Vajon gazdaságos-e a gázfűtés? Hogyan csökkenthető gázfelhasználásunk?

ROCKWOOL

8 perc

A szilárd tüzelésű kazánokhoz képest a gázfűtés környezetbarátnak tekinthető. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt azonban jól tesszük, ha takarékoskodunk az energiával.

A gázfűtés előnyei 

A gázfűtés kétféleképpen telepíthető. Amennyiben az épületben lehetőség van a külső gázhálózatra való csatlakozásra, célszerű a földgázfűtést választani. Amennyiben nincsen csatlakozási lehetőség, a rendszer akár cseppfolyós gázzal is működhet. Ehhez egy bizonyos térfogatú föld alatti vagy föld feletti üzemanyagtartályra van szükség. 

Minden gázfűtéses rendszer alapvető eleme a kazán. Az ilyen típusú berendezések lehetnek egy- vagy kétfunkciósak. Az előbbi esetben a kazán csak a fűtési rendszerben keringő vizet melegíti, míg az utóbbiban pluszban a használati víz hőmérsékletét is felemeli és fenntartja.  

Érdemes észben tartani, hogy a gázkazánok a működési mechanizmusuk alapján is megkülönböztethetők. Működhetnek a klasszikus égési folyamat megvalósításával, kondenzációs vagy pulzációs formában. A hatékonyságot tekintve a legkedvezőbb választás a kondenzációs kazán, lehetőleg pulzációs, amely a hő egy részét a kicsapódott füstgázokból nyeri. A fent említett, a kazánok hatékonyságát befolyásoló működési mechanizmusokból adódó különbségek miatt az ilyen típusú berendezések árai jelentősen eltérnek: néhány százezer forinttól akár milliós tételig is terjedhetnek. 

A gázfűtés még az energiaválság korában is gazdaságosnak tekinthető. Ha az épület nincc felszerelve megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerrel, a gázüzemű berendezés minden bizonnyal sokkal költséghatékonyabb megoldásnak fog bizonyulni, mint a villamos energiát használó rendszerek. 

 

Tekintse meg korábbi írásunkat: Milyen fűtési rendszert érdemes választani? 

 

A gázfűtés korszerűsítése, a helyiségek hőmérsékletének csökkentése… Mit tehetünk még az energia-fogyasztás visszafogása érdekében? 

Az uniós iránymutatások szerint az alapvető módszer a jelenlegi és az azt követő fűtési szezonban a gázfogyasztás korlátozására az állandó emberi tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének 20 Celsius-fok alá történő csökkentése. Jelenleg ezen típusú belső terekben a hőmérsékletet általában 20 fok körül tartjuk fenn. A tervek szerint az ellátás folyamatosságának biztosításához elegendő lesz, ha az összes egyéni fogyasztó csökkenti a lakóhelyének hőmérsékletét, valamint az ipari folyamatok végzéséhez szükséges gázfogyasztás is megfelelően csökken. 

 

Érdemes ezt is elolvasni: Egy régi ház fűtése 

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a fűtőanyag-fogyasztás csökkentése érdekében nagyon hasznosnak bizonyulhat a gázfűtési rendszer korszerűsítése. Az elavult rendszerek problémásak lehetnek az égés hatékonyságának szempontjából, ráadásul gázszivárgást is okozhatnak.  

Érdemes szem előtt tartani, hogy bármely épület esetében a fűtésre fordított energiaszükséglet mértéke szorosan függ össze az épület külső falainak hőátbocsátási mértékével. Minél gyengébben szigeteltek a falak, a tető és a talajjal érintkező padló, annál több hőenergiát fogyaszt az épület – és ez természetesen fordítva is igaz. Ebből kifolyólag érdemes gondoskodni arról, hogy a fűtött levegő az épületben maradjon – korlátozzuk a hő kiszökését az épületből. E célból az épület homlokzatán és tetőfelületén megfelelő szigetelőanyagot kell alkalmazni.  

Ideális választás ebben a tekintetben a kőzetgyapot. Miért? Azért, mert a kiváló hőszigetelési képességén túl, számos más előnyt is biztosít: akusztikai komfortot nyújt az épület belső tereiben; tűzvédelmet ad, hisz éghetetlen anyag, páraáteresztő ezért gátolja a penészesedést, ráadásul rendkívül tartós anyag – itt felsorolt kedvező tulajdonságait évtizedekig megtartja.  

 

Olvassa el ezt is: Hőszivattyú egy régi házban 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Európa energiaválsága. Előfordulhatnak -e áramellátási problémák?

A villamosenergia árának emelkedése európai szintű energiaválságot okozhat. Bizonyos országokban áramellátási problémák esetleges előfordulásáról is beszélnek. Megoldást jelenthet az energia- és üzemanyag-fogyasztás csökkentése?