Zöld városok és épületek

Konrad Witczak

10 perc

Amit a cikkből megtanulhatunk

A városok növekedése folyamatos tendencia

Fontos kihívás a városok és az épületek zölddé, azaz fenntarthatóvá tétele

Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő építőanyagok és a megújuló energiák alkalmazása

A végcél az energiaigény csökkentése

Régi épületek is részesei a zöld stratágiának

Földünkön a városaiasodás több évtizedes tendencia. A városok lakossága és mérete folyamatosan növekszik. Hamarosan az emberiség nagyrésze városokban fog élni. A városok növekedése – hacsak nem figyelünk az épületek energiafelhasználásának csökkentésére – a környezetet erősen terhelő folyamattá válik. Különösen fontos, hogy mind az új, mind a régebben épült épületek zöldek, azaz fenntarthatóak legyenek. Ehhez nélkülözhetetlen az energiahatékony megoldások alkalmazása.

Zöld városok és épületek – példák és technológiák

Világunkban a fejlődés folyamatos. A városok is egyre növekednek és fejlődnek, s ezzel új lehetőségeket és kihívásokat generálnak. A városok folyamatos növekedése olyan problémákat hoz felszínre, mint a munkanélküliség növekedése és a szegénység megszüntetése vagy a biztonságos hulladékkezelés témaköre. Szintén egyre nagyobb kihívás a nagyvárosok jellemzően rossz levegőminőségének javítása. A nagyvárosok zöld területei, parkjai, ligetjei felértékelődnek, hiszen a város tüdejeként „üzemelve” friss lélegzethez juttatnak bennünket. Mindennapjaink során időnk nagyrészét különféle épületekben töltjük – főleg a hidegebb hónapokban. Talán nem is gondolunk arra, hogy mekkora fenntarthatósági potenciál rejlik mind az új, mind a régi épületekben. Ha tudatosan választjuk ki az építőanyagokat egy-egy épület építésekor vagy felújításakor, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy fenntarthatóvá váljon az a város, ahol élünk.

A nagyvárosok parkjai fontosak

Zöld házak – mit is jelent ez?

Mitől lesz egy lakóépület zöld, azaz környezetbarát és mit kell szem előtt tartani, amikor zöld házat, vagy zöld várost akarunk létrehozni? Manapság a városok zöld jellegének megteremtését nem kizárólag a zöld területek méretének növelése jelenti. A zöld jelleg a fenntarthatóságot is jelenti egyben. Ez alatt elsősorban olyan megoldásokat értünk, amelyek javítják a lakosok életminőségét, csökkentik az épületek karbantartásának költségeit és mérséklik azok természetes környezetre gyakorolt negatív, vagy azt terhelő hatását az épület egész életciklusa (az építés, a használat és a bontás) során. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy a zöld ház nem csupán megtakarítás a tágabb értelemben. Mindenekelőtt a lakosok kényelmét kell szolgálnia, akik a növekvő ökológiai tudatosságuknak, valamint a változatos, környezetbarát megoldásoknak köszönhetően több szabadidővel rendelkezhetnek, életükben nagyobb szerepet kaphat a kikapcsolódás és a szórakozás. Akár még a belvárosi területeken is.

Környezetbarát anyagok

A zöld épületek környezetbarátak és energiatakarkosak

A fenntartható otthon megteremtéséről már a tervezés szakaszában kell előre gondolkodni. Pontosan meg kell határozni az elvárásokat, és gondosan ki kell választani a felhasználni kívánt építőanyagokat. A megfelelő építőanyagok kiválasztásakor érdemes figyelni arra, hogy azok hosszú távon tartósak-e, természetes alapanyagokból készültek-e, továbbá alkalmasak-e újrafelhasználásra és újrahasznosításra. Fontos, hogy az épület kényelmes használatához is hozzájáruljanak. A szigetelőanyagok esetében például nem szabad megelégedni a csupán annak megfelelő hőszigetelőképességével, hanem figyelni kell arra is, hogy a felhasználni kívánt anyag milyen további előnyös tulajdonságokkal bír. Ilyen további előny lehet a jó hangszigetelés vagy a neméghetőség . Jó példát mutatnak erre a kőzetgyapot szigetelőanyagok, melyek nemcsak természetes alapanyagból – bazaltkőből – készülnek, hanem kifejezetten tartósak is: alak és mérettartó tulajdonsággal rendelkeznek, melyet megőriznek hosszú évtizedeken át. Ezen felül kiváló hő- és hangszigetelési tulajdonságokkal is bírnak. És ami az ökológia szempontjából nagyon fontos – a kőzetgyapot szigetelés újrahasznosítható.

Az energiaigény csökkentése

fontos a természetes építőanyagok használata

Az Európai Unió irányelve szerint 2021-től minden újonnan épített épületet az alacsony energiafelhasználású, azaz nulla közeli energiafogyasztású házak szabványainak megfelelően kell megépíteni. A lakóépületek energiahatékonysága sokféle módon javítható. A legfontosabb lépés a hőveszteség csökkentése. Megtakarítást eredményezhetünk a homlokzatok a padló és a tetőtér megfelelő hőszigetelésével, valamint megfelelő nyílászárók, továbbá hővisszanyerő rendszerek beszerelésével. Fontos megjegyezni, hogy az épületek előnytelen kialakítának (pl. túl sok ablak létesítése az épület északi oldalán) elkerülésével is hozzájárulhatunk otthonunk alacsonyabb energiafelhasználáshoz.

Megújuló energia – megújuló energiák

hőszigeteléssel csökkenthető az épület energiaigénye

A jövő városai megújuló energiaforrásokra épülnek majd. A megújuló energiák hozzáértő használata nemcsak a magas energiahatékonyságot, hanem a teljes autonómiát is garantálja az épületek számára. A napenergia, a fotovoltaikus rendszerek, napelemek a biomassza vagy a geotermikus energia már napjainkban is hozzájárul a ház felmelegítéséhez vagy meleg víz előállításához. A rekuperációval, azaz a hő újbóli felhasználásával működő mechanikus szellőztető rendszerek hozzájárulnak a fűtési költségek csökkentéséhez. Az önellátást autonóm növényi víztisztító rendszerek egészítik ki. Az esővíz tárolása és felhasználása szintén új mércévé válik a manapság gyakoribb száraz időszakokban. A városok mostanában kezdik beszerezni és telepíteni az erre a célra szolgáló berendezéseket.

Nem csak az új épület lehet zöld

Mi a helyzet a régebben épült házakkal, épületekkel, amelyek természetesen továbbra is működnek és üzemelnek, sőt az ingatlanpicon nem kisebb a jelentőségük, mint az újépítésűeknek. Érdemes megjegyezni, hogy a fenntartható építés nemcsak az újonnan épített otthonokra vonatkozik. A korábban épült házakban is ott rejlik a lehetőség az energiatakarékos üzemelésre. Manapság sok olyan módszer és építőanyag létezik, melyek alkalmazásával a régi építésű épületek környezetbarátak, ennélfogva mind a lakosság és a környezet szempontjából élhetőbbek, és olcsóbban használhatók legyenek. Például utólagos hőszigeteléssel nemcsak csökkenthetjük a régi épületek hőigényét, hanem csökkenthetjük annak energiafelhasználását és egyben fűtési költségeit. A hőszigetelést mellett további lehetőségek is rendelkezésre állnak a fenntartható épület kialakításához, például a fotovoltaikus elemek használata, amelyeket akár a kertben is fel lehet szerelni. A jövő városaiban egyáltalán nem cél a régi, esetleg energiapazarlő módon működő épületek lebontása, Épp ellenkezőleg: ezen épületek kiváló alapot jelentenek az energiahatékonyság javítására. Fontos cél lehet a régi épületek új funkciókkal való ellátása barátságos és nyilvános terek létrehozása, amelyekben örömmel találkozhatunk és minőségi időt tölthetünk egymással. Mintha csak otthon lennénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

A mesterséges intelligencia tervezete városok

Az elmúlt évtizedekben egyre több ember költözött városokba, a kényelmesebb és könnyebb élet reményében. Azonban a városi élet sem fenékig tejfel, gondoljunk csak ezekre a tényetőkre: a folyamatos forgalmi dugók, munkába járással töltött órák, a légszennyezés, a zaj, a társadalmi kapcsolatok alacsonyabb szintje vagy hiánya, a sok esetben elégtelen infrastruktúra, például a lakhelytől távoli óvodák, iskolák, szórakozóhelyek, rendelők. Ezek a körülmények könnyen frusztrációt okozhatnak. Hogyan lehet ezt elkerülni? Megoldás lehet az intelligens város, vagy az „okosváros” – ennek koncepcióját, illetve megvalósítását a nagyvárosok vezetői már régóta tervezik. De mit is jelent ez?