Tinédzser aktivista érte el, hogy Németország felgyorsítsa a klímavédelmi tevékenységét

Eszes Ádám

3 perc

Másodjára csatlakozott a berlini klímavédelmi tüntetéshez a 16 éves Greta Thunberg. A fiatal aktivista korábban a globális felmelegedéssel kapcsolatos kiállásával és az általa szervezett tüntetéssorozattal lett világszerte ismert. Most a német kancellár beismerte, hogy a lány hatására gyorsították a klímavédelmi döntéshozatalt.

Ismét, másodjára csatlakozott Greta Thunberg svéd aktivista a berlini klímatüntetéshez, ahol több ezren tüntettek a bolygó védelméért. A demonstráció egy globális tüntetéssorozat része, amely pont a fiatal lány hatására indult el világszerte. A 16 éves lány rövid beszédében azt mondta, sosem fogják abbahagyni a környezetért történő kiállást.

A Fridays for Future, magyarra fordítva péntekenként a jövőért elnevezésű nemzetközi mozgalom célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány csaknem egy éve, tavaly augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, amikor iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozott fellépésért.

Greta Thunberg

A tömegmozgalom legnagyobb akciója március 15-én volt, amikor 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, csaknem 2 millió résztvevővel. Az aktivistát Nobel-békedíjra is jelölték a tevékenységéért.

Célt ért a tüntetéshullám

A Thunberg által szervezett akció úgy tűnik, hogy részsikert már elért, ugyanis Angela Merkel német kancellár egy sajtótájékoztatón a tüntetéssorozattal kapcsolatban arról beszélt, hogy Greta Thunberg és mozgalma hatására gyorsabbá vált a kormányzati döntéshozatal.

A német kancellár úgy fogalmazott: a rendkívüli időjárási körülmények megmutatják, milyen károkat okoz az, ha nem kezelik az éghajlati kérdéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Elindult az első óceántisztító berendezés

Az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt keretében megalkotott takarítógépet a nagy csendes-óceáni szemétszigetre eresztik rá. Ha sikerrel jár a csapat, még 60 ilyen berendezés indulhat útjára.