Újrahasznosítás vagy műanyagmentes élet?

Eszes Ádám

3 perc

Sokan tehetik fel a kérdést maguknak: vajon mit válasszanak, ha fontos a környezettudatosság? Az újrahasznosításnak is vannak olyan folyamatai, amelyek környezetterheléssel járnak, a műanyagmentes élet viszont szinte lehetetlennek tűnik.

Szinte mindenben van műanyag, ami egy ember hétköznapi életéhez kell. A ruháktól kezdve az étel csomagolásán keresztül a szemeteszsákig bezárólag semmit sem használhatnánk, hogyha szigorúan ragaszkodnánk a műanyagmentes élethez.

Ez azt jelenti, hogy csak természetes anyagból készült ruhát vásárolhatnánk, a boltban pedig saját papír vagy vászonszatyorban, esetleg fonott kosarakban kellene az úgynevezett lédig termékeket megvásárolni. Olyan terméket egyáltalán nem is vehetnénk, amely műanyag csomagolású, így rengeteg édességnek, üdítőnek és sok másnak is búcsút inthetnénk.

Ha egy fokkal kevésbé vesszük szigorúan a műanyagmentes életet, még azzal is sokat segíthetünk a bolygón. Például kerüljük az egyszer használatos műanyagokat, csak olyan műanyag terméket (vagy műanyag csomagolású terméket) veszünk meg, amelynek nincs alternatívája és feltétlenül szükséges.

A nejlonszatyrok nem, de a papírszatyrok lebomlanak.

Az olyan dolgok használatát mint a szívószál, fólia, műanyag poharak, flakonok még így is kerülni kell, hiszen ha az alacsonyabb igény miatt egyszer csak kevesebbet kell gyártanak, akkor valamilyen szinten elértük a célunkat a műanyagmentességgel.

Ha valamilyen módon mégis elkerülhetetlen, hogy műanyagot vásároljunk, akkor amint nem használjuk, gondoskodjunk arról, hogy újrahasznosítható legyen és a megfelelő gyűjtőkonténerbe kerüljön.

Kizárólag újrahasznosítással azért nem érdemes a környezet védelméért tenni, mert attól, hogy valaki a megfelelő helyre adja le a szemetet, még azt elő kell állítani. Szép dolog és még Európa-szinten sem terjedt el igazán, de ez önmagában kevés a környezet megóvásához.

A hulladék-újrahasznosító üzemek működéséhez viszonylag sok energia kell, nem beszélve a folyamatok során keletkező káros anyagokról. A környezetet nemcsak ez, hanem a műanyag szállításának és korábbi előállításának során keletkezett káros anyagok is terhelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Mit jelent, ha egy város fenntartható? Hogyan lehet elérni hogy egy város fenntartható legyen? Európai példák.

A városi agglomerációk folyamatos növekedése racionális gondolkodást és tervezést igényel az építésügyi hatóságok részéről. 2050-re 10 emberből 7 városban fog élni és dolgozni. A városok bővülésével kapcsolatos tervek kialakítása kulcsfontosságú a mai döntéshozók számára, mivel a klímaváltozás következményei szélsőséges időjárási eseményeket okoznak, és nagyobb kockázatot jelentenek a városi közösség számára.