Hogyan Őrizzük Meg a Meleget Otthon?

ROCKWOOL

5 perc

Csökkentse fűtésszámláját és növelje otthona kényelmét. Ismerje meg, hogyan tarthatja otthonában a meleget egyszerű hőmegőrzési technikákkal.

Ha a téli fűtési időszakban otthonunk valamelyik helyisége, vagy helyiségei hidegek maradnak, az nem csupán kellemetlen, túlságosan hűvös belső klímát eredményez, de pénzügyi veszteséget is jelenthet a tulajdonos számára. Szerencsére ezt a problémát meg lehet oldani.

Előfordulnak olyan házak, lakások, ahol az egyik helyiség őszi-téli szezonban egyértelműen hidegebb. Ez nem feltétlenül baj, amennyiben olyan helyiségről van szó, mint például a kamra, a mosókonyha vagy a kazánház, de a helyzet rosszabb, ha egyik lakószoba marad hideg.

Első gondolatunk a probléma megoldására az lehet, hogy jobban feltekerjük a fűtést, vagy egy elektromos fűtőtestet alkalmazunk kiegészítésként. Ez persze hosszú távon költséges intézkedés, ráadásul nem mindig elegendő.

Ha valóban meg akarjuk oldani a hideg szoba problémáját, az első lépés az hőveszteség forrásának feltárása. Ebből több is lehet, és attól függően, hol található(k), elképzelhető, hogy némi javításra, akár kisebb-nagyobb felújításra lesz szükség.

Mit tegyünk, ha az ablakokon át jön távozik a meleg? A hideg ablakok problémája.

Egy lakóhelyiség kihűlésének gyakori oka a szivárgó vagy rosszul kivitelezett ablak, ellentétben az energiatakarékos ablakokkal, amelyek javítják a helyiség hőmegőrzését. Nyilván végleges megoldás a nyílászárók cseréje, de ideiglenes javítás lehet a piacon kapható különféle nyílászáró tömítő és szigetelőszalagok használata. Ezek sajnos nem minden esetben tartósak, általában egy szezonra jelentenek megoldást, ráadásul nem változtatják meg a hibás ablak által okozott problémát. Erős szélben hatékonyságuk jelentősen csökkenhet.

Alkalmazhatunk továbbá tömítőanyagként habot, megszüntetve velük a hideg levegő bejutási nyílásait. Azonban célszerűbb lenne az egész ablakot kiemelni a falból, és – ha állapota megengedi -újra felszerelni, ezúttal hibák nélkül és az előírtaknak megfelelően.

A Penész és Páralecsapódás Kezelése

A szoba kihűlésének oka lehet a falak, a mennyezet vagy a padló nem létező vagy nem megfelelő hőszigetelése is. Néha maga a szoba falainak látványa is segít ebben az esetben. Ha hideg napon megfigyeljük a víz kicsapódását valamelyik felületen, vagy már látható nyomokat találunk a penész által okozott nedvességtől, ez egyben útmutató arra, hol keressük a problémát. A víz ugyanis a leghidegebb felületeken cseppen le a szobában. Ha nem találtunk ilyen helyeket, használhatunk hőkamerát. A piacon találunk olyan cégeket, amelyek ilyen szolgáltatásokat nyújtanak, valamint olyanokat is, amelyektől ki is kölcsönözhetjük a berendezést.

Viszonylag „ideális” esetben a hő a mennyezeten keresztül szivárog, amelyhez – családi ház esetén – hozzáférünk például a padláson keresztül. Ebben az esetben elegendő lehet vastag kőzetgyapot réteget kiteríteni a szoba fölé. Ha viszont a probléma a padló, amely második oldalról a fűtött pince vagy garázs mennyezete, akkor alulról szigetelve is megoldást nyerhetünk.

Nyilvánvaló megoldás az épület homlokzatainak – akár utólagos – hőhídmentes hőszigetelése. Az épületek legnagyobb hővesztesége ugyanis a homlokzatokon keresztül történik. Ideális választás a páraáteresztő kőzetgyapot hőszigetelés választása, mely minimalizálja a penész kialakulását. H a penészesedést, a falak vizesedését szeretnénk megakadályozni, természetesen nem szabad megfeledkezni a megfelelő szellőztetésről sem – gondoljunk csak olyan páratermelő tevékenységekre, mint a főzés, vasalás, zuhanyzás.

Otthonunk megfelelő lakóklímájának kialakításához a radiátorok feljebb tekerése ideiglenes és többletköltséget jelentő megoldás, Ha hosszú távon is megnyugtató eredményt szeretnénk elérni, érdemes a hideget okozó hibát felmérni, megszűntetni, és lehetőség szerint az épületet megfelelően hőszigetelni. A hőszigetelés gyorsan megtérül alacsonyabb fűtésszámlák és kellemes belső klímájú lakóhelyiségek formájában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

AJÁNLJUK:

Lakásfelújítás lépésről-lépésre – hogy ne őrüljünk bele…

Bevásárlás, kalapácsolás, fúrás, vakolás, festés, villanyszerelés, vízvezeték-szerelés, takarítás, egyszerre többszázféle kiadás, probléma, döntés és kérdések tömkelege. Egyszóval: lakásfelújítás.