Tervből valóság

Károly Somlósi

9 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

Egy ház kivietlezése összetett és hosszú folyamat

Érdemes minden lépését előre megtervezni

Az építkezések alatt előforduló tipikus hibákat érdemes elkerülni

Egy ház tervezése engedélyeztetése és végül megépítése összetett és hosszú folyamat. Fontos, hogy minden lépést átgondoltan és megfontoltan hajtsunk végre – így a hát megvalósításával kapcsolatos kockázatot minimalizálhatjuk.

Egy új ház építésének teljes folyamatát három fő lépésben lehet összefoglalni (feltéve, hogy az építési telekkel már rendelkezünk):

  • Épület tervrajzának, tervének elkészítése
  • Az építkezés előkészítése
  • Az építkezés megvalósítása
Az épület tervezését bízzuk építészre

1/ Az épület tervezése

Az épület tervezését bízzuk építészre! Fogalmazzuk meg vágyainkat és kívánságainkat, szedjük össze, hogy milyen elvárásaink vannak leendő házunkkal kapcsolatban – nyilván a lehetőségeinket figyelembe véve. Hacsak nem előre elkészített tervekből szeretnénk válogatni, típustervet venni.

A számunkra megfelelő építész kiválasztásánál érdemes korábbi terveit, megvalósíult épületeit – legalább kívülről, vagy fényképről – megtekinteni. Szimpatikusak nekünk a formák, alakzatok ötletek? Vagy mást várunk el egy tervezőtől? Tervezett már olyan épületet, ami szívünkhöz közelebb áll? Ezeket érdemes átgondolni.

az előkészítés során ügyelni kell a részletekre

2/ Az építkezés előkészítése

Az építkezés megkezdése után minden utólag kitalált változtatás és módosítás sokkal többe kerül, mintha előzetesen szerepelne a tervekben. Ezért fontos különösen odafigyelni az előkészítésre.

A ház projekt

Ha elkészült és véglegesítésre került az épület terve, a következő lépés műszaki dokumentációt készíttetni és építési engedélyt szerezni.

A saját ház építése egy sok lépésből álló folyamatos munka, míg a ház el nem nyeri végleges formáját. Minden lépés számít. Minden részlet hozzájárult a majdan kész épület általános megjelenéséhez, a ház kinézetéhez, ami hatással lesz arra hogy hogyan fogjuk érezni magunkat benne.

Építési dokumentáció

Szükséges pontosan meghatározni a ház építésének módját és a felhasználni kívánt anyagok – többek között a felhasználni kívánt hőszigetelés – műszaki jellemzőinek leírását.

Vegyük például az ajtót, ami a következőképpen lehet meghatározni: “Tömör burkolt ajtók, 700/2100 mm méretűek”.

Ahhoz azonban, hogy egy ajtót meg leheseen rendelni, ennél sokkal több információt kell megadnunk az ajtóról: a felületkezelést, a szerelvényeket és a fogantyúkat, a zsanérokat és így tovább. Mindezek befolyásolják az ajtó küllemét és árát. Ha nem adjuk meg ezeket a részleteket előre, előfordulhat, hogy a kivitelező majd a legolcsóbbat szerzi be, ami nem biztos, hogy tetszeni fog.

Az dokumentáció alapján meg lehet már rendelni a szükséges építőanyagokat, és főleg az építkezés során ellenőrizhetjük, hogy mindent adott minőségben és mennyiségben megfelelően hajtanak-e végre.

Munkaszerződés

A házépítés időbe telik, sok kockázattal jár. A szerződéssel rögzíthetjük hogy pontosan milyen házat építtetünk, melyek az egyes állapotok elkészülésének határidejei, mikor, milyen esetben történnek kifizetések, rögzíteni kell a visszatartást, a szerződéstől való elállás lehetőségét, annak az esetnek a kezelését, ha a kivitelező nem teljesíti kötelezettségeit.

3/ Az építkezés megvalósítása

Ellenőrzés

A rendszeres ellenőrzések fontosak az építkezés során. Annak ellenőrzése, hogy mindent a szerződéses dokumentációnak megfelelően, az előírt minőségben és a menetrend szerint hajtanak-e végre.

Változtatások

Egyes esetekben különféle kisebb vagy nagyobb változások történnek az építkezés során a tervhez képest. Ennek lehetőségét is érdemes belefogalmazni a szerződésbe: az ügyfélnek joga van ezekhez a változtatásokhoz. Változások előfordulhatnak: más ablakokat szerez be a kivitelező, mert ami a tervebn van, már nem elérhető stb. … 

Számlázás

Bár előlegekről lehet szó, az építési tevékenységet ténylegesen elvégzett munka után szokás kifizetni. A kivitelező számlákat állít ki a ténylegesen elvégzett munkákról, pl. rendszeres havi időközönként. Miután ellenőrizte, hogy a számlák összhangban vannak-e a tényekkel, az ügyfél, azaz az építtető fizet. Kivételt képezhetnek az elemek szállításáért járó előlegek. A gyártók általában nem kezdik el pl. az ablakok, vagy más, megrendelésre készülő elemek gyártását előleg nélkül.

Amire figyelni kell:

“Nincs itt szükség előzetes dokumentációkra“

A megvalósítás során ragaszkodjunk előzetes tervdokumentációhoz, mely részletesen leírást ad az épületről. Ezzel végig lehet kísárni az épület építésének fázisait, elenőrizni lehet, hogy minden valóban a tervek szerint és az ott meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő anyagok felhasználásával készült. Össze lehet hasonlítani a tervet és a megvalósult épületet. Ha eltérés van – könnyen kiderül

„Elég lesz ez ide“ 

Soha ne fogadja el a kivitelező cég egyszerűsítési javaslatait anélkül, hogy konzultálna az eredeti terveket készítő építésszel. Lehet, hogy a kivitelezőnek megkönnyíti a munkáját pár változtatás, de nem ő fog élni a készülő házban. Minden ilyen változtatást az építésznek jóvá kell hagynia.

Biztonsági tartalék 

Ha új házat épít vagy házat újít fel, mindig legyen némi anyagi tartaléka a kiszámolt vagy becsült költségeken felül. A ház kivitelezése összetett és hosszú folyamat, a dolgok változhatnak az építkezés. Új épület esetében a költségvetés legalább 5%-a, újjáépítés során legalább 10%-a legyen meg tartalékban.

Biztosítás

Az épületek és a kivitelezőcégek sokszor nem rendelkeznek biztosítással. A biztosítás ugyan összetett kérdés, de érdemes maximálisan odafigyelni rá. Ha semmi váratlan sem történik, akkor minden rendben van, de ha igen, akkor a szállító komoly bajba kerülhet. Az alapszabály az, hogy biztosítsam magam olyan károkra, amelyek komolyan veszélyeztethetnek. A kisebb károkat magam is áthidalhatom, vagy a szállító kezelni tudja azokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A kis házikó. Kicsi, de a miénk! Hétvégi házak felújítása – a gikszerek elkerülésével

Mikor a házfelújítást még csak tervezzük, eszünkbe jut, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, és milyen hibákat kell elkerülnünk a művelet során. Sokan úgy gondolják, hogy egy hétvégi ház felújításába – a kis méret miatt – nem csúszhat malőr. Mint általában kiderül – de, igen. Még egy kis nyári víkendház felújításakor is, ahol például télen nem is vagyunk ott, a felújítást meg kell tervezni, és előre el kell gondolkodni azon, hogy a háznak mely funkciói fontosak a számunkra. Az itt leírt történet bemutatja, hogy milyen kockázatokat rejthet még egy kisebb épület renoválása is.