Zöld épületek – mitől zöld egy épület?

Károly Somlósi

6 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A zöld épületek jó példák a környezettudatosságra

Az irodaépületek mellett a zöld technológia megjelenik a lakóépületeknél is

A zöld építkezés globális problémákra is megoldás lehet

A zöld épületekről, a zöld építkezésről sokunknak az energiahatékony építkezés jut eszébe. Bár a gondolatmenet helyes, ennél azért többről van szó. Egy zöld épület esetében mind az építkezés, mind az üzemeltetés során kiemelt szerepet kap a környezettudatosság, a fenntarthatóság.

Kiindulásképpen határozzuk meg, mi is az a zöld építkezés, és milyen szerepe van a környezettudatos építkezési módszerek között. A gyakorlatban a zöld, azaz fenntartható építés olyan épületek tervezését, megépítését és üzemeltetését jelenti, amelyek környezetterhelő hatása minimális, mégis kényelmet és komfortot biztosítanak a bennük élők, vagy ott tartózkodók számára. Ahhoz, hogy egy épület zöldnek minősüljön, meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak, mint például:

  • hatékony energia és vízfelhasználás,
  • minimális hulladéktermelés és környezetszennyezés,
  • a környező zöld táj megőrzése,
  • az épületben élők, vagy az bent tartózkodók jólétének és egészségének javítása.\

 

Zöld épületek

Zöld szabványok többféle változatban

A zöld épületek minősítésére létrehozott kritériumrendszerek közül a két legismertebb a LEED, illetve a BREAM minősítések. Mindkettő többszempontú tanúsítási rendszer, amelyek segítik a tervezőket, az épületek tulajdonosait és kezelőit a környezetbarát tervezés, építés és ingatlanhasználat területén. Tehát hasonló módon működnek, mint az ISO szabványok.

A két elterjedt rendszer közül az elsőt, a LEED-et (Leadership in Energy and Environmental Design) 1998-ban vezette be az Egyesült Államok. Ez jelenleg a világ legszélesebb körben használt rendszere, amely közel 170 országban van jelen. Európában viszont a brit BREAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) terjedt el széles körben – összesen 77 ország alkalmazza. Az első tanúsítványokat mindkét esetben – több, mint 10 éve – 2010 elején ítélték oda. Azóta folyamatosan növekszik az ilyen minősítéssel rendelkező épületek száma.

Nem meglepő, hogy az irodaházak adják a tanúsított épületek legnagyobb részét, több, mint felét. Ez a relatíve magas arány azonban évről évre csökken, elsősorban a más szektorokban történő zöld befektetések számának növekedése miatt – a logisztikai és az ipari ingatlanok esetében is jelentős a zöld épületek aránya, a dobogó legalsó fokára pedig a kiskereskedelmi ingatlanok léphetnek fel.

Javasoljuk ezt a cikkünket is: Az alapoktól a háztetőig – min és hogyan tudunk spórolni egy építkezés során?

Alacsonyabb energiafogyasztást

A lakásépítés is egyre zöldebbé válik

Hogy áll ezen a rangsorban a sokunkat leginkább érdeklő szektor, vagyis a lakóépületek ágazata? Itt is egyre javul a helyzet. A növekedés itt egyértelműen azt mutatja, hogy változnak a leendő lakástulajdonosok motivációi: manapság már egyre többen érzik szükségességét annak, hogy környezetbarát épületekben éljenek.

A zöld építkezés egyfajta világmegváltás egyben?

Az Egyesült Államok több mint 120 000 „zöld” épületével továbbra is a világelső. A becslések szerint az Egyesült Államok fenntartható építési piaca 2023-ban eléri a 103 milliárd USD-t. Az amerikaiak az alacsonyabb energiafogyasztást nevezik meg a zöld megoldásokra való „váltás” fő okaként.

A zöld építkezés sok más civilizációs problémára is megoldást jelenthet. A fenntartható épületek Dél-Afrikában 20-30 százalékot takaríthatnak meg a vízfelhasználást tekintve. Emiatt kimondható, hogy a zöld épületek hosszú távon választ jelenthetnek az emberiség előtt álló komolyabb kihívásokra. Ne feledjük, hogy Afrikában kialakuló járványok főleg az ivóvízkészlet hiányával, illetve annak szennyezettségével függnek össze.

A zöld épületek elterjedésének dinamikája világszerte jól mutatja, hogy ma már nem egy divattal, de még csak nem is egy múló trenddel van dolgunk, hanem egy egyértelműen meghatározott irányvonallal, amelynek alkalmazása kézzelfogható környezeti előnyökkel jár. Ennek illusztrálására érdemes két adatot megvizsgálni: A globális CO2-kibocsátás 38 százalékáért a lakóépületek a felelősek, továbbá ezekben a lakóépületekben töltjük életünk mintegy 90 százalékát. A jólétünkről gondoskodva tehát törődünk a környezettel, és ezt a két törekvést nem kezelhetjük külön.

A BREEAM

A zöld épületek építéséről ismert konzorcium neve szerte a világon
A legnépszerűbb amerikai rendszer a fenntartható épületek tanúsítására
Egy New York-i irodaház, amelyet a fenntartható építés modelljeként ismernek el
A legnépszerűbb brit rendszer a fenntartható épületek tanúsítására

A legnépszerűbb brit rendszer a fenntartható épületek tanúsítására

Mely épülettípus vezeti a zöld épületek listáját?

Lakóépületek
Irodaépületek
Bevásárló központok
Logisztikai és ipari ingatlanok

Irodaépületek

A városok fenntarthatósága a tűzbiztonsággal kezdődik

Ez az ország tölt be vezető szerepet a zöld épületek teljes számát tekintve

Kína
Egyesült Államok
Németország
Kajmán-szigetek

Egyesült Államok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Zöld városok és épületek

Földünkön a városaiasodás több évtizedes tendencia. A városok lakossága és mérete folyamatosan növekszik. Hamarosan az emberiség nagyrésze városokban fog élni. A városok növekedése – hacsak nem figyelünk az épületek energiafelhasználásának csökkentésére – a környezetet erősen terhelő folyamattá válik. Különösen fontos, hogy mind az új, mind a régebben épült épületek zöldek, azaz fenntarthatóak legyenek. Ehhez nélkülözhetetlen az energiahatékony megoldások alkalmazása.