Újabb veszélyes vérszívók jelenhetnek meg Magyarországon

Eszes Ádám

4 perc

Két éve bukkant fel először Magyarországon a koreai szúnyog. A zika-vírus, a nyugat-nílusi láz és a szívférgesség terjesztőjéről első megjelenésekor még úgy vélték, hogy a hideg tél elpusztítja az országba került kolóniát. A szúnyogok viszont átteleltek, sőt elkezdtek szaporodni.

A koreai szúnyog által terjesztett vírusok közül egyelőre csak a nyugat-nílusi láz bukkant fel Magyarországon, 2018-ban összesen két halálos áldozatot követelt a megbetegedés, amely az esetek 80%-ában tünetmentes. Alapvetően az ember hurcolja be az ilyen invazív fajokat, a szaporodásnak pedig kedvez a természetes ellenségek hiánya és az egyre melegebb környezet.

A globális felmelegedés miatt telepednek meg a jövevények

A szakértők egyöntetűen a klímaváltozást teszik felelőssé az új, veszélyes fajok megjelenéséért. Az emelkedő átlaghőmérséklet ugyanis egyre több, eddig itt ismeretlen fajnak teremt ideális életteret. Ugyan az őshonos szúnyogok is terjeszthetnek betegségeket, de az invazív fajok, mint a tigrisszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog olyan betegségeket hordozhatnak, amelyek egyelőre Magyarországtól távoli, egzotikus kórként élnek a köztudatban.

Több veszélyes megbetegedés terjesztője: a tigrisszúnyog. Ez az apró állat ázsiai gumiszállítmányokkal együtt érkezett Európába.

A tigrisszúnyog egyelőre még csak déli szomszédjainknál aktív, de Magyarországon is megjelent. Olyan súlyos betegségeket terjeszt, mint a sárgaláz, dengue-láz, vagy a chikungunya-láz. Ez a szúnyogfaj a koreaihoz hasonlóan napközben is aktív, azaz a jövőben nemcsak szürkületkor és estefele érdemes szúnyogcsípésre számítani.

A feltételezések szerint a tigrisszúnyog ázsiai gumiszállítmányokkal együtt érkezett a kontinensre. A nőstények még ott petét raktak a felgyülemlett esővízbe, és a már Európában kikelt rovarok életképes kolóniát hoztak létre, szaporodni kezdtek.

Ezek az új fajok alapból nem terjesztik a betegséget. A járvány úgy alakulhat ki, ha mondjuk egy koreai szúnyog megcsíp itthon egy Zika vírussal fertőzött embert vagy madarat, utóbbi történt a nyugat-nílusi láz esetében. A rovar ezáltal vírushordozóvá válik és képes tovább terjeszteni a megbetegedést.

Ez az a növény, amit soha, semmilyen körülmény között nem érdemes megfogni.

Nemcsak új vérszívók veszélyeztetik a Kárpát-medencét. A kaukázusi medvetalp szintén az utóbbi években jelent meg az országban. A növényt megközelíteni sem szabad: érintése égési sérüléseket és vakságot is okozhat. Rendkívül igénytelen, ezért nehéz kipusztítani – nem elég lekaszálni, gyökerestül kell megsemmisíteni ahhoz, hogy biztosan ne hozzon új hajtásokat.

A klímaváltozás előrehaladtával számos, új faj jelenhet meg térségünkben. Ezek nagy része ártalmatlan, azonban nem árt felkészülni a viszonylag kevés, de veszélyes jövevény érkezésére sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mit kell tudni az energiafogyasztásról?

Lakásunk fűtéséhez, világításához szükséges energiafelhasználása az épület energiahatékonyságától és az egyes elektromos készülékek fogyasztásától egyaránt függ. Tudja, miként teremthet egy régi ház felújításával energiatakarékos otthont, hogyan csökkentheti otthona energiafogyasztását, miközben csökkenti a számláit és bolygónk jövőjére is ügyel egyben? Bemutatjuk, hogyan lehet alacsonyan tartani a villany és a gázszámlákat és egyben csökkenteni otthonunk káros környezeti hatásait.