetelésének célja az, hogy … bent hűvös legyen? Legalábbis ez lehet a célunk a hőszigeteléssel nyáron, amikor megfelelő szigetelés nélkül áramszámláinkat növelhetnénk a légkondicionálással. Milyen előnyei vannak még a jól elkészített hőszigetelésnek?

Hoszigetelessel a meleg ellen

Az egymást követő hőhullámok, egyre melegebb nyarak és az éghajlat-változás miatt jobban felmelegednek otthonaink is. Sokan nem is gondolnák, de megfelelő hőszigetelőanyag alkalmazásával nemcsak a téli fűtésszámlákat lehet csökkenteni, hanem a nyári forróságot is kint lehet tartani a házon kívül. Az épületek helyiségeinek hűtését persze meg lehet oldani szüntelen légkondicionálással is, de míg ez a megoldás folyamatos áramfelhasználást igényel, a hőszigetelés “üzemelés” közben nem jár kiadásokkal.

Szoba hűtése. Nyáron hűvösebb

Az épület hőszigetelése ugyanolyan mértékben védi házunk belsejét a nyári meleg ellen, mint a télen a fagyos időjárás ellen. A klímaváltozás, a felmelegedő éghajlat egy további érv a házak hőszigetelésére, mivel az jelentősen hozzájárul a kellemes benti hőmérséklet fenntartásához, amikor kint meleg van. Eközben a hőszigetelés hiánya vagy a rossz minőségű szigetelés alkalmazása azt eredményezi, hogy nyáron akár melegebb lehet a házban, mint kint. Könnyű ezt belátni, főleg, ha már volt szerencsénk egy meleg napon egy épület szigetelés nélküli padlásán valamennyi időt eltölteni. Na, ott van aztán csak igazán meleg!

Egy meleg nyári napon a hőszigetelőanyag megakadályozza az épület falainak felmelegedését is, így megakadályozva, hogy a falak este és éjszaka visszaadják a hőt a belső térnek, ami hozzájárulna ahhoz, hogy a ház belső tereiben még akkor is meleg legyen, ha kint estére lehűl a levegő. Azok az emberek, akik találkoztak ezzel a jelenséggel, tudják, milyen kellemetlen elaludni ilyen “fűtött” falak között.

Paradox módon a belső tér gyakran rövid ideig túlmelegedhet a rosszul szigetelt házakban. Télen ugyanis egy ilyen épületet intenzíven fűteni kell, nyáron pedig ezt a munkát végzi helyettünk a nap. Az ilyen intenzív fűtési periódusok kiszáríthatják a beltéri levegőt, ami negatív hatással lehet egészségünkre. Csökkenti immunitásunkat, elősegíti az allergiák és a különféle káros mikroorganizmusok kialakulását. Ezenkívül kevésbé komfortos az ilyen belső terekben élni. Ezért általánosan úgy vélik, hogy a jó minőségű anyagokból készült hőszigetelő réteg, amely megakadályozza a hőmérséklet és a páratartalom ingadozását, segít fenntartani a kedvező mikroklímát a házban. Ez annak köszönhető, hogy elősegíti a levegő páratartalmának és hőmérsékletének megfelelő arányának állandó fennmaradását.

szoba hutese tippek

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Amit a cikkből megtanulhatunk

Tartósabb és csendesebb

Egy jól hőszigetelt házban, ha nem fűtik, a hőmérsékletváltozások lassabbak, mint kívül, és a tartományuk is kisebb. Ez természetesen nagy jelentőséggel bír a lakók komfortérzete, de – különösen a könnyűszerkezetes építkezés esetében – az épületszerkezet tartóssága szempontjából is. Megakadályozza a nedvesség esetleges felhalmozódását a falakon belül, ami megjelenhet például pára formájában a gyorsan lehűlő szerkezeti elemeken. Veszélyes, mert a nedvesség elősegíti a gombák, penészgombák és baktériumok szaporodását, és ezek veszélyesek lehetnek magára az épületre és lakóira nézve is. És amikor megjelennek, megszüntetésük jelentős kiadásokat és általában a ház komolyabb felújítását igényli. Ezért olyan fontos megfelelő hőszigetelő-anyagot, például kőzetgyapotot választani a szigetelésként.

Az időjárási viszonyok elleni védelem mellett az épület hőszigetelése egyben megfelelő hangszigetelésként is szolgálhat, elnyelve a kívülről érkező nem kívánatos zajt. Itt is feltétel a megfelelő szigetelőanyagok használata, a kőzetgyapot például kiváló hangszigetelő is egyben.

Ez egy másik érv a ház megfelelő szigetelése mellett. Végül is nagymértékben meghatározza mind a használat kényelmét, mind a kapcsolódó költségeket. Télen és nyáron is egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Házépítés előregyártott modulokból

Álomházuk megvalósítását tervező építtetők számos építési technológia közül választhatnak. Az egyes megoldási módozatok esetében azonban jelentős eltérések lehetnek mind az egész beruházás megvalósítási költségeiben, mind annak időtartamában. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a választott építési technológia hatással lesz a ház üzemeltetési olyan paramétereire is, mint például energiahatékonyság, tartósság vagy az akusztikai jellemzők. Jelenleg a tégla, mint a klasszikus falazóelem felhasználása a legnépszerűbb, de az utóbbi években megnőtt az érdeklődés az előregyártott elemeket vagy modulokat alkalmazó technológiák iránt. Hogyan is néz ki ez? Mit lehet tudni róla?