Szobanövények a lakásban – a virágok szerepe otthonunkban

Károly Somlósi

8 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A szobanövények nemcsak hangulatjavításra jók.

Lakásunk növényei egészségresebb környezetet is teremtenek

Fontos a növények rendszeres öntözése, ápolása

A télikertek növelik a ház komfortját

A lakásunkban lévő növények, virágok nemcsak javítják hangulatunkat, hanem egészségünkre is jótékony hatással vannak, hisz a levegőben lévő károsanyag mennyiségét is csökkenthetik . Kimondhatjuk, hogy a beltéri növények a dekorációs céloknál fontosabb szerepet játszanak.

Szobanövények otthonunkban

Házunk, lakásunk belső helyiségeinek kialakítása, minősége hatással van mindennapi életünkre. Lakásunk nappalijában kiphenhetjük a mindennapok fáradalmait. Az itt lévő növények megnyugató hatással lehetnek ránk. A zöld szín nemcsak megnyugtatja idegrendszerünket, hanem segít ellazulni, és jó hatással van közérzetünkre. Arra törekszünk, hogy lakhelyünk kényelmet és biztonságot nyújtson számunkra, hogy otthonos, barátságos és egészséges legyen. A szobákban, nappalikban elhelyezett növények segítik e célok elérését. Az otthonunkban lévő virágok barátságossá, szebbé teszik a helyiség hangulatát. Emiatt belső dekorációs célokat is szolgálnak, sőt, a bútorok és berendezési tárgyak kiegészítőivé válnak. Növények nélkül a belső tér hűvösebbenek és kevésbé élettelinek tűnik.

a virágok öntözése

A növények befolyásolják a helységek hangulatát

Már néhány zöld növény lakhelyünkben történő elhelyezése is jelentősen befolyásolja a helyiség hangulatát. Bebizonyosodott az is, hogy a lakásban található növények nemcsak kedvezően hatnak a levegő páratartalmára és az oxigéntermelésre, hanem természetes szűrőként is működnek, melyek semlegesítik a külső környezetből érkező káros anyagokat, mint például formaldehidet vagy cigarettafüstöt. Kevés ember tudja, de a formaldehid magas koncentrációban mérgező. Forrása az otthonokban általánosan használt szemeteszsákok, valamint a gyanták, forgácslapok vagy furnérlemezek, amelyeket bútorok és egyéb háztartási gépek gyártásához használnak.

aloe vera

Fikusz: egy szobanövény különleges célokra

Széles körben ismert, hogy bizonyos növényeket évszázadok óta használunk gyógyászati célokra. A gyógynövényekkel kapcsolatos tudomány a természetes orvoslás egyik legelterjedtebb formája, amely évszázadok óta segíti egészségünket. De nemcsak a gyógynövénynek számító növényfajták lehetnek íly módon segítségünkre. A megfelelő szobanövények kiválasztásával jó közérzetet is teremthetünk magunknak, Így a citrom- és a narancsfák javítják a hangulatot. A fikusz elősegíti a koncentrációt és tisztítja a levegőt. Ezenkívül elnyeli a képernyők és monitorok káros elektromágneses sugárzását. A fikusz továbbá jól szűri a cigarettafüstöt A buzogányvirág a levegő minőségére gyakorolt kedvező hatása mellett serkenti és segíti a koncentrációt. Az aloe vera kiváló eszköz a seb- és égési sérülések gyógyulásának felgyorsítására. Leve növeli a test ellenállóképességét, sőt segít a fogyásban. A páfrányok felfogják a méreganyagokat a levegőből. A pálmafélék kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint képesek a levegőben lévő penészgombák semlegesítésére.

Zöld otthon – az éltető víz

szobanövények otthoni vízigénye

Annak érdekében, hogy otthonunkban élvezhessük a növények szépségét, törődnünk is kell velük. Biztosítani kell részükre a megfelelő virágföldet, tápanyagokat és rendszeresen öntöznünk kell őket. Az egyes növények vízigénye elérő, mely függ a növény korától, és az aktuális évszaktól is. Ismereteink szerint a növények a leveleik felületével arányosan nő a vízigényük is. Az öntözésnél fontos a rendszeresség – nem szabad megvárni, hogy a virágföld teljesen megszáradjon, de a szobanövények túlöntözése szintén hátrányos.

A szobanövények elrendezése

Lakásunk növényeinek megfelelő környezetet is kell biztosítani, Közismert, hogy a növények nem kedvelik az erős hőmérsékletingadozást, kényelmetlenül érzik magukat közvetlen hőforrások, például radiátorok vagy kandallók közelében. Kerüljük továbbá a szobanövények lakásunk forgalmas útvonalai mellett történő elhelyezését, mivel az sérüléseket okozhat rajtuk. Amikor otthoni kiskertünk helyét kiválasztjuk, a növények fényigényét is figyelembe kell venni. Azon növények esetében, amelyeknek több természetes fényre van szükségük, az északi fekvésű ablakokban kevésbé fejlődnek, és fordítva: a kevesebb fényt kedvelőknek árnyékos helyeket kell keresnünk.

Télikert, ideális hely a kikapcsolódásra

Vannak, akik télikertet alakítanak ki otthonukban. A télikert gakorlatilag megvilágítja a ház belsejét, és időjárástól függetlenül a természettel való közvetlen érintkezés benyomását kelti. A télikert lehet fűtetlen szoba, például beépített tornác vagy nagyobb erkély. Egy ilyen helyiség kiválóan alkalmas egzotikus cserepes növények tárolására télen. A háztulajdonosok egyre inkább valódi télikertet választanak. Az ilyen helyiségnek professzionális hőszigeteléssel kell rendelkeznie mind a falak, mind a padló vonatkozásában. A télikert házunk egy újabb helyiségévé válhat, amely növeli a ház felhasználható területét, esztétikai és gyakorlati többletet biztosítva az ott élők számára. A télikert építési helyének kiválasztásakor érdemes figyelni arra, hogy milyen funkciókat fog betölteni a dekorációs célokon felül. Az északi és a keleti oldali télikertek irodaként, étkezőként is jól hasznosíthatók. Míg a déli és a nyugati fekvést erősebb napsütés jellemzi. Ebben az esetben megfelelő árnyékolást, szigetelést és szellőztetést kell biztosítani annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhessék a kiegészítő teret.

FAQ

Miért érdemes szobanövényeket tartani a lakásban?
A lakásunkban lévő növények, virágok nemcsak javítják hangulatunkat, hanem egészségünkre is jótékony hatással vannak, hisz a levegőben lévő károsanyag mennyiségét is csökkenthetik, Kimondhatjuk, hogy a beltéri növények a dekorációs céloknál fontosabb szerepet játszanak.
Hogyan rendezzük el a szobanövényeket otthonunkban?
Lakásunk növényeinek megfelelő környezetet kell biztosítani, Közismert, hogy a növények nem kedvelik az erős hőmérsékletingadozást, kényelmetlenül érzik magukat közvetlen hőforrások, például radiátorok vagy kandallók közelében. Kerüljük továbbá a szobanövények lakásunk forgalmas útvonalai mellett történő elhelyezését, mivel az sérüléseket okozhat rajtuk. Amikor otthoni kiskertünk helyét kiválasztjuk, a növények fényigényét is figyelembe kell venni. Azon növények esetében, amelyeknek több természetes fényre van szükségük, az északi fekvésű ablakokban kevésbé fejlődnek, és fordítva: a kevesebb fényt kedvelőknek árnyékos helyeket kell keresnünk.
Mire kell figyelni télikert kialakításakor?
Először is a télikertnek professzionális hőszigeteléssel kell rendelkeznie mind a falak, mind a padló vonatkozásában. A télikert házunk egy újabb helyiségévé válhat, amely növeli a ház felhasználható területét, esztétikai és gyakorlati többletet biztosítva az ott élők számára. A télikert építési helyének kiválasztásakor érdemes figyelni arra, hogy milyen funkciókat fog betölteni a dekorációs célokon felül. Az északi és a keleti oldali télikertek irodaként, étkezőként is jól hasznosíthatók. Míg a déli és a nyugati fekvést erősebb napsütés jellemzi. Ebben az esetben megfelelő árnyékolást, szigetelést és szellőztetést kell biztosítani annak érdekében, hogy teljes mértékben élvezhessék a kiegészítő teret.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Ezért vált rendszeressé a poloskainvázió Magyarországon

Nehéz elképzelni, de csak az ezredforduló után jelentek meg itthon azok a poloskafajok, amelyek most akár százával próbálnak meg bejutni otthonainkba. Viszonylag egyszerű a válasz, hogy miért csak ilyen későn telepedtek meg Európában.